Dragobetele sărută fetele! Vei trăi în iubire și armonie, dacă te vei căsători de ziua lui
Din cele mai vechi timpuri, sărbătoarea iubirii la români este Dragobetele. Și astăzi, fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să țină tot anul. Unii chefuiesc la petreceri în credința că vor fi șa fel de bine dispuși în fiecare zi. Alții, au convingerea că de aici ar putea porni o viitoare căsnicie. Ziua lui Dragobete din data de 24 februarie, este încununată cu numeroase obiceiuri și tradiții. Iată câteva dintre ele!
Ca să înțelegem cât mai bine obiceiurile prin care este marcată ziua de Dragobete, trebuie să facem o scurtă incursiune în mitologie.
Cine este acest personaj, Dragobetele? Pe vremuri, când cel mai probabil luna februarie era considerată lună de primăvară, pe 24 februarie începea anul agricol. De multe ori, ziua coincidea cu ieșirea ursului din bârlog. Era momentul când renăștea întreaga natură și toate vietățile pământului, inclusiv oamenii, rezonau cu ea. În credința populară, Dragobetele este considerat o divinitate mitologică, fiul Dochiei care, la începutul fiecărei primăveri, oficia, în Ceruri, nunta necuvântătoarelor.
Dragobete, zeul petrecerilor și protectorul îndrăgostiților
Se spune că îndrăgostiții care se întâlnesc și petrec de Dragobete se vor bucura de înțelegere, pace, armonie și iubire în tot anul. Iar tinerii necăsătoriți au toate șansele să-și oficializeze relația într-un mariaj frumos. Nu de puține ori, viitoarele căsnicii pornesc de la întâlnirile din ziua iubirii, Dragobetele fiind zeul petrecerilor și ocrotitorul îndrăgostiților. De altfel, el poate fi socotit drept un veritabil Cupidon românesc.
Te distrezi de Dragobete? Vei fi sănătos tot anul
Se spune că oamenii care petrec Dragobetele cu muzică, dansuri și voie bună, nu se vor îmbolnăvi tot anul. După tradiție, aduce noroc și sănătate să ai în casă ghiocei sau orice fel de flori care vestesc venirea primăverii.
Logodna simbolică o precede pe cea reală
Faptul că mulți îndrăgostiți își declară iubirea după cum simt și după cum se pricep ei mai bine, cerându-și partenerii în căsătorie pe 24 februarie, nu este un lucru deloc întâmplător. Se crede că o logodnă simbolică ce are loc în ziua de Dragobete va fi urmată de cea oficială care anunță căsătoria.
e în care ești copleșit de atribuțiile pe care le ai la serviciu, ești stresat și lipsit de chef, ar fi bine să-ți faci un program. Începe ziua oferindu-i o sărutare, după-amiaza o îmbrățișare, iar seara iubire cât cuprinde. Ce zici de acest program?