Cea de-a zecea ediție de când se celebrează, oficial, un vechi obicei afumățean, a avut loc duminica trecută, la prânz, în zona verde din spatele școlii mari, din localitate. Lăsata Secului este ultima zi când se mai poate mânca ”de dulce”, înaintea intrării în Postul Paștelui, și este marcată, în fiecare an, prin aprinderea ”focurilor de la Afumați”, tradiție cunoscută și sub numele de ”Olelie”.
Ca de fiecare dată, primarul comunei Afumați, Gabriel Dumănică, s-a aflat în mijlocul afumățenilor, după ce mai întâi a trecut pe la bisericile din comună, și ne-a explicat că aprinderea focurilor de ”Olelie” semnifică începuturile purificării sufletești și spirituale, la intrarea în primăvara cea dătătoare de vitalitate. ”Această sărbătoare reprezintă permanența reperelor tradiției noastre, la venirea primăverii, și trebuie menținută în localitatea noastră, pentru a se bucura de ea și generațiile viitoare”, a spus edilul, adăugând că s-au luat toate măsurile de siguranță, pentru ca focul să nu se extindă necontrolat, mai ales că afară vântul a bătut cu putere.
”Olelie”, în trecut și în prezent
Tradiția spune că, în comuna Afumați, în urmă cu câteva zeci de ani, focul se făcea într-o cutie mică, legată cu o sârmă, care era învârtită de participanții care strigau, ca și acum, ”Olelie, Olelie”, adăugând …”De capul lui … să fie!”. Mai târziu, focurile s-au făcut la fiecare răscruce de drum din localitate, din cauciucuri, pentru ca, mai aproape de timpurile noastre, focurile să se aprindă doar într-un singur loc, într-un rug uriaș din resturi vegetale.