Primăria comunei Corbeanca a organizat în luna martie primele acțiuni de voluntariat din acest an, în zona străzii Cantonului nr. 58-60. S-au plantat atunci, cu ajutorul voluntarilor de la Asociația Civică Activ Corbeanca, al lucrătorilor Ocolului Silvic București și al câtorva consilieri locali, alături de viceprimarul comunei, Adrian Snagoveanu, 3.000 de puieți de stejar, frasin, ulm și păr sălbatic, puși la dispoziție de Romsilva.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 542, ediția print
Primăria Corbeanca a pus la dispoziția voluntarilor necesarul de mănuși, gel de dezinfectare, măști și câteva lopeți, angajații ocolului silvic au pregătit, în prealabil, gropile de plantare, iar voluntarii au avut de poziționat puieții, de adăugat pământ și presat bine, astfel încât pomii să facă rădăcini sănătoase. Reîmpădurirea acestei suprafețe a pădurii Corbeanca era necesară după exploatarea arboretelui de plop euramerican, ajuns la vârsta exploatabilității.
Viceprimarul comunei Corbeanca, Adrian Snagoveanu, coinițiator al demersului, alături de un consilier local, ne-a povestit că ”nu a fost o acțiune ușoară, mai ales că plouase mult câteva zile înainte. ”Însă a fost frumos, au participat circa 100 de persoane, care au primit, pentru o energie și mai bună, miere din recolta proprie a câtorva apicultori din localitate. Ideea a pornit de la o propunere adoptată deja de Consiliul Local, pentru plantarea de puiet de tei pe domeniul public, de-a lungul canalului de irigații din Str. Sportului, Tamași. Colegii de la Trans Auto Corbeanca (firma noastră de salubritate) au pregătit terasamentul în zona respectivă, au curățat-o și acum putem vorbi de o mică zonă de promenadă acolo. Am cumpărat și plantat 100 de tei și noi am săpat, noi am plantat și tot noi am udat. Au participat în jur de 30-40 de persoane. Apoi, într-o a doua acțiune, tot în zonă, am mai plantat încă 100 și ceva de puieți. Este o zonă frumoasă, care se dezvoltă armonios”, ne-a declarat viceprimarul.
Curățenia de primăvară
Acesta ne-a mai spus că acum, cu venirea primăverii, în localitate au avut loc acțiuni foarte intense ale firmei de salubritate pentru strângerea deșeurilor vegetale. ”Populația își curăță gospodăriile și scot resturile la drum. S-a muncit de dimineața până seara, chiar și sâmbăta, pentru a putea face față. Însă e bine de știut că noi avem o hotărâre de Consiliu Local, iar preluare acestor deșeuri vegetale, într-o anumită cantitate, este taxabilă. Am făcut informarea populației, ca să știe toată lumea acest lucru. Și noi, la rândul nostru, plătim costuri destul de mari când ducem aceste deșeuri vegetale la tocare. Am ridicat gratuit cât am putut, dar nu mai putem lua cantități mari fără costuri, pentru că și noi plătim! Majoritatea oamenilor au înțeles acest lucru. Și asta este valabil pentru toate deșeurile. Pentru că stângem și moloz, de exemplu. Noi suportam o parte din costuri, dar și cetățenii trebuie să suporte o parte. Repet, însă, lucrurile intră încet în normalitate, cetățenii au înțeles și cer aceste servicii firmei de salubritate, contra cost. Noi avem în fiecare luni și joi colectarea selectivă pe partea de pet-uri, carton. Oamenii s-au mobilizat și selectează aceste tipuri de deșeuri”, ne-a mai spus viceprimarul.