Ia viaţa de piept! Nu ca s-o trânteşti, ci ca să-i auzi mai bine bătăile inimii

Cine sunt voluntarii? Sunt inimile de azi pentru lumea mai bună, de mâine. Tinere, ştiai că eşti un miracol? Şi asta, din clipa în care te-ai născut? A spus-o chiar Albert Einstein, părintele teoriei relativităţii cosmice. Iar dacă și el a fost convins că „Viaţa însăşi e un miracol” – ai zice că povestea e încheiată. Minunea e excepţia de la lege, şi gata. Sigur? Numai atât? Nici vorbă! Teologii şi filozofii nu sunt mulţumiţi. Încă dezbat tema. Geniul lui Einstein ne-a oferit însă și cheia morală a rezolvării lucrurilor: „Chiar dacă nu crezi în miracolul vieţii, măcar încearcă să o trăieşti ca pe ceva magic”! Abia de aici începe povestea noastră.      

Pornim la drum. Veţi descoperi rostul muncii magice a tinerilor voluntari din Ilfov. Mulți dintre ei s-au aflat sâmbătă, 29 noiembrie, la Centrul Cultural „Ion Manu”, din Otopeni. Prilejul? „Caravana” lor a poposit o zi, dintr-un traseu care va acoperi tot județul. Cum şi-au numit escala? „Poartă spre voluntariat”. De ce s-au oprit acolo? Păi, să vă întâlnească, dragi tineri. Şi v-au ieşit în întâmpinare. Ca peste tot locul, unde au prieteni. Şi au, o mulţime. 

Emblema voastră e internetul. Nu căruţa! 

Dar căutați-i şi voi! Comunicarea electronică vă e la îndemână. Aflându-i pe ei, veţi avea surpriza să vă găsiţi vocaţia. Veţi descoperi cât de mult îi trebuiţi lumii. Şi ea vă va răspunde. Vă va arăta cât de intens vă poate respecta, iubi şi preţui. Au verificat treaba asta mii de voluntari, din întreaga lume. De ce aţi rămâne voi, cei din Ilfov, de căruţă? Atenţie mărită, la ce urmează.

Participanţi de elită

Vrei să fii voluntar? Aceste asociaţii, care s-au întâlnit la Otopeni, te aşteaptă: „Rise and Shine Youth Association” (Asociaţia de Tineret „Creşte şi Străluceşte”), din Buftea; „E.S.T.” (Ecologie, Sport, Turism); „Sakura”, proiect al „Serviciului European de Voluntariat” (SEV); „Bumerang”; „Voluntari pentru viaţă”; „A4Action” – acestea din urmă, cu sedii în Capitală. Apoi: cei de la „VK Soccer” – vechii noștri prieteni, despre care am mai scris în ziar. E asociaţia Clubului de „Sport pentru trup şi suflet”, cu activitate exemplară, intensă –  instalată la Mogoşoaia, dar şi în Bucureşti. Eforturile şi dăruirea lor speciale sunt dedicate copiilor şi tinerilor defavorizaţi. Ultima participantă – Asociaţia „Maniere”, tot din Mogoşoia. 

O menire nobilă 

Voluntariatul? O misiune şi imagine simbol ale muncii binevoitoare,  dezinteresate, în favoarea altora. Un om de spirit spunea: “Dintr-un singur motiv voluntarii nu sunt plătiţi. Pentru că sunt de nepreţuit”. 

Veți cunoaşte, dragi voluntari – adolescenţi, ori tineri de orice vârstă –  un univers cu recompense sufleteşti nebănuite. Veți deprinde tehnici motivaţionale de viaţă – neştiute până acum. Şi veți căpăta răspunsuri la întrebări esenţiale, pentru anii voștri. Cea mai importantă: „Cine sunt eu?” Răspunsul? „Eşti cine decizi tu să fii”!  

Veți descoperi prieteni şi lucruri noi. La fel cum evoluați – așa va fi şi societatea. Voi sunteți schimbarea pe care o vreți în lume. De ce? Pentru că – spunea marele regizor şi actor american Woody Allen, „Vii­to­rul e locul unde am de gând să-mi petrec urmă­to­rii ani, din viaţă”. 

La fel ca voi.  

 

Eveniment remarcabil şi implicare la vârf

Întâlnirea Organizaţiilor Neguvernamentale (ONG) amintite  s-a derulat în cadrul Proiectului „Info VolunTin” Ilfov. El a fost finanţat de către Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport (DJTS) a judeţului, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Casa Corpului Didactic, Ilfov. 

Din partea DJTS s-a ocupat exclusiv de acest eveniment Doru Traşcă – consilier de tineret – el însuşi un fost voluntar foarte activ şi un bun coordonator în domeniu.

 

Din gândurile celor de lângă tine

Doru Traşcă: „Vrem să punem bazele unei coaliţii a ONG pentru tineret, din Ilfov. Vom merge, în toate zonele judeţului. Anul trecut am fost la Buftea, anul acesta la Brăneşti. Acum la Otopeni. Sper să ne strângem mâinile la Măgurele, Snagov, Voluntari… În fiecare an, în alte locuri”. 

Viorel Kraus jr, preşedinte VK Soccer: „Am venit să ne găsim prieteni şi colaboratori noi, pentru proiectele pe care le iniţiem, mai ales pentru copii. Vrem să întărim ideea că a fi voluntar în România este un lucru minunat. El oferă oricui  o mândrie justificată. E un motiv de referinţă pentru destinul propriu şi al celorlalţi”. 

Ioana Şerban, preşedinte „Rise and Shine Youth Asso­ciation”: „În mai multe ţări europene am făcut campanii de educaţie nonformală, de nediscriminare, de dezvoltare personală şi multe altele. Voluntarii pe care îi aşteptăm aici, vor repara destine, momente potrivnice, dificultăţi. Îşi vor trăi propria experienţă de viaţă şi o vor alcătui pe a altora. Indiferent de ţara sau locurile unde se vor afla”.