• DAJ Ilfov continuă campania de promovare a micilor producători din județ

Inițiativa directorului Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Ilfov, Georgiana Ene, de a sprijini micii producători de legume și preparate tradiționale românești să se facă cunoscuți în județ, dă roade. Pentru că, iată, sâmbătă, 19 octombrie, a fost rândul comunei Afumați să găzduiască a patra ediție a Târgului producătorilor, din 2017 până în prezent.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 473, ediția print

 

Gazda evenimentului a fost cunoscutul fermier ilfovean Claudiu Davițoiu, care Ti-a invitat pe confrații săi să-și expună produsele în primitoarea curte a Conacului Șerban Cantacuzino, din Afumați. I-au onorat invitația 12 producători din Ilfov, care au adus cu ei tomate și alte legume de Vidra, de la Cornel Petrovici și George David, miere de Moara Vlăsiei de la Dănuț și Cristina Paraschiv, produse din carne de la Mircea Măcelaru și produse lactate (sana, chefir, iaurt și smântână) de la ferma doctorului Mihai Petcu, din Pantelimon, produse de panificație de la firma SMP Berlin, din Petrăchioaia, usturoi românesc de Dărăști de la Ion Căiță, din comuna 1 Decembrie, ouă de găină și prepeliță „nestresate”, pentru că sunt crescute liber, conserve de legume și dulcețuri „bio”, fără conservanți sau alte adausuri, de la soții Chiricuță, Corina Luminița și Valentin, din Siliștea Snagovului, dar și zacuscă și bulion, dulceață de corcodușe, la fel de „bio”, se înțelege, de la Marin Borcan, din comuna Berceni, spre deliciul invitaților DAJ Ilfov și al afumățenilor, veniți în număr mare să cumpere bunătățuri cum nu le găsești prin marile magazine. L-am lăsat la urmă pe Emil Tojeschi, din Izvorani, care, dacă la târgul din septembrie de la Pantelimon venise cu palincă de mure, de data aceasta i-a cucerit pe vizitatori și cumpărători cu vin de mure și vin de coacăze, prezentate elegant, „în tandem”, degustătorilor, care s-au arătat încântați de gustul și buchetul celor două licori.

Oaspeți de seamă, la conac

Printre invitații DAJ Ilfov s-au numărat și oaspeți de seamă din instituțiile județene. Astfel, la conacul Domnului Țării Românești au sosit prefectul județului Ilfov, Mihai Niță, directorul OCPI Ilfov, Ruxandra Ghiba, directorul APIA Ilfov, Ion Nicuț, directorul OJFIR, Cristian Șlincu, dar și numeroși afumățeni care și-au amintit de gustul legumelor și preparatelor de casă din vremea bunicilor. Georgiana Ene, directorul DAJ Ilfov, ne-a vorbit despre acest program ajuns, iată, la a patra ediție. „Programul l-am început în 2017 și am ajuns la cea de-a patra manifestare de acest gen. Din păcate, am avut o pauză în 2018, din cauza pestei porcine africane. Astfel de evenimente sunt foarte utile. Vorbim aici despre crearea unei comunități de producători, de a se cunoaște unul cu altul, de aceea am adus și câțiva mari fermieri. Să sperăm că astfel de manifestări vor fi de bun augur și că așteptările producătorilor se vor materializa cu succesˮ, ne-a spus directorul DAJ.