Administrația comunei Ștefăneștii de Jos este decisă să finalizeze în anul 2024 cât mai multe proiecte menite să ofere condiții de trai de nivel european, modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizarea fiind prioritară, potrivit primarului Mircea Gheorghiță.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov ediția print nr. 686
Primarul comunei Ștefăneștii de Jos, Mircea Gheorghiță, îi roagă pe cetățeni să se înarmeze cu răbdare în cursul acestui an, deoarece în comună vor avea loc ample lucrări de modernizare a infrastructurii de apă și canal. ”Va fi un disconfort, dar cu un scop foarte bun, acela de a finaliza lucrările de modernizare a infrastructurii de alimentare cu apă și canalizarea. Se lucrează cu foraj dirijat. Încercăm să fim nevăzuți pe străzile pe care lucrăm și astfel deranjul să fie cât mai mic”, ne-a spus edilul.
Noua stație de epurare va funcționa din toamnă
În prezent, se lucrează intens la stația de epurare, care este realizată în proporție de 65%, termenul de finalizare fiind stabilit pentru jumătatea acestui an. În cadrul investiției, sunt prevăzute lucrări de extindere și modernizare a stației de epurare având ca scop atingerea valorilor limită ale efluentului impuse de legislația în vigoare. Stația de epurare modernizată a apelor menajere din comuna Ștefăneștii de Jos va cuprinde treapta de epurare mecanică, treapta de epurare biologică, precum și treapta de tratare a nămolului rezultat în urma proceselor de epurare. În prezent, capacitatea stației de epurare este de 400 m3/zi, iar prin modernizare și extindere, capacitatea maximă a stației de epurare va fi de 1.680 m3/zi corespunzător pentru 10.500 locuitori echivalenți. ”În momentul de față, sunt executate toate construcțiile din beton, structura halei de deshidratare și a clădirii de tratare este ridicată, urmează să se facă închiderile cu panourile sandviș. Echipamentele sunt montate, urmează să ajungă partea de instrumentație și să se facă legăturile hidraulice între acestea, mai puțin partea de pompe care încă nu este montată. În următoarea etapă, după montarea pompelor, se va trece la partea de automatizare a stației de tratare, iar ulterior, cu două luni înainte de terminarea lucrărilor, se va pune stația în funcțiune, se va introduce nămolul în bazinele existente, se vor introduce reactivii necesari și vor începe testele pentru calibrarea stației de epurare. Adică vor fi în jur de două luni de probe înainte de finalizarea lucrărilor”, a explicat primarul Mircea Gheorghiță.
Edilul a subliniat că este foarte important ca cetățenii comunei să fie conștienți de faptul că în această toamnă, stație de epurare va fi funcțională sută la sută. ”Am fost obligați de Apele Române și de Mediu să realizăm stația de epurare înainte de punerea în funcțiune a lucrărilor de apă și canal pe alte străzi adiacente. Emisarul nu a fost schimbat, este Balta Pasărea, adică este același ca și la stațiile existente, doar lucrările pentru stația de epurare au fost redimensionate, astfel încât să facă față pentru întreaga localitate. Este o construcție total nouă care va aduce mari beneficii comunității”, a spus edilul. Construcția veche se va desființa, urmând a fi păstrate două decantoare de nămol.
Modernizare în întreaga comună
În paralel, același constructor care implementează proiectul stației de epurare lucrează pe încă 32 de străzi ale comunei, unde execută lucrări pe partea de infrastructură apă – canal, inclusiv branșamente la limita de proprietate. În acest moment, sunt executate lucrări pe străzile Violetelor, Stupului, Toporași, Stadionului, urmează pe strada Tuberozelor, fiind finalizate pe străzile Predeal, Salcâmului, Intrarea Reșița, Plopului, Intrarea Câmpina. Locuitorii se vor putea racorda la rețea, după ce va fi terminată stația de epurare.
”Lucrările sunt realizate în proporție de 20% din totalul contractului, fiind deja realizată inclusiv o lucrare importantă, din acest proiect, care este reprezentată de subtraversarea Bălții Pasărea, prin foraj orizontal dirijat, lucrări ce vor ajunge în strada Răsăritului, care se va lega în canalizarea existentă, ce descarcă apa către stația de epurare”, a explicat edilul.
