Avizul de mediu pentru PMUD va fi atacat în instanţă pentru a fi anulat
Primăria Capitalei a organizat, săptămâna trecută, o nouă întâlnire cu cetățenii și societatea civilă pentru dezbaterea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) București – Ilfov 2016-2030. Consilierii generali, ONG-urile și cetățenii au venit cu propuneri pentru îmbunătățirea documentului și au cerut prioritizarea și bugetarea investițiilor.
Potrivit Hotnews, Marian Ivan, reprezentantul Organizației pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), a declarat că PMUD nu respectă principiile planifiicării urbane durabile și a anunțat că va ataca în instanță avizul de mediu emis pentru strategie, la începutul acestui an. ”Vom ataca în instanță avizul de mediu pentru că nu au fost respectate procedurile legale, atât cele prevăzute de legislația românească, care, de fapt, transpun procedurile europene și nici cele europene, care sunt superioare legislației românești. PMUD nu este funcțional, practic este o strategie care nu respectă principii de bază. Ar fi trebuit să găsească soluții pentru toți participanții la trafic și pentru toate modurile de transport, urmărind o echilibrare a modurilor de transport. Numai dacă ne uităm la sumele alocate, vedem că pentru transportul nemotorizat – care trebuia să fie prioritizat – sumele alocate sunt ridicole. Pentru parcare, fiindcă mersul pe jos este în strictă legătură cu parcarea pe trotuare. Dacă nu găsești soluții viabile de parcare, normal că nu poți folosi trotuarele. S-a alocat un milion de euro pentru elaborarea unei strategii de parcare, dar dacă nu s-a alocat niciun ban pentru parcări este clar că planul este nefuncțional, nu se vor elibera trotuarele, iar oamenii nu vor putea merge pe jos. În niciun caz nu este un plan de mobilitate urbană durabilă, așa cum prevăd directivele europene, tocmai de aceea vom ataca în instanță avizul de mediu, solicitând anularea lui”, a declarat Marian Ivan, reprezentant OPTAR.
PMUD, esențial pentru accesarea fondurilor europene
Aura Raducu, coordonator al strategiei din partea BERD, a declarat că PMUD este esențial pentru accesarea fondurilor europene și este nevoie de aprobarea cât mai rapidă a acestuia. ”Am coordonat din partea BERD realizarea acestui plan de mobilitate, alături de alte orașe. A fost elaborat în perioada 2014-2015 și a fost finalizat în iunie 2016. De atunci s-a început procedura de mediu, în luna ianuarie am primit avizul de mediu. PMUD este un document strategic, este o planificare a tuturor formelor de transport, a călătoriilor făcute de cetățeni, vine cu o prioritizare și accesibilizare a acestora. Va rezolva problemele de mediu pe care le avem în București. Este o condiționalitate și pentru utilizarea fondurilor europene. De aceea, ne așteptăm ca el să fie aprobat, iar proiectele să fie pregătite și implementate cât mai repede, în primul rând pentru Metrorex. Este condiționalitate pentru Metrorex și finanțarea proiectelor de metrou: Magistrala M6 până la Otopeni, magistrala Sud, extindere Pantelimon. Apoi, avem condiționalitate pentru fondurile pe care Primăria București împreună cu cei de la Consiliul Județean Ilfov le pot accesa prin Programul Operațional Regional. Deci, un buget de 150 de milioane de euro sunt siguri pentru reformarea transportului public de călători”, a spus Răducu.
Articol apărut în nr. 342 al Jurnalului de Ilfov, varianta print