Aproape 300 de copii din comuna Snagov au început noul an școlar 2019-2020 în „casă nouă“. Școala gimnazială ”Mihai Eminescu”, din Ghermănești, a fost inaugurată luni, 9 septembrie, într-o festivitate emoționantă, în timpul căreia primarul Marian Oancea radia de bucurie și satisfacție pentru că a reușit să ducă la bun sfârșit unul dintre proiectele sale de suflet: o unitate de învățământ nou-nouță, cu o construcție impecabilă, la standarde europene.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.467
Festivitatea de deschidere a noului an școlar la Ghermănești a fost una aparte. Dacă nu ați mai fi fost niciodată la Școala gimnazială, ”Mihai Eminescu”, din Ghermănești, și nu ați fi fost la curent cu proiectul modern și ambițios ce a fost inaugurat luni, 9 septembrie, probabil că ajungând acolo v-ați fi gândit că ați greșit adresa și ați nimerit ori la o școală privată, ori cineva v-a teleportat în altă țară.
Anul școlar 2019-2020 a început în Ghermănești cu o mare realizare, o școală ultramodernă care a fost, în sfârșit, dăruită comunității snagovene după câțiva ani de piedici și greutăți. Primarul Marian Oancea nu s-a lăsat și a reușit să ofere locuitorilor din Ghermănești o unitate de învățământ specială.
”Reprezentanții comunității au pus în aplicare un proiect frumos, unic, care sper să atragă elevii spre învățare, să îi ajute să se descopere să îi facă mândri că studiază aici”, a spus prof. Mariana Banu, directorul instituției de învățământ, în deschiderea festivității de inaugurare a școlii, eveniment la care au fost prezente înalte oficialități din Învățământ, administrația centrală, județeană și locală, profesori, foști profesori, preoți, părinți și bineînțeles, elevii nerăbdători să descopere noua școală. ”Aș vrea ca elevii să ne considere ca pe o a doua familie, locul unde pot găsi sprijin și sfat în caz de nevoie. Numai împreună, familie și școală, putem orienta corect și eficient copilul”, a mai spus prof. Mariana Banu.
Dascălul ne-a povestit că istoria școlii din Ghermănești începe în urmă cu 137 de ani. Clădirea în care au învățat elevii până anul acesta s-a ridicat începând cu anii 60, în funcție de nevoile școlii. În acea perioadă, învățătorii școlii erau soții Corjos, părinții regizorului Nicolae Corjos.
Școala poartă numele marelui poet Mihai Eminescu, începând cu anul 2000, mulțumită directorului Cristinel Chirițoiu. Pentru noua clădire, care s-a inaugurat luni, demersurile au început încă din anul 2015. Ministerul Educației a susținut ridicarea ”la roșu” a clădirii, iar prin programul PNDL s-au realizat finisajele. Dotările au fost finanțate de Primăria Snagov. Proiectantul școlii, arhitectul Luigi Ionescu, a dat asigurări că aceasta este prima lucrare care respectă întocmai proiectul, că este exact așa cum și-a imaginat-o. Tâmplăria din lemn dă un farmec aparte școlii. Școala are 9 săli și 3 laboratoare (fizică-chimie, limbă și comunicare, informatică) și este pregătită să primească 30 de copii în fiecare sală de clasă. Mobilierul este personalizat, în culori alese de cadrele didactice. Cancelaria are o arhitectură deosebită (2 pereți de sticlă), cu canapele de culoare verde, draperii și perdele asortate, dulapuri în nuanțe deschise, care oferă spații suficiente pentru depozitarea materialelor profesorilor.
Pentru că elevii de gimnaziu vor merge la cabinetele organizate pe arii curriculare, vor primi câte un dulap pe hol pentru a-și depozita ghiozdanul, echipamentul sportiv, hainele etc.
Sălile, cu denumiri din opera eminesciană
”Deoarece școala poartă numele marelui poet, am încercat să creăm o poveste prin care să stimulăm la elev curiozitatea de a descoperi opera marelui Eminescu. Fiecare sală a primit o denumire care amintește de poeziile lui Eminescu”, ne-a dezvăluit prof. Mariana Banu, directorul Școlii gimnaiziale ”Mihai Eminescu”. Așa veți descoperi denumiri ca ”Luceafărul”, ”La Steaua”, ”Călin”, ”Speranța”, ”Floare albastră”, ”Revedere” etc. Până și indicatoarele pentru grupurile sanitare pentru elevi sunt inedite: Făt – Frumos și Ileana Cosânzeana. Trei dintre săli sunt dotate cu table Smart, iar 7 dintre ele au videoproiector, cu ecran de proiecție.
Pe holul de jos, încă de la intrare, regăsiți citate despre Eminescu, din Tudor Vianu, fragmente de text din poezia lui Eminescu etc.
