Sub deviza ”Donează sânge pentru a da o șansă la viață”, în data de 25 august, locuitorii orașului Pantelimon au fost așteptați între orele 8.30 – 12.30, la Sala de sport din Bulevardul Biruinței, nr. 70, să doneze sânge. Aproximativ 90 de persoane au răspuns apelului de a dona sânge, înscriindu-se în campanie. Mai exact, cei care și-au propus să se alăture campaniei, aflate la cea de a treia ediție în Pantelimon, au trebuit să ridice în prealabil un bon de ordine de la sediul Direcției de Asistență Socială.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 564

Campania, la care a fost prezent și Jurnalul de Ilfov, a fost oganizată de Centrul de Transfuzie Sanguină București împreună cu Direcția de Asistență Socială, din cadrul Primăriei Pantelimon.

Primarul Marian Ivan a subliniat importanța acestui act atât de simplu, dar atât de profund pentru semenii aflați la nevoie și a transmis un mesaj de mobilizare a cetățenilor pentru donarea menită să salveze mai multe vieți. ”Vă încurajez și pe dumneavoastră să vă alăturați acestei cauze, iar împreună să putem salva cât mai multe vieți. În spitalele din țară, așa cum știm cu toții, este o criză importantă de sânge, iar pacienții așteaptă cu sufletul la gură o transfuzie salvatoare”, a semnalat edilul.

Pentru reușita campaniei din 25 august, organizatorii au făcut apel la populație să vină să doneze, atât prin intermediul afișelor, cât și mergând la cetățeni, dar și la agenții comerciali din localitate, cărora li s-au oferit informații despre importanța donării și nevoia de sânge. Mihai Voicu, administrator al Primăriei Pantelimon, ne-a declarat că instituția pe care o reprezintă a pus la dispoziție logistica necesară campaniei, adică scaune de așteptare, mese, imprimante, apă și sandvișuri celor care donează. Paturile speciale necesare donării au fost aduse de Centrul de transfuzii.

Asistentul medical Andrei Ignat, organizatorul activității de donare de sânge în Municipiul București  și Ilfov și coordonatorul Centrului de Hematologie, ne-a declarat că actul acesta nobil prin care orice persoană poate salva vieți nu solicită mai mult de 20 de minute, dar înseamnă foarte mult pentru un om bolnav a cărui viață depinde de fiecare picătură de sânge. În fapt, donarea efectivă durează 10 minute, după ce se completează o fisă de donare, adică un chestionar referitor la starea de sănătate, iar apoi se face predonare pentru determinarea grup RH, hemoglobină. După donare, sângele este verificat la Centru, nu pleacă în transfuzie până nu este validat, procedură care durează 48-72 ore, iar dacă este în regulă pleacă în transfuzie. În caz contrar, sângele este distrus.

”Noi suntem foarte mulțumiți de rezultatul campaniei și de faptul că cetățenii orașului Pantelimon au răspuns prompt solicitării noastre, mai ales în situația de acum. Din cauza pandemiei, până la data de 1 iunie nu am avut voie să ieșim în alte localități și avem nevoie majoră de sânge. Înainte, foarte mult ne-au ajutat companiile multinaționale prin donare, dar acum este mai greu pentru că încă se lucrează de acasă”, ­ne-a spus specialistul. Asistentul medical a mai precizat că pot dona și persoanele care au avut coronavirus, după 28 de zile de la vindecare, cât și  persoanele care s-au vaccinat anti-COVID-19, după cel puțin 7 zile de la încheierea schemei complete de vaccinare.

Marian Ivan: ”Îi îndemn pe oameni să doneze”

”Susținem campania de donare de sânge. Este foarte importantă pentru noi, iar eu am donat sau am organizat campanii de fiecare dată, chiar și înainte să fiu primar, când a fost nevoie sau am avut o solicitare în acest sens. Îi îndemn pe oameni să doneze, în primul rând pentru a ajuta semenii, dar și pentru sănătate.  Este un lucru foarte bun. Îi dai ocazia corpului să se regenereze. E un ajutor pentru semenii noștri care au nevoie. Oricare dintre noi putem ajunge în situația de a avea nevoie de sânge. Ar trebui mai mult spirit civic, oamenii ar trebui să fie solidari”, ne-a declarat primarul orașului Pantelimon, Marian Ivan.

