Vineri, 13 februarie a.c., a fost ultima zi a campaniei de informare pentru automobiliști, privitoare la câteva reglementări noi, ale Codului Rutier. Ele se referă la obligativitatea transportul copiilor mai mici de 3 ani în autovehicule dotate cu sisteme de siguranță. La intrarea în Otopeni,  am însoțit un echipaj al Serviciului Rutier Ilfov, alcătuit din Bogdan Nicolae Tănase – insp. principal, Oana Spînu – insp., George Neacşu – ag. şef principal și  Cătălin Mârşovină – ag. șef.

Noile reglementări transpun legislația comunitară și privesc normele tehnice de aplicare în circulația pe drumurile publice care se referă la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranță și a sistemelor de fixare a copiilor în scaunele automobilelor, ca pasageri. Noutățile, intrate în vigoare sâmbătă, 14 februarie, au fost introduse prin HG nr 11, din 2015.

La Otopeni, s-au împărțit pliante cu noile instrucțiuni

Toată campania de informare – în ultimele două săptămâni – a ținut echipajele de poliție din Ilfov pe rutele cele mai circulate ale județului. Zilnic, au fost împărțite automobiliștilor sute de pliante și fluturași cu toate amănuntele de interes imediat și extrem de utile pentru siguranța tuturor, în trafic. Vineri, la Otopeni, polițiștii s-au aflat în vecinătatea intersecției DN 1 cu str. 23 August. Tot aici se află instalat și un mare banner, foarte vizibil pentru conducătorii auto.

Vă facem cunoscut și noi, prin intermediul ziarului, principalele prevederi ale noului Cod rutier. Iată-le!   

 

g Copiii în vârstă de până la trei ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

g Copiii cu o înălţime de până la 135 de centimetri pot fi transportaţi în autovehicule, doar dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun, special pentru ei.

g Copiii cu vârsta de peste 3 ani – având o înălţime de până la 150 de centimetri – pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă orice alt loc, decât cel de pe scaunul din faţă.

g Copiii cu o înălţime de peste 135 de centimetri pot fi transportaţi în autovehicule, doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi. Ce urmează e la fel de important: centurile trebuie reglate în așa fel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei, sau dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun, pentru copii.

g Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat caracteristicilor fizice ale copiilor. Ele se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului  – conform instrucţiunilor de montare, furnizate de producător, cu indicaţia tipurilor de autovehicule la care poate fi folosit, în condiţii de siguranţă.      Aceste dispozitive pot fi montate inslusiv pe locul din dreapta șoferului, prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă sensului de deplasare a autoveahicului sau opusă acesteia, doar după dezactivarea airbag-ului frontal.

 

gExcepţii: Se exceptează co­pilul care se află într-un autovehicul des­tinat transportului public de persoane – precum şi în taxi – dacă nu ocupă locul de pe scaunul din faţă. În acest caz, transportul copilului în vârstă de până la trei ani se poate face sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul.

g Copilul care deţine certificat medical de scutire, se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, ori a purta centura de siguranţă. Copilul scutit poate ocupa un loc din spate al autovehiculului, iar dacă are vârsta de până la trei ani, transportul acestuia se face sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul. Şoferul are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical valabil.

Deci, dacă deţin certificat medical de scutire, copiii sunt transportaţi pe locurile din spate ale unor asemenea autovehicule, sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul.

gSancţiuni: Ne­res­pectarea acestor reguli va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare şi 4-5 puncte-amendă, adică între 390 şi 487 lei.

 

În rest, drum bun! Aveți grijă de voi, de copii și de ceilalți participanți la trafic!