La Bragadiru, administrația a acordat o atenție specială finalizării proiectelor de infrastructură importante pentru comunitate. Primăria Bragadiru, împreună cu Consiliul Local, a pus Educația pe primul loc și s-a străduit să finalizeze proiecte menite să asigure o infrastructură școlară modernă. A fost o reală provocare pentru gospodarii orașului Bragadiru, dar s-a finalizat, nu bine, ci spectaculos: noua școală gimnazială a orașului este cu adevărat impresionantă prin ceea ce oferă ca dotări și siguranță elevilor și cadrelor didactice care îi trec pragul.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.521
Noua Școală Gimnazială nr. 1 din Bragadiru este funcțională, începând cu acest an școlar, iar directorul Ionela Păun ne-a descris cu bucurie și mândrie instituția de învățământ pe care și-a dorit-o atât de mult pentru elevii orașului. Un proiect esențial pentru o instituție de învățământ în care, în fiecare an, numărul elevilor crește cu 2 clase, adică aproximativ 60 de copii.
”Din punctul meu de vedere, ce mi-am propus, o școală modernă, o școală frumoasă pentru copiii frumoși din Bragadiru, am realizat”, ne-a spus prof. Ionela Păun.
”Aș dori să mulțumesc, în numele personalului școlii noastre, primarului Vasile Cimpoeru și autorităților locale pentru implicare”, ne-a spus directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Bragadiru. Construcția școlii a început în 2018, iar lucrările au avansat fabulos de repede. Primarul a sprijinit și s-a interesat permanent de modul în care funcționează șantierul. Clădirea a fost ridicată de la zero, având parter, două etaje și o mansardă, dotată cu 28 de săli de clasă, 10 laboratoare, cabinete, spații pentru activități aplicative și un afterschool cu sală de mese și minisală de sport la parter. Foarte important de știut, mai ales în actualul context epidemiologic, că noua școală permite învățământul în două schimburi.
Este un proiect care a fost îndelung așteptat și dorit pentru o școală care învăța în trei schimburi și care la momentul demarării proiectului număra aproximativ 1.100 elevi. Numărul acestora este însă în permanentă creștere, având în vedere dezvoltarea imobiliară a orașului și faptul că tot mai mulți cetățeni vin să se stabilească în Bragadiru. Acum, numărul elevilor înscriși la Școala Gimanzială nr. 1 din Bragadiru se apropie de 1.300.
Schimbare majoră pentru învățământul orașului
Școala cea nouă era o necesitate stringentă și reprezintă o schimbare majoră pentru procesul educațional al orașului, mai ales că dispune de un spațiu generos, săli de clasă și laboratoare pentru ca elevii să poată practica eficient disciplinele în săli speciale. Pentru spațiul rămas liber prin dărâmarea școlii vechi există un proiect de realizare a unei săli mari și moderne de sport. Școala este prevăzută și cu o sală de mese, care va funcționa în sistem catering pentru afterschool-ul care va fi deschis imediat ce situația epidemiologică o va permite.
Școala funcționează pe două etaje, dispune de o dotare ultramodernă, cu mobilier nou, videoproiectoare, laptopuri, imprimante, copiatoare și urmează achiziționarea de table interactive. Parterul, etajul 1 și 2 sunt destinate sălilor de clasă și laboratoarelor, mai precis 28 săli de clasă și 10 laboratoare și cabinete. Mansarda are ca destinație săli pedagogice pentru afterschool și sala de mese.
”În anul școlar 2020-2021, avem 42 de clase, respectiv 26 clase de învățământ primar și 16 clase de nivel gimnazial. Avem cadre didactice calificate, copii frumoși și buni, colective mari de elevi, pentru că toți au domiciliul în Bragadiru, în total 1.255 de copii. Funcționăm într-un scenariu galben, hibrid. Colectivele au fost împărțite în două grupe care vin alternativ, câte o săptămână. Grupa care stă acasă urmărește lecția prin intermediul dispozitivelor noi și moderne. Clasele din învățământul primar și clasa a VIII-a învață dimineață, iar un al doilea schimb după amiază, clasele V-VII. Între cele două schimburi, există o oră de pauză, timp în care se realizează curățenia și dezinfecția în toată școala, după copiii care au învățat în primul schimb, conform normelor în vigoare. Vorbind de normele de igienă și de securitate în această perioadă epidemiologică, aș vrea să subliniez că de la început ne-am asigurat să avem distanțe pe culoare, în clasă, în curtea școlii, astfel încât copiii să se poată orienta pentru a putea respecta distanțarea fizică. Mai mult, ne-am gândit la fluxul de intrare – ieșire elevi. Fiind foarte mulți elevi în școală, aceștia intră în grupe, la interval de zece minute, pentru a nu se aglomera în curtea școlii. În plus, am marcat fluxul de intrare-ieșire, este organizat de la intrarea în școală până în clase, astfel încât, lucrurile fiind astfel organizate, copiilor să le fie foarte ușor să respecte normele de distanțare și intrare-ieșire din clasă, în așa fel încât să nu se creeze niciun fel de aglomerație, ca să nu existe riscul infectării”, ne-a punctat profesorul.
