Situată în inima orașului Buftea, biserica închinată Sf. Prooroc Daniel și Sf. Teodora de la Sihla este acum unul dintre simbolurile de frunte ale localității. Pe cât de mare și grandioasă, pe atât de frumoasă! Deși pereții încă nu sunt împodobiți cu picturi care înfățișează sfinții și scenele biblice, lăcașul de cult a primit binecuvântarea Divină și a fost dat spre închinarea credincioșilor. Un sobor ales de preoți, condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, a sfințit cu agheazmă noul lăcaș de rugăciune al buftenilor.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 415, ediţia print

Minunile se întâmplă întotdeauna celor ce cred în ele cu inima curată. Lucru știut foarte bine de localnicii din Buftea care, prin puterea credinței și generozitatea edilului orașului, se reculeg astăzi, într-un nou și semeț lăcaș de cult, în cartierul Studio. Slujba de sfințire a lăcașului a avut loc pe 7 august, cu prilejul praznicului Sfintei Ocrotitoare, în prezența primarului Gheorghe Pistol, principalul ctitor al edificiului, a președintelui Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, primarului comunei Corbeanca, Valeriu Anton și consilierilor locali. Deși este o biserică grandioasă și impunătoare, în ziua sfințirii s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși care s-a rugat, s-a închinat și a adus laudă și cinstire Domnului și sfinților ocrotitori. Slujba, de înaltă frumusețe duhovnicească a mângâiat sufletele celor ce au asistat la rânduielile bisericești, iar cuvântările părinților au fost un imbold puternic către faptele de milostenie, iubirea de Dumnezeu și de aproapele. Sublimele cântări bisericești interpretate de membrii Grupului Tronos al Patriarhiei Române au dat sărbătorii și mai mare strălucire.

“Drept măritori creș­tini, asemeni sfinților, să adunăm lumină în suflet prin post, prin lacrimi, prin rugăciune multă și prin fapte bune! Din viața Sf. Teodora de la Sihla, ocrotitoarea acestui sfânt lăcaș, învățăm în primul rând, renunțarea la favorurile vieții trăită în huzur pentru că ea, fiind fiica unui mare demnitar de atunci, al Moldovei, al unui armaș al Cetății Neamțului, ar fi avut alte posibilități, dar a preferat viața de mănăstire. Sărbătoarea aceasta ne îndeamnă și pe noi, să fim măcar o dată pe an, pelerini la peștera ei, mai ales dvs., drept măritori creștini, care aveți aici, în Buftea, începând de astăzi, o biserică închinată Sf. Teodora și Sf. Prooroc Daniel. Sunteți niște oameni privilegiați și dăruiți de Dumnezeu cu o astfel de biserică, mai ales că, această biserică s-a ridicat în proporție de peste 90% cu ajutorul Consiliului Local și la inițiativa domnului primar. Dvs. ați primit acest lăcaș ca dar de la Dumnezeu prin oameni care au dorit să o ridice. De aceea, fericit este un om care știe că a ridicat o biserică, la inițiativa lui! Și fericiți sunt cei care din preajma lui, în cazul acesta, consilierii din jurul primarului au aprobat un astfel de proiect. Acestea sunt proiectele care rămân, care sunt de folos comunității, oamenilor și despre care alții vor aminti peste mulți ani. De aceea, o rugăm în mod deosebit pe Sf. Teodora de la Sihla cea mult rugătoare și binevoitoare să răplătească pentru această lucrare, inițiatorului, adică domnului primar Gheorghe Pistol, Consiliului Local și celor care împreună cu el au reușit să ducă un astfel de proiect până la stadiul acesta! În perioada următoare, biserica o să fie împodobită cu pictură și vor fi terminate anumite lucrări care au fost începute aici. Nădăjduim că și la alte biserici din orașul Buftea se vor mai împlini anumite lucrări”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. De altfel, la final, PS ­Timotei i-a fericit pe toți cei ce agonisesc lumină în viața lor. Apoi, cu bucurie în inimă le-a oferit tuturor binefăcătorilor lăcașului de cult, daruri și distincții de vrednicie din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Pentru că a păstrat biserica în suflet tot timpul, primarului orașului Buftea, ­Gheorghe Pistol i-a acordat „Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru mireni”.

“Mulțumim Preasfin­țitului Părinte Timotei Prahoveanul și Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru întreaga purtare de grijă și pentru toate îndrumările și sfaturile, pentru toate imboldurile pe care ni le dau pentru a zidi în folosul lui Dumnezeu și al credincioșilor! Prin prezența dvs. care ați venit cu sufletele luminoase să-I aduceți slavă lui Dumnezeu, ziua de astăzi a devenit strălucitoare și biserica aceasta este plină de lumină”, a spus Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord.

“Am dorit să avem ambele sfinte ale Moldovei la noi, Sf. Parascheva și Sf. Teodora de la ­Sihla, care sunt făcătoare de minuni. Nu întâmplător am ales să pictăm catapeteasma la Mănăstirea Văratec ci pentru că cele cele mănăstiri sunt în apropiere, de fapt acolo este o salbă de mănăstiri Agapia, Văratec etc. O să începem să organizăm și pelerinaje la Stânca, unde a trăit Sf. Cuv. Teodora de la Sihla ca să avem mai multe cunoștințe despre viața sa. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu nădăjduim că vom aduce aici și moaștele Sf. Teodora de la Sihla, așa cum am adus și veșmântul Sf. Parascheva, pentru închinarea credincioșilor. Ar fi o bucurie să avem moaștele Sfintei Ocrotitoare pentru că acestea sunt grabnic ajutătoare.  Era nevoie de o nouă biserică aici, pentru că cea veche era foare mică, o suprafață de 40 mp nu este suficientă la un cartier cu peste 3.000 de locuitori și de foarte multe ori, oamenii stăteau în ploaie, vânt sau renunțau să mai vină la biserică din cauză că nu erau condiții. Acum suntem foarte aproape de a începe lucrările de pictură, cred că în cel mult o lună. Primăria va susține această biserică până la final”, ne-a spus primarul Gheorghe Pistol.