Ultima reuniune a Colegiului prefectural din 2014
- Județul oferă numeroase vestigii arheologice. Cele descoperite până acum, în urma cercetărilor, zac prin diferite muzee și depozite
- Grijă la patrimoniu! – ”Conacul Hagi Theodoraky” din Grădiștea a dispărut!
Alexandrina Niță, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Ilfov, a prezentat, în cadrul reuniunii ultimului Colegiu prefectural din 2014, raportul de activitate a direcției pe care o conduce, pentru anul în curs, acțiuni derulate de aceasta pentru protecția efectivă și eficientă a patrimoniului cultural ilfovean, cu respectarea legislației în domeniu, dar și pentru promovarea și punerea în valoare a celor mai importante monumente istorice din județ.
Încă de la începutul ședinței, Alexandrina Niță a vorbit membrilor Colegiului și prefectului județului, Daniel Rășică, despre necesitatea înființării în Ilfov a unui muzeu acreditat, dată fiind inexistența unei astfel de instituții, la acest moment, în județ, și dat fiind, mai ales, potențialul cultural fantastic al Ilfovului, potențial nevalorificat suficient. ”Dacă vorbim numai despre patrimoniul arheologic ilfovean, muzeul ce s-ar putea înființa ar fi plin”, a explicat directorul executiv al Direcției Județene de Cultură Ilfov.
În sprijinul celor afirmate, Mihai Florea, invitat din partea Muzeului Național de Istorie a României – a făcut o prezentare a județului Ilfov, ”Administrarea patrimoniului mobil” – în perioada cuprinsă între anii 1930 și 2014 și a vorbit despre o serie de cercetări arheologice desfășurate pe teritoriul Ilfovului, cercetări în urma cărora, muzeele s-au îmbogățit cu vestigii importante, descoperite aici. La finalul prezentării, concluzia a fost că, deși cel mai mic județ din România, ca suprafață (la 1930, depășea 5.000 km pătrați, ajungând acum la aproximativ 1.500 km pătrați), patrimoniul arheologic este unul vast, numărând, spre exemplu, peste 724 de entități.
Propuneri de restaurare a mănăstirilor Căldărușani și Sitaru
Referindu-se, în continuare, la activitatea derulată de către Direcția pe care o conduce, Alexandrina Niță a vorbit despre propunerea introducerii unor monumente istorice din Ilfov în Planul Național de Restaurare. Directoarea a dat exemplu, în acest caz, Mănăstirea Căldărușani, dar și alte obiective din grupa valorică A (adică de interes național), precum Fortul Jilava sau Mănăstirea Sitaru (Balamuci). Pentru alte monumente istorice – precum Forturile Chiajna, Bateria Chiajna și Bateria Cățelu, dar și ”Conacul Stolnicului Constantin Cantacuzino” de la Afumați Direcția a propus introducerea lor în Planul Național de Dezvoltare Regională. ”Am colaborat cu Institutul Național al Patrimoniului în vederea întocmirii și fundamentării unor documentații de clasare (…), iar în 2014 a fost declanșată această procedură pentru Palatul Snagov, Vila 10, Vila 11, situate în Snagov și Vila 1, aflată în comuna Ciolpani”, a mai spus Alexandrina Niță.
Cel mai urât caz anticultural ilfovean – dispariția ”Conacului Hagi Theodoraky”, din Grădiștea
Directorul executiv al Direcției Județene de Cultură Ilfov a mai făcut referiri la o serie de acțiuni de protecție efectivă a patrimoniului cultural ilfovean, amintind, în acest sens, de lucrările de reparații şi înlocuire a acoperişurilor la Biserica “Sf.Mihail şi Gavriil” din Corbeanca, construcţia pangarului şi altarului de vară la Mânăstirea Pasărea, consolidarea şi restaurarea Bisericii “Sf. Gheorghe” din Dudu – Chiajna, refacerea integrală a pardoselii la Mânăstirea Ţigăneşti, construirea centrului social S+P+M, clopotniţă, altar de vară D+P, împrejmuire parţială teren, înlocuire acoperişuri, şarpantă şi turlă la Biserica “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, din Măgurele, împrejmuirea terenului la Biserica ”Sf. Gheorghe” din Ciorogârla, refacerea şarpantei şi învelitoarei la Biserica “Sf.Troiţă, Sf. Dumitru şi Sf. Elisabeta” din Săftica – Baloteşti, anexă poartă și utilități la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Grădiștea, lucrări de consolidare la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, din Petrăchioaia sau construirea clopotniței la Biserica “Sf. Ilie” – Pipera Tătăranul, din Voluntari.
Vorbind, însă, despre ”cel mai urât caz” anticultural petrecut la nivelul Ilfovului, Alexandrina Niță a menționat dispariția ”Conacului Hagi Theodorachi”, din comuna Grădiștea, faptă pentru care Direcția Județeană de Cultură Ilfov a făcut plângere penală, iar cei care vor fi găsiți vinovați, deși au sperat că vor putea valorifica cum doresc terenul pe care era amplasată constucția, vor fi obligați, prin lege, la reconstruirea monumentului istoric clasat, după lungi tergiversări, în 2010.
Tristul caz al Conacului Theodoraky (în locul căruia se află acum doar o movilă de pământ), de altfel un caz care nu este singular, nici în Ilfov și nici în țară, arată, încă o dată, cum neimplicarea autorităților în gestionarea patrimoniului cultural, lipsa de educație, nerespectarea legilor, imprecizia inventarelor și evidențelor patrimoniului arhitectural, intervențiile neavizate, lipsa fondurilor pentru sprijinirea, în unele cazuri, a proprietarilor, lipsa personalului de control din instituțiile publice și/sau lipsa specialiștilor duc la degradarea și dispariția ulterioară a patrimoniului cultural național, un bun de interes public, o resursă neregenerabilă, amenințată constant de proiectele de amenajare a teritoriului și de fenomenul globalizării.
Prefectura cu Moș!
La finalul reuniunii Colegiului prefectural, micuții de la Grădinița ”Căsuța copilăriei”, din Buftea, au sosit în holul Prefecturii Ilfov unde, la brad, l-au așteptat cântând colinde, pe Moș Crăciun. Au fost invitați alături de ei angajații Prefecturii, iar Moșul le-a oferit fiecărui copilaș câte o pungă cu dulciuri.