În fiecare sală, pe culoare și practic în toate spațiile școlii există dozatoare cu dezinfectanți, astfel încât copiii să se poată dezinfecta periodic și de ori decâte ori este nevoie. Toaletele sunt prevăzute în plus cu săpun lichid. Școala dispune de 17 grupuri sanitare. Pe fiecare etaj există grup sanitar băieți, fete și grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități. De remarcat că școala dispune și de un lift exterior, destinat persoanelor cu dizabilități, dar și de rampă pentru accesul persoanelor cu dizabiltăți, prevăzută la intrarea specială de lângă lift.
”Au fost gândite lucrurile în așa fel încât să faciliteze intrarea și desfășurarea activității în școală pentru orice copil și să îi integrăm și pe cei cu nevoi speciale care să aibă toate nevoile la îndemână. Mai mult, la mansardă a fost amenajat un cabinet medical, în care își desfășoară activitatea asistenta medicală care triază zilnic, la intrare, toți elevii școlii, din punct de vedere epidemiologic, în sensul că urmărește simptomatologii doar la vedere, fără să atingă copilul. Asistenta măsoară temperatura copilului cu un termometru electronic, tot fără să îl atingă. Bineînțeles, asistenta medicală are echipament special, prevăzut cu vizieră. În plus, avem la intrarea în școală covorașe dezinfectante, așadar ne-am asigurat cu toate măsurile pentru a-i feri pe copii, dar și personalul școlii, împotriva coronavirusului. Sunt asigurate, cu sprijinul primăriei, măști textile inscripționate cu denumirea școlii pentru fiecare copil și cadru didactic. Mai mult, ne-am aprovizionat și cu măști de unică folosință, pentru cazul copiilor sau al adulților care își uită masca sau aceasta se rupe”, a subliniat prof. Ionela Pădun.
Foarte important de știut este și faptul că tot pentru a asigura măsurile de igienă și de protecție, toate clasele au fost dotate, în funcție de numărul de elevi, la fiecare bancă, cu separatoare din plexiglas, pe trei laturi.
Școala dispune de tehnologia necesară pentru învățământ online
Prof. Ionela Păun ne-a declarat că în privința contextului epidemioologic care presupune asigurarea învățământului online, școala a primit, la momentul la care a solicitat tablete către primărie, un număr de 1.267 de bucăți. ”La momentul acesta, toți copiii școlii au primit câte o tabletă echipată cu SIM inclus, dispozitive achiziționate de către Primăria Bragadiru, cu specificații tehnice conform recomandărilor Ministerului Educației și Cercetării. La rândul lor, profesorii au la dispoziție în fiecare sală de clasă câte un dispozitiv de transmitere a lecției, respectiv câte un laptop sau un calculator. Fiecare sală de clasă are un dispozitiv fix și o cameră web prin care se poate transmite din clasă către copiii de acasă care sunt online. Noi considerăm că ne-am descurcat bine și, chiar dacă au apărut mici erori, le-am remediat în timp util, deoarece am avut o persoană permanent în școală care s-a ocupat de acest aspect”, ne-a spus directorul.
Prof. Ionela Păun spune că majoritatea copiilor își doresc să vină la școală, dar există și cereri ale părinților care sunt motivate de documente medicale, vizând eventuale riscuri legate de comorbidități ale persoanelor din familie, caz în care elevul va desfășura cursuri exclusiv online.
Elevii sunt foarte responsabili și respectă cu maturitate regulile
”Copiii s-au reîntors la școală mai maturi, și spun acest lucru din prisma faptului că ei se comportă și respectă normele ca și adulții, mai ales copiii de la clasa a IV-a în sus. Și cei mai mici respectă, dar încă sunt îndrumați de învățători, și odată ce li s-a impus niște reguli, acestea le intră în obișnuință. La elevii mari chiar se vede o diferență. Ei chiar respectă regulile cu stricețe și își fac recomandări reciproce, sub atenta supraveghere a celor 63 de cadre didactice ale școlii. Din fericire, nu avem niciun post nedescoperit”, a mai spus directorul.
