Veşti bune pentru consumatorii casnici! Facturile la gaze nu cresc de la 1 aprilie, cum se anunţase iniţial. Deputaţii au respins modificarea Legii Energiei.

Liberalizarea preţului la gaze, nu va mai avea loc începând cu data de 1 aprilie. Reuniţi în Comisia pentru Industrii şi Servicii, deputaţii au respins raportul care prevede modificarea Legii Energiei. Motivul? Raportul nu este suficient de convingător şi nu conţine măsuri concrete care să protejeze populaţia faţă de impactul major pe care l-ar avea noile tarife la gaze, inclusiv faţă de eventualele scumpiri în lanţ care ar urma să se producă în această situaţie.

“Sunt semnale că s-au cerut majorări şi cu peste 70% a preţurilor la gaze”

„Am respins acest raport, pentru că altfel ar fi avut loc un impact deosebit de puternic asupra consumatorilor, în special a celor casnici. Aşteptăm o argumentaţie mai solidă din partea Guvernului şi ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) şi vrem să vedem şi strategia energetică. Deja sunt semnale că s-au cerut majorări şi cu peste 70% a preţurilor la gaze, ceea ce noi nu putem să acceptăm”, a declarat, pentru Mediafax, deputatul Sorin Bumb, după şedinţa Comisiei pentru Industrii şi Servicii.

Piaţa nu e pregătită pentru liberalizarea preţului

La cererea Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, liberalizarea completă a preţului la gaze a fost amânată. Potrivit reprezentanţilor federaţiei, piaţa de gaze încă nu este pregătită pentru o liberalizare completă. Aceştia estimează că, în cazul în care s-ar aplica o astfel de reglementare, ar avea loc creşteri dramatice de preţuri, mai ales în iarna care va urma.

Străinii ne ard la buzunare. Vom importa gaze la costuri mai mari

Pe de altă parte, reprezentanţii furnizorilor de gaze susţin că, spre sfârşitul anului, preţul gazelor pe care le importăm va avea o creştere importantă.  În perioada iulie-septembrie, costul gazelor importate ar urma să ajungă la aproximativ 100 lei/MWh pentru ca în ultimele trei luni ale anului, să crească până la 104 lei/MWh.