Și lucrările pentru alimentarea cu apă potabilă vor fi gata în curând
Primarul Mircea Gheorghiță a menționat și derularea proiectului Euro Apavol, finanțat prin POIM, în valoare de 43,46 milioane de lei, lucrările fiind demarate în luna decembrie, și se desfășoară în prezent pentru rețeaua de apă potabilă, urmând în viitorul apropiat să înceapă pentru conductele de apă menajeră. ”Sunt realizate colectoarele principale, pe străzi, care vor deservi locuitorii. Astfel lucrările de alimentare cu apă potabilă și canalizare menajeră vor fi finalizate în curând, urmând a fi realizată și modernizarea celor două stații de tratare a apei existente, ceea ce presupune mărirea capacității de stocare și de tratare. Potrivit edilului, proiectul finanțat prin POIM înseamnă realizarea unei rețele principale de apă de 11.009 ml, și rețele interioare de apă, de 3.023 ml, pentru 168 gospodării. Canalizarea se va realiza pe o lungime de 15.006 ml, pentru 514 gospodării, cu 8 stații de pompare și rețea de refulare de 3.607 ml. Prin acest proiect, comuna Ștefăneștii de Jos devine un punct intermediar, pentru că de aici va pleca apa potabilă și pentru Dascălu, deci și pentru alte localități, o mare parte din apă urmând a fi furnizată de Apa-Nova”, potrivit primarului.
În urma celor două proiecte, 3.000 gospodării vor beneficia de alimentare cu apă și canalizare.
Canalizare pentru Boltașu
”În plus, așteptăm finanțare pentru un obiectiv care îi privește pe cetățenii din Cartierul Boltașu, pentru care am depus un proiect în vederea finanțării, prin PNRR. Proiectul își propune realizarea canalizării pentru cartierul Boltașu nou și o parte din străzile din Ștefăneștii Jos, care în prezent nu au apă și canal, pe o lungime de 6,5 km pentru canalizare și 1,5 km apă potabilă, în ambele zone. Lungimea rețelei de apă este mai mică pentru că unele străzi au deja apă. Este vorba despre un număr de zece străzi în cartirul Boltașu, plus străzile Petuniilor, Mușcatelor, Lalelelor și Trandafirilor legate de str. Zborului, care a fost proiectată ținând cont de proiectul POIM și se va lega printr-un branșament de apă potabilă. În cartierul Reve, sunt luate în calcul pentru modernizare șapte străzi, respectiv Gutuiului, Caisului, Vișinilor, Cireșului, Arțarului, Alunului, Ulmului. Este foarte important de reținut astfel că prin toate proiectele care sunt în momentul de față în execuție, adică 32 de străzi finanțate de primărie și Anghel Saligny, plus proiectul finanțat prin POIM, plus acest proiect de canalizare în cartierul Boltașu, infrastructura de apă și canal se realizează pe aproximativ la 95% din suprafața localității. Am avut în vedere ca toate zonele comunei să aibă acoperire pe zona de infrastructură de apă și canalizare, motiv pentru care am elaborat un proiect și pentru zona Avionului. Suntem pregătiți cu partea de proiectare, studii și căutăm finanțare”, a precizat edilul.
Grijă și pentru cartierul Avionului
Primarul a menționat că a fost finalizată documentația de avizare DALI pentru modernizarea străzilor care aparțin Cartierului Avion, pentru străzile Codrului, Dorului, Ciobănașului, Mioriței și Baladei, care însumează 1,2 km. Lucrările vor cuprinde toată infrastructura de apă potabilă, canalizare menajeră, canalizare pluvială, racorduri la limita de proprietate, inclusiv modernizarea structurii rutiere, cu trotuare, structură rutieră încadrată în borduri, semne de circulație. Finanțarea se va face de la bugetul local și va începe etapa de licitare pentru lucrările de execuție și proiect tehnic. Lucrările vor începe cu siguranță anul acesta, sperăm în cel mult 2-3 luni.
Un confort firesc
Primăria mai are în derulare o investiție pentru Cartierul Vulpe, însemnând modernizarea străzilor Lugoș, Blaj, Salonta, Sebeș, Caracal, Lupeni și Moreni. Anul trecut, a fost finalizată partea de proiectare, la nivel de documentație DALI, iar lucrările cuprind partea de realizare a infrastructurii de apă potabilă, canalizare menajeră, canalizare de apă pluvială, ulterior încheindu-se cu partea de modernizare a infrastructurii rutiere și realizarea de trotuare. Lucrarea se află în etapa de finalizare a licitației, de clarificări, urmând ca în cel mult două luni, să se finalizeze proiectarea, astfel că execuția lucrării va începe tot anul acesta, potrivit primarului Mircea Gheorghiță, care spune că speră că astfel, într-un viitor apropiat, toți cetățenii comunei vor beneficia de confortul firesc de care trebuie să dispună orice localitate europeană, adică apa și canalizarea trebuie să devină o normalitate pentru locuitori.