De data asta, ridurile lor au arătat locurile însemnate de zâmbete

La Clinceni

Alege ce iubeşti! Apoi, iubeşte ceea ce ai ales! Sunt înţelesurile felului lor special, de a fi. Ce au adus cu ei aceşti bunici venerabili? În primul rând viaţa părinţilor. Laolaltă cu împlinirile familiei, tradiţiilor şi timpului istoric. Cum? Prin credinţă, osteneală a muncii, chibzuinţă, statornicie. Preţuirea şi cinstirea  celor din fruntea comunităţii au învăluit ziua aniversară de sâmbătă, 27 decembrie, a anului abia încheiat. Sărbătoriţi? Cei 200 de vârstnici care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Un eveniment remarcabil, dedicat lor, ca invitaţi de onoare. Unde? În eleganţa rustică a saloanelor unui restaurant cu nume de basm, atât de potrivit momentului – „Crăiasa Nunţilor”.    

Un scriitor afirma cu haz că „Viaţa ar fi infinit mai fericită dacă ne-am putea naşte la vârsta de optzeci de ani şi ne-am apropia treptat de cea de optsprezece”. Însă legea firii e alta. Şi nimeni n-a convins-o până acum să-şi schimbe năravul. 

Dar bătrâneţea nu e nicidecum o resemnare. Iar îmbătrânirea e un obicei prost, pentru care un pensionar ocupat nu are timp. Şi veţi vedea că aşa e. Stau  mărturie mulţi dintre cei pe care i-am cunoscut, la aniversarea din Clinceni. 

O observaţie absolut rezonabilă a primarului Budeanu

La un moment dat, primarul Adrian Budeanu mi-a dezvăluit, cu o notă de umor, constatarea sa – din observarea realităţii care îi e aproape: „Dacă vrei neapărat şi ţii cu tot dinadinsul să afli vreun regret provocat de o vârstă înaintată, ar exista ceva…Aşa, ca o părere de rău. Mică. Dar uşor de înlăturat. Ea nu se referă deloc la faptul de fi bătrân. Nu. Nici vorbă! Ci la acela de a nu mai fi tânăr. Vedeţi? Asta e cu totul altceva”.

Apoi, a adăugat serios: „Bătrâneţea nu are de a face cu regretul. Ea are de a face cu mulţumirea că lasă în urmă munca bine făcută şi soliditatea unei familii frumos construite, ­într-o comunitate armonioasă. Pentru asta îi respectăm şi iubim pe vârstnicii noştri. Şi le vom fi aproape, în toate proiectele pe care le concepem aici”. 

Cei care i-au onorat pe sărbătoriţi

Autorii realizării şi susţinerii evenimentului au fost Consiliul Local şi, mai ales, primarul comunei. El s-a îngrijit, până la cel mai mic detaliu, de organizarea acestei frumoase sărbătoriri şi de obţinerea sponsorizărilor din partea unor societăţi comerciale. 

La întâlnirea festivă au participat Adrian Budeanu şi soţia sa – Mihaela, vicele Ion Simion, consilierii locali Radu Valentin şi venerabilul Gheorghe Niculae, cu soţia lui – Natalia, ambii sărbătoriţi. 

Li s-au adăugat tânăra Andreea Vasile – consilier al primarului, alţi funcţionari cu sarcini precise în desfăşurarea protocolului de oferire a diplomelor şi cadourilor pentru cei aniversaţi. 

Izvorul credinţei, de nelipsit

Cuvântul Domnului a fost împărtăşit adunării de către preotul Gheorghe C. Gheorghe, parohul Bisericii Sf. Nicolae, din Clinceni. În slujbele de mulţumire şi binecuvântare, el a fost însoţit de preoţii Silviu Constantin Dinică, Tudor Paul, Daniel Tudose, cântăreţii bisericeşti Gheorghe Năstăilă şi Alexandru Popa – din parohiile Clinceni, Călţuna, Slobozia, Ordoreanu.   

Toţi cei prezenţi au spus rugăciunea „Tatăl Nostru” şi au intonat versurile cântecului „La mulţi ani cu sănătate / Să vă dea Domnul tot ce doriţi / Zile senine şi fericire, / La mulţi ani să trăiţi!” 

