Duminică, 13 ianuarie. Când luna începuse a străluci pe cerul-negurat deasupra drumurilor „îmblănite”, am poposit, pentru puțin timp, la Centrul Cultural Ștefan Iordache, din comuna Gruiu. Acolo unde, părintele Adrian Ioniță, de la parohia care poartă denumirea localității, avea să ne dăruiască o seară specială, cu povești minunate care ne-au mângâiat sufletul și ni l-au deschis către noi, spre vindecarea divină. Într-un cadru feeric, ceea ce părea a fi o seară geroasă de iarnă s-a transformat într-o seară de poveste în care înțelepciunea iubirii și vocea ascunsă a sufletului s-au împletit armonios pentru a ne aduce mai aproape de Dumnezeu. Un eveniment cultural remarcabil, cu informații psihologice și teologice extrem de utile.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 435

Într-o ­atmosferă caldă, Centrul Cultural „Ștefan Iordache”, din Gruiu, a găzduit duminică seară, lansarea cărții „Cronicile Frumoasei Mirha – Frumoasa și Drumul Oaselor”, volumul I. O lucrare în paginile căreia părintele Adrian Ioniță a lăsat o parte din inima sa, din cugetul și simțirile sale. I-au fost alături toți cei care îl iubesc. Membrii familiei, credincioșii cărora le este duhovnic de aproape un deceniu, cadrele didactice și toți cei care i-au rămas prieteni chiar și în momentele cele mai delicate din viața lui. Printre aceștia s-au aflat și primarul Ion Samoilă, viceprimarul George Ghiulea și părintele Mircea Ioniță, alături de care slujește în Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitate, oameni cu sufletul frumos care, din dragoste pentru părintele scriitor și pentru lucrurile bune pe care le face el ca preot și ca om, au ținut să-l felicite și ­să-i împărtășească bucuria.

Un eveniment ca o oglindă a inimii

Sub mirajul tăcut al momentului, părintele Adrian Ioniță ne conduce în freamătul amintirilor sale. Cu multă generozitate și talent, ne împărtășește frânturi din farmecul cărții despre care spune că îl reprezintă. O carte scrisă cu seninătate, iubire și dăruire. Intrând în lumea viselor ­ne-am regăsit, ne-am reîntâlnit, ne-am redescoperit și am retrăit momente din viață, reale și fascinante care ne-au bucurat, ne-au întristat, ne-au alinat și ne-au croit drumul în viață. Seara culturală de la Gruiu, a fost, așadar, un bun prilej de a ne privi într-o oglindă a inimii ca să ne înțelegem mai bine gândurile și trăirile. Îmbrăcat într-o mantie a dragostei, a omului renăscut în Hristos care s-a ridicat prin lepădarea de cele lumești, autorul ne-a prezentat, cu sensibilitate și credință, jurnalul unui suflet vindecat după grelele încercări ale lumii moderne. „Cronicile Frumoasei Mirha – Frumoasa și Drumul Oaselor” nu este altceva decât o mângâiere a sufletului, o lucrare cu puteri tămăduitoare. Căci, citind și bucurându-ne de această lectură simțim că mintea ni se primenește, iar sufletul ne înflorește.

„Astăzi, omul Adrian Ioniță își spune povestea de viață, poveste foarte interesantă și frumoasă. Este o poveste care arată că există oameni buni și oameni răi la capătul căreia oricine se poate identifica cu regăsirea aripilor și a zborului. Cel mai important pe lumea aceasta este să-ți găsești identitatea și să-ți îmbrățișezi zborul și să zbori Sus, Sus de tot, având grijă ca niciodată să nu te duci prea sus, ca să nu arzi și niciodată să nu ajungi prea jos pentru că s-ar putea să îngheți. Aici este vorba despre măsura zborului, despre înțelepciunea zborului și felul în care îți asumi fiecare respirație pe care o faci în acest drum al regăsirii. Un drum greu, un drum al oaselor, așa cum se intitulează și cartea – „Frumoasa și Drumul Oaselor”, dar la capătul căruia, mai presus de orice, nu este altul decât Dumnezeu care iubește, iartă și primește. Personajul principal a scris la un moment dat o scrisoare către Cel ce a știut numai să o iubească și s-o ierte și în ziua Învierii și-a primit zborul pe care îl dorea atât de mult. Cartea se adresează tuturor persoanelor care vor să se regăsească, să se înțeleagă și care vor să își dea seama că sunt unici, sunt frumoși, sunt minunați indiferent de culoarea pielii, de rasă, de absolut orice. Dacă Dumnezeu ne lasă pe toți să respirăm pe acest pământ și să ne bucurăm, trebuie să învățăm să fim îngăduitori și să ne gândim de fiecare dată că noi înșine, la rândul nostru, putem fi arătați cu degetul de către cei pe care îi arătăm cu degetul. În cartea aceasta este vorba despre raportarea oamenilor la oameni. (…) Le mulțumesc din suflet domnului primar Ion Samoilă și domnului viceprimar George Ghiulea care mi-au fost întotdeauna aproape! Ei m-au susținut în acțiunile desfășurate și au venit în întâmpinarea nevoilor mele, în primul rând ca oameni. Domnul primar Samoilă a fost omul care, mustrându-mă, mângâindu-mă, ­încurajându-mă, spunându-mi lucrurile într-o anumită manieră m-a făcut să înțeleg că întotdeauna un om care ține la tine și te iubește o să facă tot posibilul să nu fii judecat. A fost o onoare, o bucurie și sunt la rândul meu fericit că am avut ocazia să cunosc un astfel de om pe care eu îl denumesc inima acestei localități, pentru că atunci când spui comuna Gruiu, spui primarul Ion Samoilă. Mulțumesc familiei mele pentru toată susținerea, doamnei editor Delia Petrescu, cea care mi-a fost alături, m-a ajutat, m-a sfătuit și m-a susținut, pur și simplu, m-a luat de mână și m-a condus pe acest drum sinuos, pentru că este un drum destul de spinos și de greu și pentru asta, îi sunt recunoscător. Sunt, însă, mult mai mulți cei cărora trebuie să le mulțumesc și îi rog să mă scuze și să mă înțeleagă pentru faptul că nu își regăsesc numele aici dar, îi asigur că îi port tot timpul în sufletul și în rugăciunile mele”, a spus părintele Adrian Ioniță.

