Pentru afumățenii cu inima deschisă către Dumnezeu, seara zilei de 31 ianuarie a fost o seară cu totul specială. Reuniți în rugăciune la Parohia Afumați I, cu părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord și cu preoții locului, localnicii au făcut o scurtă incursiune în viața fostului Patriarh al României, Părintele Justinian Marina și în istoria Bisericii Ortodoxe Române din perioada comunismului. Seara duhovnicească a fost împărtășită și de primarul Gabriel Dumănică.
Anul 2017 este dedicat iconarilor, pictorilor bisericești și, totodată, Părintelui Patriarh Justinian Marina, preotul care a salvat religia ortodoxă în vremea comuniștilor, când Biserica a fost marginalizată. Istoria represiunii antireligioase și a persecuției care a dus atunci până la martirizarea clericilor, a fost prezentată pe scurt, marți seară, de preoții din Afumați, sub coordonarea părintelui Florin Ionică. Prin lucrările lor în care au adunat un ansamblu impresionant de valori culturale și spirituale ale timpului și pe care le-au prezentat credincioșilor în cadrul Cercului pastoral 5, cu toții au adus un omagiu părintelui Patriarh Justinian. De altfel, acesta a fost evenimentul care a și deschis seria cercurilor pastorale din acest an, în Protopopiatul Ilfov Nord.
Drama Bisericii sub regimul comunist
Ca să înțelegem mai bine importanța evenimentului desfășurat în Parohia Afumați I, se cuvine să trecem în revistă situația creștinismului din țara noastră, la acea dată. Considerată o instituție retrogradă de către regimul comunist ateu, Biserica a fost îngrădită și asuprită, în ciuda faptului că în acele vremuri tulburi poporul român avea nevoie de spiritualitate și trăire creștină, mai mult decât oricând. Statul ateu a dus atunci o adevărată prigoană anticreștină. A oprit demararea și desfășurarea multor acțiuni caritabile și sociale, aruncând o mare parte din popor în lupta pentru supraviețuire. Sub cenzura comunistă, religia a fost eliminată ca disciplină de învățământ în școli și au fost închise importante publicații bisericești. Mai mult, au fost reduse veniturile slujitorilor, au fost pensionați conducători de seamă ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR), iar numeroși preoți care apărau religia și dreapta credință au fost duși în detenție, persecutați și supuși unor chinuri groaznice. Lovitura de grație în istoria Bisericii și a întregului popor român a fost dată de ordinul demolării multor lăcașe de cult, vestite monumente istorice.
Patriarhul Justinian, legătura poporului român cu Dumnezeu
Născut în comuna Cermegești din județul Vâlcea, în anul 1901, Părintele Justinian a fost Patriarh al României în perioada 1948-1977. Datorită înțelepciunii, milosteniei, credinței în Dumnezeu și iubirii sale de oameni, se poate spune că istoria creștinismului în România acelor vremuri a fost marcată de personalitatea Preafericitului Părinte Patriarh Justinian. Părintele a ocupat funcția onorifică timp de aproape trei decenii. Cu spiritul său practic, Biserica a reușit să depășească momentul de criză, asigurând poporului legătura cu Dumnezeu. Din fruntea BOR, el a cerut puterii comuniste să scoată preoții din închisori pentru a putea sluji în biserici în folosul țării și al cetățenilor. Tot la inițiativa sa, lăcașele de cult și-au recuperat suprafețele însemnate de pământ care inițial le fuseseră confiscate și au fost construite așezăminte monahale de o valoare arhitecturală incontestabilă. Mănăstirea Radu Vodă, din București, este unul dintre lăcașele de o frumusețe duhovnicească și arhitecturală aparte, zidite de el. Cu ajutorul Părintelui Justinian, multe mănăstiri s-au transformat în centre meșteșugărești în care maicile și călugării confecționau covoare, stofe, broderii, clopote, obiecte de tâmplărie și multe alte lucruri care erau preluate de unitățile comerciale de stat și scoase la vânzare sau exportate.
Eveniment religios-cultural de amploare, în cinstea Părintelui, în Protopopiatul Ilfov Nord
În seara zilei de marți, 31 ianuarie, preoții din Afumați ajutați de părintele Protopop Cristian Burcea, au sădit în sufletele credincioșilor așezării domnești crâmpeie din amintirile lăsate de Părintele Justinian. Prin evenimentul cultural-religios de excepție, care a avut loc la Parohia Afumați I, în prezența primarului Gabriel Dumănică, preoții au adus Patriarhului un pios omagiu de cinstire și recunoștință, la care au fost părtași și localnicii, iubitori ai dăruirii, înțelepciunii și fermității celui ce a fost Întâistătătorul BOR în cea mai grea perioadă a Ortodoxiei Române.
Părintele Florin Ionică, parohul Parohiei Afumați I: “Credincioșii trebuie să știe că rugăciunea cea mai puternică este cea din Biserică”.
În organizarea Cercurilor pastorale se realizează o rotație anuală, iar în acest an 2017, a venit momentul Parohiei Afumați I de a organiza acest eveniment religios-cultural. Acest eveniment are o importanță deosebită, deoarece în Statutul Bisericii Ortodoxe Române se menționează obligativitatea Protopopiatelor de a organiza Cercuri pastorale, la nivelul parohiilor, pentru înălțarea duhovnicească a credincioșilor, precum și pentru formarea științifică a preoților. Slujba Sfântului Acatist i-a ajutat pe credincioși pentru multa lor bucurie duhovnicească, iar referatele prezentate de preoții referenți i-au ajutat în special pe preoții frați pentru aprofundarea temei principale, în cadrul anului 2017, an declarat de Patriarhia Română ”Patriarhul Justinian Marina mare luptător pentru Biserică, în timpul regimului comunist, anul comemorativ al iconarilor și pictorilor”. S-a discutat despre rolul covârșitor pe care l-a avut Părintele Patriarh Justinian Marina pentru apărarea Bisericii Ortodoxe Române, în timpul regimului comunist, perioada cea mai neagră din viața Bisericii. La acest cerc pastoral au fost prezentate două referate, de către Pr. Florea Mitel, de la Parohia Boltașu și Pr. Protopopescu Cătălin. Cei doi au întocmit referate care au subliniat relația Biserică-Stat în timpul Patriarhului Justinian și apostolatul social la Părintele Patriarh Justinian Marina. În urma acestui eveniment, credincioșii trebuie să rămână cu viziunea că rugăciunea cea mai puternică, pentru suflet, înaintea Bunului Dumnezeu și a Maicii Domnului, este rugăciunea în comun, în cadrul bisericii, ca lăcaș de cult. Slujba Acatistului săvârșită de preoți mulți, este o slujbă mai puternică, o slujbă harică, prin prezența în chip nevăzut a Sfântului Duh. Nimic fără rugăciune și nimic fără de Dumnezeu. Toți suntem trecători, dar vine o clipă în care mergem înaintea Domnului Hristos doar cu faptele noastre bune și cele mai puțin bune. De aceea, Hristos a primit rugăciunea noastră a tuturor în vederea mântuirii noastre”, ne-a spus părintele Florin Ionică, coordonatorul Centrului 5-Afumați, Cercuri pastorale și, totodată, parohul Parohiei Afumați I, gazda evenimentului.