Cadouri şi flori oferite tuturor

Ceremonia festivă a continuat cu un gest mişcător, de preţuire, solidaritate şi ajutorare a semenilor de vârsta a treia. Fiecare dintre cei aniversaţi au primit, ca dar, un premiu în bani de 500 de lei pentru cele 20 de cupluri rămase împreună. Celor singuri – văduvi sau văduve – le-au fost oferiţi câte 250 de lei. Tuturor le-au fost date câte o Diplomă „Vârsta de Aur”, câte o icoană sfinţită şi buchete, minunate, de flori. 

Emoţia, bucuria din ochi şi zâmbetele le-au netezit ridurile de pe chipuri, brăzdate de urmele implacabile ale anilor senectuţii. 

Îmbrățișări, cu sfială şi duioşie

După ce vârstnicii s-au reaşezat la locurile cuvenite, primarul Adrian Budeanu şi vicele Ion Simion au făcut un tur de onoare, la mesele sărbătoriţilor. Le-au urat viaţă lungă, în putere, sănătate şi linişte. Cu fie­care dintre ei au ciocnit câte un pahar. Cei mai mulţi, cu apă minerală în ele, sau cu băutură răcoritoare. Puţini dintre ei și-au turnat vinul în pahare…

Am văzut îmbrăţișări, atingeri tandre sau aproape timide, pe mâini sau pe obraji. Aşa cum numai bunicii ştiu să o facă.  

Artişti cunoscuţi, preţuiţi cu căldură

A urmat degustarea bucatelor, servite la mese de un personal costumat festiv şi cu momente de prezentare inedite – torţe aprinse şi etalări în grup sau şir indian ale meniului. 

În tot acest timp, ringul scenic a fost ocupat de artiste interprete de folclor. Primul recital l-a susţinut apreciata Marioara Man Gheorghe – acompaniată de maeştrii Ion Cercel şi Mandi Pană. Costumul ei naţional a fost de o frumuseţe remarcabilă, iar brâul tricolor i-a distins ţinuta. A interpretat colinde, cântece populare despre tinereţe, copilărie, dragoste. Toate au mers la inimile pline de amintiri ale asistenţei. Versuri? „La ţară-nfloresc toţi pomii, / De la ţară vin şi domnii. / Scumpa mea copilărie / Tinereţe cu păcate şi dragoste pe furate / Cum au fost, n-au să mai fie”.  Titluri? : „S-aveţi grijă de părinţi”, „O bătrână, într-o gară”… 

Cea de-a doua artistă a fost cunoscuta Eugenia Moi­se Niculae. După colinde, ea a ales romanţe, apoi a interpretat cântecul special „Galbenă gutuie / Dulce amăruie / Lampă la fereastă / Toată viaţa noastră”. Piesele din folclorul curat, păstrat cu grijă de la strămoşi, precum şi ariile instrumentale au fost acompaniate de cei doi fii ai artistei, Daniel şi Alexandru.

Tortul de aniversare al „Nunţii de Aur”

Evenimentul s-a apropiat de final, odată cu sosirea unui imens tort alb, încadrat de lumina fosforescentă, plină de stele, a artificiilor. Primarul Adrian Budeanu, alături de Dinu Constantina, au oficiat ritualul tăierii primei felii. 

În jurul tortului, s-au făcut  nelipsitele fotografii de grup, menite să prelungească amintirea documentară a momentului. Cât timp? Cine ştie. Oricum, peste vârste. Dincolo de…decenii. 

Privilegiu şi datorie

Pe vârstnicii de la Clinceni i-am privit în ochi. Îi vedeţi şi dumneavoastră, în aceste imagini, publicate de noi. Pe chipul şi în memoria lor stau mărturiile vremurilor străbătute. Ei sunt istoria acelor timpuri. Care le-a marcat destinul. Şi, de cele mai multe ori, ea a fost cruntă. Feliile lor de viaţă – bolşevice şi comuniste – nu au fost ca cele de cozonac. Ei sunt bunicii voştri. A fost un mare privilegiu să îi văd adunaţi la această aniversare. Dară-mi-te să şi vorbesc cu câţiva dintre ei. 

Din păcate, spaţiul nostru tipografic e limitat, până la răutate, sadea. Aşa că am datoria ca, la prima ocazie, să vă redau pe larg dialogul cu Gheorghe Niculae, Ilie Dinu, Marin Zamfir şi alţii.

“Veşnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga. Sunt încântat că am putut privi o secvenţă extrem de scurtă a eternităţii ei.  Rămân îndatorat profesiei pentru această experiență. Am scris-o să o afle şi cititorii de acum și cei de peste… decenii.  

Aidoma imaginii de lângă tort, a vârstnicilor din Clinceni.