Îl cheamă Florin Ioniță și are 10 ani. Locuiește la Mogoșoaia și de 2 ani practică Kempo, la Clubul Tiger Kempo, din Buftea. Florin, însă, este un copil cu totul și cu totul special: el a devenit campion european la Kempo, anul acesta în luna octombrie, deși are o deficiență hormonală care nu îi permite să crească la fel ca alți copii de vârsta lui. Cu toate acestea, Florin a demonstrat că poate lua viața în piept și că poate face performanță, în ciuda acestei deficiențe.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 427, ediția print 

Mai precis, acum câțiva ani, părinții lui Florin au observat că fiul lor, care atunci avea 4 ani, este mult mai scund decât ceilalți copii de vârsta lui. Au dat fuga cu el la medic și, în urma analizelor, s-a constatat că suferă de „nanism hipofizar”. Adică, glanda lui hipofiză nu secreta suficient hormon de creștere și risca să rămână pitic. Medicii i-au prescris tratamentul adecvat și le-au recomandat părinților să-l ducă pe Florin să practice un sport, cum ar fi înotul, pentru a se putea dezvolta armonios și pentru a crește în înălțime, și să-i asigure un regim alimentar corespunzător, bazat în special pe multe vitamine, fructe și proteine. Pentru că acum, la vârsta de 10 ani, Florin măsoară doar 1,23 m și cântărește 23 de kilograme…

Familia Ioniță, în luptă cu afecțiunea lui Florin

Povestea micuțului sportiv, la propriu, este însă una mult mai complicată. Părinții lui au situație materială destul de precară și nu își permit să ducă la îndeplinire multe dintre recomandările medicilor, chiar dacă tratamentul hormonal este gratuit. Mai ales că Florin nu este singur la părinți și are și un frate mai mic, în vârstă de 3 ani. Familia Ioniță locuiește într-o casă pentru care nu deține documente de proprietate și, din această cauză, nu poate încheia contracte pentru utilități cum ar fi energie electrică sau gaze.

Cu toate acestea, ei fac eforturi supra­ome­nești pentru ca Florin să devină un om cu o statură cât mai apropiată de normalitate. Iar mama lui este gata să facă orice sacrificiu pentru ca micuțul său să devină un om mare. „Medicul ne-a recomandat să facă sport, și anume înot, dar este foarte costisitor și nu ne permitem. Taxele sunt mari, iar bazine nu sunt prin apropiere. De aceea am ales sportul ăsta pentru Florin. Și aici am plătit o vreme ședințele de antrenament, dar după o vreme sensei Iliuță Ispir nu ne-a mai luat nicun ban.

Tratamentul nu a dat întotdeauna roade. Au fost perioade în care a crescut 4 cm în jumătate de an, alteori doar 2 cm, iar medicii se gândeau serios să întrerupă tratamentul. Avem probleme și din cauză că nu prea mănâncă, n-are poftă de mâncare și trebuie să-i administrăm multe vitamine care costă și ele foarte mult, la rândul lor. El mănâncă doar așa, obligat! Noi, însă, încercăm să îi dăm tot ce-i mai bun pentru el”, ne-a spus dna. Ioniță.

Un palmares de invidiat

Până la urmă, kempo s-a dovedit o alegere inspirată pentru Florin. În scurt timp el a dat dovadă de un talent ieșit din comun, iar performanțele au venit una după una. Prima medalie câștigată a fost cea de argint, în februarie 2017, la Cupa Kokusai. Apoi, pe măsură ce a căpătat experiență, palmaresul său s-a îmbogățit constant, culminând cu Campionatul European de Kempo desfășurat la București, unde a câștigat titlul de campion european – categoria 8-10 ani – la „semi-kempo” și cel de vicecampion european la „full-kempo”, în condițiile în care a luptat cu adversari mult mai bine dezvoltați fizic decât el.

M-am convins că așa stau lucrurile atunci când la întâlnirea cu micuțul campion el a venit cu o sacoșă plină de medalii și diplome câștigate doar în 2 ani de competiții!

Și clubul Tiger Kempo, din Buftea, la care este legitimat, a făcut performanță la Campionatele Europene. Sportivii de aici au reușit să câștige 18 medalii – 5 de aur, 7 de argint și 6 de bronz!

Sensei Iliuță Ispir: „Florin este un talent înnăscut!”

Dar, cel mai bine îl caracterizează antrenorul său, sensei Iliuță Ispir:

„Când participăm la competiții, de cele mai multe ori, la sfârșitul reprizelor, vin la mine arbitrii și-mi spun că au văzut cel mai frumos meci din competiție! El fiind un copil mai slăbuț, intră sub categorie și luptă cu adversari care au mai multe kilograme decât el, de obicei peste 5-10 kg,  luptă foarte frumos și îi învinge. Este foarte tehnic, foarte rapid, este o plăcere să-l privești cum luptă! Kempo este un sport full-contact, foarte dur, în care se luptă atât în picioare, cât și la sol. De aceea, medaliile pe care ­le-a câștigat sunt foarte muncite! Iar la Campionatul European, la proba de semi-kempo, a făcut spectacol și toată sala l-a aplaudat în picioare!

Un astfel de copil extrem de talentat trebuie neapărat ajutat, având în vedere că starea materială a familiei nu este cea care ar trebui! El are nevoie de susținere pentru a-și plăti taxele de competiție, pe care deocamdată încercăm să i le asigurăm noi, are nevoie de un echipament adecvat, de protecții pentru antrenamente – tibiere, vestă, cască, mănuși, kimonouri, pantaloni și tricou pentru Kempo-MMA, palmare etc.

De sprijin ar avea nevo­ie și pentru cantonamente și pentru com­petiții, care de cele mai multe ori se des­fășoară fie în țară, fie în străinătate (câteva sute de euro în competițiile externe, aprox. 100 de lei/probă, în România – n.r.), cum ar fi campionate mondiale, unde cu siguranță Florin ar face o figură frumoasă și unde nu ne putem permite să mergem, iar anul acesta el a ratat multe astfel de competiții din cauză că nu a avut posibilități materiale, cum a fost Campionatul Mondial de la Budapesta din aprilie, anul acesta. De aceea, ar fi păcat ca Florin să se piardă, pentru că, repet, este un talent!”, ne-a povestit sensei Iliuță Ispir.

În concluzie, acesta a fost și motivul pentru care am vrut să-l cunoaștem pe Florin, băiețelul care luptă cu limitele sale impuse de un neajuns fiziologic și care merită să primească sprijin pentru a-și îndeplini visul de a ajunge un mare campion, la propriu și la figurat, dacă putem spune așa. Sunt convins că, după ce vor face cunoștință cu el prin intermediul publicației noastre, se vor găsi mulți oameni cu suflet mare care îl vor ajuta pe micuțul sportiv din Mogoșoaia și cărora le mulțumim anticipat!