După cum se știe, unul din zece pacienți care ajung la spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge. Statistic, fiecare om de pe planetă are nevoie – pe parcursul vieții – cel puțin o singură dată de sânge. Statisticile ne arată că, din păcate, România este pe ultimele locuri în ceea ce privește donarea benevolă de sânge, iar multe intervenții chirurgicale din țară sunt amânate din cauza lipsei de sânge.

Cei care vor să doneze sânge trebuie să aibă între 18 și 60 de ani și o greutate peste 50 kg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale, iar femeile nu trebuie să fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.

O nouă ediție, pe 11 septembrie

Pentru că există numeroase solicitări, iar cetățenii orașului Pantelimon au deja o tradiție în donarea de sânge, primarul Marian Ivan ne-a spus că o nouă ediție a campaniei de donare de sânge va fi organizată pe 11 septembrie, în același loc. Pentru a respecta în totalitate regulile impuse și pentru ca această acțiune să se desfășoare în siguranță, cei care doresc să doneze sânge, sunt rugați să obțină bon de ordine, apelând numărul de telefon: 0754.071.844.

Medicii recomandă ca înainte de a dona să luați o gustare. Micul dejun poate fi bogat în lichide și glucide (ceai sau cafea dulce, sandviș, pâine cu dulceață). Înainte de donare însă, trebuie evitate mesele copioase, cu grăsimi și, foarte important, este interzis consumul de alcool cu 72 de ore înainte de a dona sânge. Donatorii trebuie să fie hidratați și odihniți în momentul recoltării și să aibă cartea de identitate asupra lor.

Donatorul de sânge nu trebuie să fie sub tratament pentru diferite afecțiuni precum: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli hepatice, boli endocrine. De asemenea, medicii spun că donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii sau cancer.

Orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al UE care are reședința în România, este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui poate să fie donator.

Donarea de sânge în România este voluntară și anonimă și este o ocazie foarte bună pentru donator să afle dacă este un individ sănătos. Identitatea donatorului și rezultatele testelor sunt secrete. De asemenea, în cazul unor probleme, nu se fac anchete epidemiologice fără acordul donatorului.

Pentru donator, nu există niciun risc. În procesul de recoltare se utilizează doar instrumente sanitare cu unică folosință. Pentru primitor, riscurile sunt înlăturate pentru că fiecare cantitate de sânge recoltată este testată din toate punctele de vedere.

Conform informațiilor oferite de Direcția de Asistență Socială Pantelimon, toți cetățenii orașului, cu vârste cuprinse între 18-60 de ani, pot dona sânge și pot beneficia de: 7 tichete de masă, zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării. Sunt decontate de asemenea, cheltuielile de transport pentru cei care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge. Donatorii mai beneficiază și de reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Donarea este benefică pentru sănătatea corpului

Medicii spun că donarea de sânge este extrem de benefică pentru sănătatea corpului celui care donează. Are loc o creștere a duratei de viață a persoanelor care donează sânge, iar persoanele care donează sânge regulat prezintă un risc mai scăzut de infarct și accident vascular cerebral. Specialiștii mai spun că donarea de sânge crește imunitatea și rezistența la traumatisme, este recomandată persoanelor hipertensive, care nu urmează un tratament pentru această afecțiune, iar după fiecare donare, sângele din corp se „reîmprospătează”, în felul acesta capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor fiind mult mai mare. Persoanele care donează sânge de două ori pe an prezintă o rată mai mică de cancer și o rată de mortalitate mai mică decât cele care nu donează sânge, însă trebuie să aibă loc donări regulate, nu ocazionale. Donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată. Alte beneficii pe care le aduce donarea de sânge sunt legate de scăderea cantității de fier din organism. Un nivel crescut de fier în sânge poate accelera procesul de oxidare al colesterolului și duce în timp la apariția afecțiunilor cardiovasculare.