Pentru un oraș cum este Popești-Leordeni extinderea și modernizarea sunt necesități permanente, motiv pentru care, administrația este preocupată să investească cât mai mult. Anul 2022 a început cu o listă lungă de proiecte pentru care finanțarea a fost deja inclusă în buget și aprobată de Consiliul Local, astfel ca lucrările programate să poată fi îndeplinite cât mai rapid și eficient.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 588, ediția print
Dezvoltarea infrastructurii educaționale a fost întotdeauna o prioritate pentru administrația orașului Popești-Leordeni, iar investițiile sunt de amploare și în plină desfășurare. Primarul Petre Iacob ne-a anunțat că în bugetul pe anul 2022 al orașului au fost aprobate finanțări menite să asigure finalizarea unor lucrări mult așteptate. Un prim proiect, spre exemplu, este finalizarea Școlii „Ioan Bădescu”, realizată prin fonduri europene, unitate de învățământ care se preconizează că până la începutul noului an școlar 2022 – 2023, să fie gata, dacă timpul permite. Lucrările s-au desfășurat mult mai rapid, chiar dacă 2023 ar fi termenul de predare. ”Partea financiară este securizată. Avem fonduri europene, dar ca să fim siguri că nu avem probleme am făcut și un credit tampon. Dacă plățile sunt întârziate de la fondurile europene, se plătește din acest credit. Finalizarea școlii depinde așadar doar de vreme și de constructor”, a spus edilul. Un alt proiect educațional important și de amploare, care în sfârșit poate deveni realitate, este cel privind realizarea campusului universitar din zona Eldorado pentru care CL a aprobat în decembrie 2021 procedura exproprierii. ”Finalizăm procedura la campusul votat la ședința de CL și am prins în buget inclusiv finanțarea necesară demarării proiectului tehnic. După finalizarea procedurii de expropriere va începe licitația pentru proiect și execuție. Preconizăm ca până la sfârșitul lunii martie să închidem procedura de expropriere și ulterior, în funcție de banii pe care îi vom găsi, să demarăm și procedura de licitație”, ne-a declarat, la rândul său, administratorul public al orașului, Alin Todireanu.
Apoi, pentru grădiniță au fost finalizate deja construcțiile modulare, unde vor funcționa 8 grupe pentru preșcolari. ”Mai sunt câteva elemente de pus la punct, dar din punct de vedere al dotării, suntem gata. Mai avem de îndeplinit câteva elemente procedurale. De exemplu, am solicitat acolo suplimentare de putere pe parte energetică. Noua instalație consumă foarte mult. Sunt panouri de încălzire, sunt dotări de ultimul nivel. S-a făcut recepția, spațiile sunt funcționale, s-a adus mobilierul, facem și branșarea, după care, totul este funcțional”, ne-a spus primarul orașului Popești-Leordeni.
Cel mai important aspect este că niciun copil care a depus dosarul de înscriere, în primă instanță, nu a rămas pe dinafară, deoarece s-a făcut o suplimentare de locuri. Erau peste 100 de dosare neacoperite, dar prin această suplimentare, împreună cu cele 6 săli din Str. Unirii și celelalte 2 săli existente va fi acoperit necesarul de locuri pentru preșcolari. Nu mai rămâne fără loc la grădiniță niciun copil pentru care părinții și-au manifestat interesul să intre într-un astfel de spațiu de învățământ.
Cartierul Danubiana intră în curând în modernizare
Un alt proiect important pentru orașul Popești-Leordeni pe care administrația își propune să îl ducă la bun sfârșit este cel legat de amenajarea și modernizarea cartierului Danubiana. ”Am prevăzut suma de 2 milioane de lei pentru demararea lucrărilor în cartierul Danubiana, anul acesta. Lucrările vizează amenajarea de parcări, spații verzi, schimbarea rețelei de canalizare și alimentare cu apă, inclusiv branșările la blocuri, asfaltări, platforme. Este un proiect foarte vast, dar am prins primii 400.000 de euro în buget. În scurt timp, pregătim documentația pentru licitație, situația juridică este foarte clară, terenul aparține orașului Popești-Leordeni”, a precizat primarul Petre Iacob.
