După o lungă perioadă în care s-au confruntat cu pierderi la vânzare, oierii ar putea avea acces pe o nouă piață de export, care să le aducă prețuri corecte dar și parteneri de afaceri cu care să fie încheiate colaborări pe termen lung.
Această oportunitate este creată de Arabia Saudită, țară cu care autoritățile române a avut mai multe negocieri, și care este interesată să importe din România animale vii dar și carne și produse din carne de ovine, bovine și de pasăre.
Potrivit ANSVSA, primele discuții au avut loc la Saudy SFDA (Saudi Food and Drug Authority) cu șeful instituției, dr. Hisham Bin Saad Al Jaddaei, cu directorul departamentului de cooperare internațională, ing. Abdulrahman Al Ghurairi și cu directorul departamentului de management al controlului, dr. Mohammed Ali Al Nasser. A doua rundă de negocieri la nivel înalt a avut loc la sediul Ministerului Apelor, Mediului și Agriculturii, cu ministrul adjunct, dr. Hamad Abdulaziz Al Batshan, cu directorul Departamentului Carantină, Ibrahim Al Nowaiser, Mediului, precum și cu vicepreședintele Camerei de Comerț și reprezentanți ai oamenilor de afaceri interesați de domeniul agroalimentar.
Speranțe mari, pentru producători
„Din cei care cunosc cât de cât comerțul acesta, părerea lor a fost așa: Dacă se deschide piața cu Arabia Saudită suntem salvați pe creștere de ovine! Vă dați seama că ei produc numai 10 la sută din cât consumă, deci 90 la sută importă. Și cifra se duce undeva la, din câte am înțeles eu, la 9-10 milioane de capete de ovine. Ăsta ar fi importul lor. Dar odată ce au afirmat că știu calitatea cărnii de ovine din România, iar unul dintre marii cumpărători de acolo a fost în țara noastră undeva prin `87, este o speranță mare pentru noi”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro, Nicolae Cioranu, președinte al Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Romovis și unul dintre cei mai cunoscuți crescători de ovine din România.
Potrivit lui Cioranu, totul se va concretiza după venirea unei delegații din Arabia Saudită în România. „Oaia acum se vinde în târguri cu 150-200, maxim 300 de lei, cu miel după ea, ori asta nu s-a pomenit în România decât de vreo 2 ani încoace. (…) De când vindem cu prețuri mici, am ajuns să dăm animalele cu deznădejde”, spune șeful ciobanilor. El mai afirmă că producătorii români sunt pregătiți să facă față cantitativ cererii din Arabia Saudită. ”Sigur să suntem pregătiți să le livrăm ce cantitate vor, în privința exportului de ovine. Adică exact dacă cer femele, masculi, finisat, direct de pe pășune”, a afirmat Nicolae Cioranu.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.351