„După ce am citit cartea cu foarte multă atenție, am descoperit o lume fascinantă care pendulează între întuneric și lumină. Pe lângă cele 32 de povești minunate, în care firul călăuzitor este iubirea, sunt pagini de o profunzime amețitoare prin care părintele vorbește despre propriile experiențe, căderi, ridicări. Tot ceea ce i-a marcat până acum existența se regăsește în paginile acestei cărți. Este o lume în care dacă intri și ieși după o vreme vei simți nevoia să te reîntâlnești cu acele personaje. Eu abia aștept al doilea volum. După nici două săptămâni simțeam că acele personaje îmi lipsesc și acesta este marele merit al părintelui. A creat niște povești credibile”, a spus doamna profesoară Liana Anton.

„Un titlu multistructurat cu trimiteri diverse, originalitate în proza românească. Nu pot să trec peste lucrurile extrem de importante pe care le are această carte. Povestirile sunt realizate într-o tehnică extrem de veche, milenară, povestirea cu ramă. Tema este una singură, iubirea tragică. Ceea ce face părintele aici modernizând ceva ce ­s-ar putea crede că nu se poate moderniza este că ne prezintă sub forma unor pilde, parabole, povestiri fantastice niște lucruri care vor să ne ajute să ne îndreptăm. Scopul este moralizator. Părintele face o scanare dureroasă a societății moderne, scoțându-i în evidență toate căderile, încercând să-l ajute pe fiecare membru al acestei societăți să-l aducă pe calea cea bună.  (…) Este o lume a umbrelor care interferează cu lumea noastră, care trăiesc la un loc. Modern este modul în care părintele le reunește”, a spus prof. dr. Despina Mincu Georgescu, profesor de limbi clasice din Gruiu. De altfel, cartea a fost apreciată la superlativ și de scriitorul Nicoleta Tudor care este și psiholog.

Unde se găsește cartea părintelui Adrian Ioniță?

Cartea poate fi cumpărată din Librăriile Cărturești (și nu numai) sau direct de la Editura Smart Publishing, care a pus într-o lumină excepțională scrierile părintelui Ioniță. Aceasta poate fi comandată accesând site-ul https://www.smart-publishing.ro/contact/ sau sunând și discutând direct cu reprezentanții editurii la telefon 0731.057.359. Aceasta costă 45 de lei.

Ion Samoilă, primarul comunei Gruiu: „Părintele Adrian mi-a dăruit cartea mea de suflet”

„Părintele Adrian Ioniță este o mare mândrie pentru comunitatea noastră. Îl iubim, îl respectăm și îl susținem după putințele noastre. I-am dat multe sfaturi de-a lungul timpului și cred că i-au fost de un real folos. Astăzi, ne-a surprins în cel mai plăcut mod. Eu deja i-am citit cartea și pot să spun că a devenit una dintre cărțile mele de suflet. M-a impresionat modul în care a reușit să împărtășească emoțiile propriilor experiențe, să aducă în lumina conștiinței trăiri refulate, bucurii și dureri personale. Părintele nostru ne-a creat un drum ce trebuie parcurs cu sufletul, în vederea unei călătorii transformatoare. Îl felicit din suflet și sper să am privilegiul de a participa, cât mai curând, la lansarea celui de-al doilea volum”, ne-a spus primarul Ion Samoilă. Ne alăturăm și noi, echipa Jurnalului de Ilfov, prietenilor care-i adresează sincere felicitări părintelui scriitor și-i dorim să aibă întotdeauna aproape numai oameni care să-i fie aripi și zbor și pace!