Centru sportiv multifuncțional pentru toți cetățenii
În Popești-Leordeni va fi realizat și un centru sportiv multifuncțional, cu o suprafață de peste 70.000 mp, așa numitul parc Viscofil, cu terenuri de tenis, baschet, volei, pistă de alergare. Centrul va fi prevăzut cu o sală multifuncțională și locuri de joacă pentru copii, dispune de ieșire la apă, aparate de fitness. ”Va fi cam cel mai mare centru sportiv din oraș. Sunt mai multe cluburi sportive, dar acesta va fi de departe cel mai performant. Ne dorim să promovăm sportul, mișcarea, sănătatea pentru toți cetățenii, dar în mod special pentru copii”, a mai spus primarul.
Modernizarea drumurilor, un obiectiv permanent
Popești-Leordeni este un oraș în continuă dezvoltare, iar traficul rutier este de la o zi la alta tot mai aglomerat. Calitatea drumurilor trebuie permanent avută în vedere, astfel că lucrările de modernizare sau extindere sunt la ordinea zilei. ”Lucrăm la lărgirea Șoselei Olteniței. Alergăm după avize. Avem sprijin foarte mare, atât din partea CJI, cât și din partea Ministerului Transporturilor, privind finanțarea acestei lucrări. Refacem trama stradală, la intrarea din Popești-Leordeni, practic granița cu Bucureștiul, până la Centură, la Danubiana. Proiectul prevede o lărgire la 4 benzi, două benzi pe sens, cu lățime de 3 metri, plus trotuare și spații verzi. Ne permite infrastructura, oscilând cu trotuarele, dar fără să afectăm și să facem exproprieri. Am găsit înțelegere și se pare și finanțare, avem săptămânal întâlniri la Ministerul Transporturilor, astfel încât să corelăm proiectul, să fie viabil, atât din punctul de vedere al IGP, pentru că avem nevoie de avize de la toți, cât și de la CNAIR. Avem ședințe acolo, lucrăm pe proiect, s-a găsit axă de finanțare pe siguranța cetățeanului și vom face și acest tronson, această tramă”, ne-a explicat primarul.
Edilul a dorit să menționeze și intersecția de la primărie, care va fi prevăzută cu un mare sens giratoriu, cu două benzi în jurul axului. Acolo va fi necesară și o expropriere, iar la intersecția Pârâul Rece cu Drumul Fermei, în urma studiilor, a reieșit că varianta care fluidizează traficul cel mai bine rămâne totuși o variantă semaforizată. Va fi montat un semafor inteligent care, în orele de vârf, va egaliza traficul atât de pe Drumul Fermei , cât și de pe Șos. Olteniței, urmând ca odată ce se depășesc orele de vârf, să lase flux mai mare pe DN și pe Drumul Fermei și să se poată ieși o dată la 30 de secunde. ”Acum, semafoarele sunt inteligente, se reglează singure, identifică aglomerația”, a spus primarul.
Continuă așadar dezvoltarea infrastructurii în orașul Popești-Leordeni, investindu-se foarte mult în repararea drumurilor. ”Avem un acord cadru și putem să închidem încă un contract subsecvent, la care lucrăm să stabilim obiectivele. Sistemul de acord cadru ne ajută foarte mult pe noi, UAT-urile, privind procedurile. Având un acord cadru, nu ești obligat să știi fix de la început unde apare problema. Știi că ai acei bani într-un acord cadru de care te folosești să faci îmbunătățirea drumurilor și atunci, în funcție de cum îți apare nevoia, poți să redirecționezi acei bani. Neavând acest acord cadru, trebuie să știi, de la începutul anului, că peste un timp, o anumită stradă trebuie să intre în reparații. Am funcționat foarte bine astfel până acum, iar odată ce consumăm banii din primul acord cadru și îl încheiem, vom redeschide încă unul”, a mai spus primarul.
Sunt, așadar numeroase proiecte importante pentru comunitate, care vor începe sau sunt pe cale a fi finalizate în acest an. ”Noi încercăm să accesăm toate sursele de finanțare, nu numai bugetul local. Un exemplu ar fi că am depus la CNI, proiectul pentru realizarea centrului multifuncțional sportiv, dar și pentru realizarea unui centrul multifuncțional administrativ. La fel, proiectul pentru realizarea creșei de pe Str. Lămâiței este depus tot la CNI, și sperăm să se apuce anul acesta de procedură. Avem studiul de fezabilitate făcut, actualizat, depus la CNI, care urmează să demareze procedura de licitație și sperăm ca anul acesta să înceapă și execuția. Noi găsim toate sursele de finanțare”, a subliniat Alin Todireanu.
