Bătaia pare a fi ruptă din Rai pentru multe familii din România. 63% dintre copii se plâng să sunt bătuți acasă, și 38% dintre părinți recunosc că-și abuzează micuții. Un lucru uluitor pe care-l scoate la iveală cea mai recentă cercetare realizată în țara noastră. Ca să vină în sprijinul minorilor, în încercarea de a înlocui abuzul asupra lor cu educația armonioasă, cu efecte pozitive, organizația Salvaţi Copiii România a lansat recent, programul ”Copiii fără etichetă”. 

Deși, legea interzice orice formă de violență asupra minorilor, în România tot mai mulți părinți le aplică celor mici corecția cu bătaia. Potrivit celui mai amplu  studiu privind abuzurile, realizat de Salvați Copiii, 20% dintre familii consideră că violența este cea mai bună cale de educare a mezinului. Pe de altă parte, 8% dintre  copii spun că sunt altoiți frecvent de părinți cu lingura, 13% cu cureaua și 18% cu bățul sau nuiaua. ”Studiul pe care îl prezentăm astăzi arată un tablou îngrijorător al societăţii noastre. Violenţa împotriva copiilor ţine societatea prizonieră într-un cerc vicios al violenţei: violenţa naşte violenţă. Copiii bătuţi sau umiliţi vor bate şi vor umili, în relaţia cu ceilalţi copii, cu părinţii, cu profesorii, precum şi în relaţiile lor de maturitate, iar abuzurile din copilărie sunt adesea surse pentru eşecuri personale în viaţa de adult. Tocmai de aceea este important pentru societatea românească să facă o schimbare de paradigmă în procesul educaţional şi să înlocuiască violenţa cu vorba bună, modelele comportamentale, comunicarea, empatia, valorile – adică parentingul pozitiv. Îi ajutăm pe copiii noştri să devină Oameni Mari, dacă îi creştem fără etichetele educaţionale tradiţionale: bătaie, umilinţă, jigniri, stigmă pe criterii sociale sau  etnice”, susține Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizației Salvaţi Copiii România. 

Cu palma nu-l educi. Îi scazi performanțele la școală 

Așadar, cel mai amplu studiu realizat în ultimii zece în țara noastră scoate la iveală că majoritatea părinților folosesc actele de violență din dorința de a le forma prichindeilor un comportament cât mai frumos, mai ales, și de a-i ajuta să-și construiască un viitor prosper. Nici nu știu că micuții lor în realitate învață cu totul altceva din această educație primită. 

Le dezvoltă un comportament agresiv, se izolează și le scad performanțele la în­vă­țătură.

Cum îl transformă educația cu bătaia

 Prin loviturile aplicate, puiuțul tău ajunge să dezvolte resentimente, frică și ostilitate față de tine și de restul familiei 

 Se închide în el și se îndepărtează de tine

 Se izolează 

 Intră în grupuri de prieteni nepotriviți pentru el, cu obiceiuri nesănătoase

 Devine un adult

Campania ­Copiii fără ­etichete vizează ­educarea armonioasă a ­minorilor

Scopul programului lansat de Salvați Copiii este de a înlocui practicile violente cu metode educaționale pozitive. Se urmărește: 

 renunțarea la indiferență față de copil 

 respectarea minorului în locul umilirii lui 

 renunțarea la abuzurile fizice, emoționale și sexuale asupra copilului.