”Dar cel mai important, aici găsiți o echipă de cadre didactice interesate de propria dezvoltare profesională, cu aplecare spre nevoile de învățare ale elevilor și preocupate de identificarea abilităților fiecăruia dintre ei, școala având ca slogan ”Menirea vieții tale este să te cauți pe tine însuți!”, a subliniat prof. Mariana Banu.
Prezent la evenimentul de deschidere a noului an școlar, Ministrul Educației, Daniel Breaz, i-a felicitat pe cei care au oferit această școală comunității. ”Am venit la Ghermănești pentru că văd oameni care se implică în viața și dezvoltarea comunității, oameni care au făcut lucruri extraordinare, care au demonstrat că într-un timp extrem de scurt pot să ridice o școală la standarde europene, pot să ofere comunității un învățământ de calitate. Ministrul le-a mulțumit părinților pentru faptul că se implică în educația copiilor lor. ”Educația nu se poate obține doar la școală, ea trebuie să continue în familie”, a subliniat el, apreciind și prezența numeroasă a foștilor profesori invitați la eveniment: ”Văd că această comunitate din Ghermănești își apreciază foștii profesori, care au fost invitați, și mă bucur că sunt prețuiți. Văd o legătură între foștii profesori și actualii profesori. Mă bucur să văd, o școală nouă într-o comunitate care se dezvoltă, un lucru extraordinar în mediul rural, dacă mai putem spune mediu rural la Ghermănești. Când ai un director destoinic și un primar cel puțin la fel de destoinic, rezultă lucruri extraordinare, iar aici comunitatea a dat dovadă de acest lucru”.
Profesorilor, ministrul le-a cerut să se implice în educarea copiilor: ”Să îi formăm pe copii să le dezvoltăm modul de gândire, să îi învățăm cum să gândească, iar acest lucru va fi extrem de inportant în dezvoltarea lor de mai târziu. Am văzut aici tot ce își poate dori, nu neapărat un ministru al Educației, care este vremelnic în poziția respectivă, ci ceea ce și-ar putea dori un român care își dorește binele națiuni și binele țării”.
”Deschidem porțile unei noi cetăți”
Primarul Marian Oancea, copleșit de emoții, a reamintit că s-a format în școala din Ghermănești și mulțumește, de câte ori are posibilitatea, dascălilor săi. „Deschidem porțile unei noi cetăți, cetatea celor care învață pentru a ajunge ceea ce își doresc în viață”. Edilul a reamintit că acest vis de a ridica o școală nouă persistă încă din 2012 când, revăzând școala în care a învățat în clasele gimnaziale, și-a dat seama că nu corespunde normelor de securitate actuale și a povestit, pe scurt cum a acționat în acest timp pentru a realiza acest proiect. ”Am dorit ca acest nou edificiu să corespundă tuturor standardelor de securitate, să fie în același timp o școală verde din punctul de vedere energetic. Iată că avem acum una dintre cele mai frumoase și moderne școli din țară”, a spus primarul.
Edilul a anunțat că pe amplasamentul vechii școli se va construi o grădiniță cu orar normal, cu 4 săli de clasă și un teren de sport multifuncțional.
„De asemenea, se va construi liceul din Snagov. Fondurile obținute de la Ministerul Dezvoltării, de 9,2 milioane euro, vor asigura realizarea proiectului campusului preuniversitar. Visul nu se termină aici. Vom continua să inițiem proiecte pentru dezvoltarea comunității noastre”, a spus Marian Oancea. Adresându-se corpului profesoral condus de dir. Mariana Banu, primarul și-a exprimat încrederea că dascălii vor transforma școala într-un loc unde toată lumea să se simtă bine și în siguranță. ”Afirm cu certitudine că școala noastră astăzi poate fi considerată un etalon instituțional pentru foarte multe școli din județ și nu numai: ”Stimați părinți, copiii dvs au o școală nouă! De aceea, vă rog, să răspundeți chemărilor ei, să fiți alături de ea, să o sprijiniți în toate activitățile pe care le va desfășura”.
Prefectul județului Ilfov, Mihai Niță, a subliniat că este legat sufletește de această localitate, pentru că a fost prezent în trecut în primărie, cunoștea proiectele acesteia și știe cât de aprigă a fost lupta dusă de primarul comunei Snagov pentru realizarea școlii. ”Domnul primar și-a dat silința în ciuda tutuor piedicilor pe care le-a primit. A avut de-a face cu situații extrem de complicate, însă prin perseverența dumnealui și prin insistență a reușit să ducă la îndeplinire acest vis”, a spus prefectul.
Nu în ultimul rând, insp. general al județului Ilfov, Maria – Gabriela Ilisie, felicitând factorii implicați în realizarea acestui proiect important a subliniat: ”să nu uitați copilul în unicitatea lui, el este cel mai important. Faceți toți, dragi cadre didactice, părinți, autoritate locală, tot ce vă stă în putere pentru ca elevii să își descopere potențialul, să le fie drag să vină la școală, să fie înțeleși, ghidați, iubiți”.