Dovleacul este vedeta fiecărei toamne târzii. Și asta nu numai pentru că are în spate o bogată tradiție presărată cu povești fascinante pentru pasionații de mister, ci și pentru faptul că el reprezintă garanția sănătății noastre în zilele friguroase. Dovleacul conține foarte mulți nutrienți esențiali bunei funcționări a organismului, ceea ce-i atribuie multiple valențe terapeutice. Tocmai de aceea, este inclus în numeroase rețete sănătoase și apreciate.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 473, ediția print
Miezul dovleacului are în compoziția sa chimică o cantitate importantă de vitamina A, care are o capacitatea uimitoare de îmbunătățire a vederii și a protecției sănătății ochilor, dar și de vitamina C, care fortifică sistemul imunitar în zilele friguroase și combate simptomele chinuitoare ale infecțiilor căilor respiratorii, specifice sezonului rece. O singură porție de dovleac conține suficientă vitamina E pentru protecția inimii și prevenirea oboselii excesive în timpul zilei. Tot vitamina E ne ajută să ne menținem sănătatea și elasticitatea pielii, dar și să scăpăm de insomnii, fiind un bun calmant în stările de nervozitate. Calciul, magneziul, fosforul și potasiul, care ne asigură buna funcționare a sistemului muscular osos, nervos, a tubului digestiv, a rinichilor, a creierului și vezicii urinare, sunt, de asemenea, nelipsite din compoziția dovleacului.
Rețete pe alese, de la bucătari culese…
Sandviș cu dovleac și brânză
Ingrediente:
2 feliuțe de dovleac copt (miezul),
2 lingurițe de brânză fină,
1 linguriță de miere de albine,
1 felie de pâine,
1 linguriță de peltea de fructe.
Mod de preparare: Pasăm bine miezul de dovleac, apoi amestecăm cu brânza și mierea. Piureul rezultat îl întindem pe o felie de pâine, iar deasupra turnăm o linguriță de peltea de fructe.
Chec aperitiv cu dovleac
Ingrediente:
400 gr de dovleac,
100 gr de șuncă,
100 gr de caș de vacă,
10 linguri de ulei,
3 căței de usturoi,
2 ouă,
2 linguri de pesmet,
1 morcov,
1 ceapă,
½ cană de griș,
½ plic praf de copt,
pătrunjel verde,
sare și piper, după gust.
Mod de preparare: Dăm prin răzătoarea mare dovleacul curățat de coajă. Presărăm puțină sare și îl lăsăm 10 minute. Îl stoarcem bine și-l punem într-un vas încăpător. Adăugăm șunca tăiată cubulețe mici și cașul dat prin răzătoarea mică. Curățăm ceapa și usturoiul și le tocăm mărunt, iar morcovul îl dăm prin răzătoarea mică. Apoi punem și aceste ingrediente peste caș, șuncă și dovleac. După ce amestecăm bine, punem gălbenușurile, uleiul, pesmetul, grișul, praful de copt și pătrunjelul verde tocat. Amestecăm și condimentăm cu sare și piper, după gust. La final încorporăm albușurile bătute spumă și turnăm compoziția într-o tavă de chec, tapetată cu hârtie de copt. Dăm checul aperitiv cu dovleac la cuptor, pentru aproximativ o oră. Se poate servi când este rumenit frumos.
Sarmale cu semințe de dovleac
Ingrediente:
semințe de dovleac,
1/2 sfeclă roșie,
1 morcov,
1 ceapă;
1 lingură de făină,
1 ceașcă de orez,
mărar,
cimbru,
foi de dafin,
sare,
piper,
foi de varză acră.
Mod de preparare: Măcinăm semințele și le amestecăm cu orezul, făina, condimentele și legumele spălate sub jet de apă și tocate mărunt. Apoi, învelim sărmăluțele, le așezăm într-o oală și le punem la fiert. Cam un sfert de oră le lăsăm la fiert pe aragaz și circa o jumătate de oră la cuptor.
Plăcintă cu dovleac
Ingrediente:
1 pachet de foi pentru plăcintă (putem să le preparăm acasă),
1 dovleac plăcintar,
zahăr,
scorțișoară,
unt topit sau ulei pentru uns foile.
Ingrediente foi:
200 ml de apă,
200 ml de ulei,
un praf de sare,
făină cât cuprinde.
Mod de preparare: Curățăm dovleacul și dăm miezul prin răzătoarea mare. Dovleacul ras îl punem la călit. Apoi, îl adăugăm peste zahăr și scorțișoară (pregătite după gust), într-o cratiță, și lăsăm ingredientele la înmuiat. Între timp pregătim tava și foile de plăcintă. Punem prima foaie în tava tapetată cu hârtie de copt. Ungem această foaie cu unt topit sau ulei și punem umplutura. Procedăm astfel și cu următoarea foaie, iar pe ultima o ungem și o lăsăm așa. La capete punem mai puțină umplutură și îndoim ca să nu curgă la coacere. Dacă vrem să facem foile acasă, într-un bol, amestecăm bine apa cu uleiul și praful de sare, apoi adăugăm făină până când aluatul începe să se formeze. Când devine greu îl scoatem din bol și-l punem pe blatul de bucătărie, continuând să turnăm făină și să frământăm. Începem să întindem foile când aluatul devine tare și nelipicios.