Astfel pot fi puse în practică mult mai multe proiecte necesare orașului. Primarul a mai dat exemplul modernizării unui drum care duce pe lângă Confort City spre Splaiul Unirii. Aceste drumuri care aparțineau anumitor societăți comerciale au fost donate către primărie, tocmai în ideea de a fi modernizate și reabilitate de aceasta. ”Am prins finanțare și pentru asta”, a spus edilul, menționând că mai sunt încă trei obiective care urmează a fi expropriate, pentru obiective importante. Unul este drumul de legătură din zona principală, zona nouă, care va face legătura între Drumul Fermei și Amurgului. Între Strada Solstițiului și Popești Vest, la ora actuală, nu mai avem nicio stradă de inelare, care să facă legătura între două străzi principale. Am propus, de asemenea, printr-un proiect de expropriere, realizarea unui drum de legătură perpendicular pe cele două străzi, care, de o parte și de alta, va avea circa 160 de locuri de parcare. Insistăm foarte mult să facem legătura cu metroul, persoanelor care locuiesc în zona veche a orașului. Asta înseamnă că, am prins, de asemenea, bani pentru expropriere și avem în vedere să intervenim la rectificare, pentru execuție. Deci va fi o arteră care va ajunge în Popești Vest, aproape de pasarelă. Continuăm Str. Popești Vest, care s-a oprit deocamdată sub pasarelă, până îi facem inelarea cu următoarea stradă din stânga, următoarea stradă fiind Str. Mirăslău. Vrem să îi dăm continuitate, de la Ciotoianu, de unde se termină asfaltarea, până în capăt, vrem să o lățim la 16 metri”, a mai explicat Petre Iacob.
Nu în ultimul rând, edilul ne-a mai spus că au început lucrările la lărgirea intrării în Popești-Leordeni, din Șos. Berceni. La ora actuală, intrarea se face printr-un singur loc, și anume bucata aceea de stradă Popești Vest, care este foarte îngustă. ”Am făcut, printr-un proiect de expropriere, și încă o dată se poate dovedi cât de utile sunt aceste exproprieri, în situația în care orașul are nevoie de ele. Pe cât sunt de deranjante, în ceea ce îi privește pe proprietari, pe atât de benefice sunt orașului. Aici nu sunt ambiții personale, sunt doar lucrări de dezvoltare a orașului. Acum se lucrează. Înainte, era un sens de intrare și un sens de ieșire. Acum va fi un sens de intrare și două de ieșire din orașul Popești-Leordeni. Suntem deja la 50% din lucrare pentru că în zonă, Distrigaz trebuie să dezafecteze vechea țeavă”, a completat edilul.
Se extinde sistemul de monitorizare video
Tot pentru anul acesta autoritățile au prevăzut în Popești-Leordeni suplimentarea sistemului de monitorizare video cu 34 de camere, în punctele sensibile ale orașului, în mod special acele locuri unde se aruncă deșeuri sau se întâmplă accidente rutiere des. Poliția Locală a urmărit tot traficul și toate zonele din Popești-Leordeni și a solicitat primăriei suplimentarea numărului de camere. ”Anul acesta se va face această suplimentare în punctele strategice date de Poliția Locală pentru a urmări activitatea din oraș. Au fost mai multe incidente, toate rezolvate datorită acestui sistem de monitorizare. Practic, nu știu dacă există, de când a fost implementat sistemul, infracțiune pe raza noastră teritorială, fără ca autorul să nu fie identificat. Acum, întărim sistemul, extindem zonele de monitorizare video, mai ales în punctele vulnerabile”, ne-a spus primarul Petre Iacob, precizând că este analizată și o soluție, privind cele 34 de camere, pentru ca jumătate dintre ele să folosească sistemul wirelless cu încărcare solară. ”Pe noi ne-ar ajuta foarte mult, deoarece avem și zone în câmp, unde nu avem infrastructură. Astfel de echipamente sunt puțin mai scumpe, dar și acestea pot transmite direct în dispecerat, pentru că sunt de înaltă putere și calitate. Camerele sunt prevăzute cu un SIM individual de unde își iau internet. Mai au nevoie de lumină naturală. Ele citesc numerele de înmatriculare, își dau seama dacă este autoturism sau basculantă, iar noi avem în centrul de comandă setat să fie un sistem de alertă în zone unde se aruncă gunoi, dar să nu facă așa la orice autoturism. Camerele au această capacitate”, ne- a explicat, la rândul său, Alin Todireanu.