Te îngrași și faci diabet

Vrei să te mândrești cu o siluetă de invidiat și cu un organism sănătos? Mănâncă în fiecare dimineață. Micul dejun este responsabil de controlul apetitului, contribuind, astfel, la menținerea greutății corporale pe care ți-o dorești și reglează cantitatea de zahăr din sânge.  „Omiterea micului dejun se asociază cu creșterea ponderală. Micul dejun sănătos scade riscul de diabet zaharat tip 2“, susține prof. univ. dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM).

 Ce să consumi la micul dejun?

Un mic dejun sănătos are la bază lichide neîndulcite și mâncăruri ușoare. Dacă obișnuiești să bei sucuri de fructe sau băuturi carbogazoase la începutul zilei, renunță la acest obicei. Apa, ceaiul și cafeaua, neîndulcite, sunt mult mai potrivite pentru primele ore, spun medicii. 

Trei porții de fructe și legume, pe zi, te țin departe de diabet

Regimul alimentar sănătos te ferește și de diabet, nu doar de supraponderalitate și obezitate. Consumând zilnic, cel puțin trei porții de legume (inclusiv legume cu frunze verzi cum ar fi, varză, spanac sau salată verde) și trei porții de fructe, proaspete, ți se reglează mult mai bine nivelul glicemiei. Ar fi de preferat să înlocuiești carnea roșie și cea procesată cu fructe de mare sau carne albă, slabă, provenită de la păsări de curte. De asemenea, gustările dintre mese ar fi bine să includă doar un fruct proaspăt, un iaurt fără zahăr sau nuci.  

„Tot pentru reducerea riscului de diabet zaharat, alegeți untul de arahide în locul cremei de ciocolată/ gemului pe pâine. Alegeți pâinea integrală, în locul pâinii albe, orezul brun, în locul celui alb, paste din cereale integrale, în locul celor rafinate. Alegeți grăsimile nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline, de rapiță, de porumb sau de floarea-soarelui, în locul grăsimilor saturate, respectiv, unt sau alte grăsimi animale, ulei de nucă de cocos sau de palmier“, recomandă prof. univ. dr. Maria Moța, pre­ședintele SRDNBM.

Iată ce trebuie să cuprindă un mic dejun sănătos!

 Ceai neîndulcit,

 Cafea neîndulcită,

 Apă,

 Pâine integrală,

 Unt de arahide,

 Ouă fierte sau ochiuri în apă,

 Iaurt neîndulcit (poate să conțină semințe, nuci sau fructe proaspete),

 Cereale integrale cu un conținut scăzut de zahăr,

 Un fruct proaspăt (sunt recomandate în special merele, portocalele, perele și piersicile),

 Nuci,

 Semințe,

 Brânză (o porție mică),

 Șuncă (o porție mică),

 Pui sau curcan la grătar (o porție mică),

 Legume de sezon.

 

Ce să eviți?

 Băuturile îndulcite,

 Produsele de patiserie,

 Crema de ciocolată,

 Gemul,

 Iaurtul cu fructe dulci,

 Piureurile de fructe,

 Pâinea albă,

 Alimentele prăjite,

 Laptele cu arome,

 Croissant-uri.