Prof. Ionela Păun a dorit să sublinieze faptul că încă de la începutul discuției referitoare la construcția școlii, încă de la prima întâlnire cu primarul orașului Bragadiru, când s-au a discutat detaliile legate de acest proiect, edilul s-a dovedit a fi foarte cooperant și foarte atent la nevoile comunității. ”Ne-am pus de acord ca școala să fie una dintre cele mai moderne din Ilfov. Primarul și-a exprimat disponibilitatea de a dota școala cu ceea ce este modern, nou, și ca mobililier, și ca echipamente, în folosul copiilor, pentru ca ei să ducă o viață școlară aproape de normele occidentale. Tot la vremea aceea i-am prezentat dlui. primar niște imagini care reprezentau un scenariu despre cum ar putea să arate școala. Erau imagini preluate de pe internet, de la școli din diverse țări, de unde ne-am inspirat ca design, aranjament al sălii de clasă etc. Am reușit ceea ce ne-am propus, cu sprijinul în totalitate al primăriei, pentru că am ținut legătura permanent, în acești doi ani și jumătate de când a început construcția. Primăria ne-a acordat bugetul necesar ca să putem îndeplini aceste standarde de modernism și atât de necesare în vremurile pe care le trăim și să le asigurăm. Vreau să mulțumesc dlui. primar pentru acest lucru și sunt convinsă că și sala de sport care urmează să se construiască va respecta aceleași standarde de modernism și calitate. Să avem pentru copiii noștri exact ceea ce trebuie”, a mai precizat prof. Ionela Păun.
Elevii au primit ”ghiozdanul meu” și burse
De remarcat faptul că, de câțiva ani, Consiliului Local susține acordarea în fiecare an școlar a pachetului cu rechizite școlare „Ghiozdanul meu”. Cu sprijinul Consiliului Local, beneficiarii pachetului cu rechizite școlare „Ghiozdanul meu” sunt elevii claselor 0-IV ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 din orașul Bragadiru. Pachetul cu rechizite școlare este personalizat în funcție de vârstă și sex al copilului și conține, după caz: ghiozdan, penar, foarfecă, lipici, hârtie glasată, hârtie creponată, plastilină, bețișoare, numărătoare, acuarele, pensulă, vas de apă, bloc de desen mic, caiet matematică, caiet dictando, caiet foaie velină/specifice (muzică, biologie, geografie), mapă de plastic A4, cutie plastic, stilou, pix, creion cu gumă, creioane colorate, radieră, rezerve stilou, riglă, copertă caiet, harta României – șablon plastic.
Am aflat în plus că pentru copiii defavorizați s-au luat măsuri nu doar la început de an școlar, ci și pe parcursul acestuia, deoarece școala colaborează și cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Bragadiru, astfel că pentru orice situație există disponibilitate.
Mai mult, copiii primesc burse, conform necesarului de buget transmis primăriei. Elevii beneficiază de mai multe tipuri de burse – sociale, de performanță etc. Au fost acordate pentru fiecare categorie de vârstă în care se încadrează copiii, conform drepturilor lor legale.
Confort, dar și multă siguranță
Important de știut este și faptul că școala dispune de un grup electrogen propriu, de la constructor, și unul separat pentru Evaluarea Națională, conform reglementărilor legale. Școala a fost proiectată să respecte toate normele ISU. Există senzori de fum, alarmă, uși speciale. De asemenea, toate sălile de clasă, culoarele și exteriorul, toată curtea, au fost dotate cu camere de supraveghere audio-video.
”Avem și un sistem antiefracție montat, deci ne-am asigurat din toate punctele de vedere, tocmai pentru că este o clădire desfășurată pe o suprafață foarte mare, de 5.309 mp, deci necesită măsuri de siguranță și de pază speciale. Am suplimentat cu posturi de pază, astfel încât copiii și personalul și toți cei care intră în această școală să fie în siguranță permanent. De menționat și existența unor dotări speciale, un sistem de difuzoare în toată școala, prin care orice urgență o putem comunica foarte repede în sălile de clasă. Sistemul poate fi utilizat și ca formă de recreere pentru pauze, cu muzică adaptată vârstei, povestiri, poezii etc., în așa fel încât să fie o ambianță foarte plăcută pentru elevi și ei să se simtă cât mai bine”, ne-a mai spus directorul Școlii Gimnaziale nr. 1, Bragadiru.