În plină criză a vaccinurilor, Jurnalul de Ilfov a alcătuit o listă cu numărul de vaccinuri disponibile pentru copii.

Vaccinul împotriva tuberculozei
Potrivit Ministerului Sănătăţii, vaccinul BCG care previne tuberculoza se află în doze suficiente. După alocarea bugetului pe anul în curs, vor fi realizate stocuri suplimentare.

Vaccinul împotriva hepatitei B
În ceea ce priveşte vaccinul hepatitic B, cel care asigură prevenirea îmbolnăvirii copiilor cu hepatită B, există doar 22.300 de doze în toată ţara. O cantitate insuficientă pentru numărul mare de copii. Pentru că producătorii nu mai pot livra produsul în România, Ministerul Sănătăţii a început demersurile pentru a-l cumpăra din alte state UE.

„În luna decembrie a fost aprobată o schemă de vaccinare alternativă pentru asigurarea protecţiei copiilor născuţi din mame cu hepatită B. Medicul de familie va administra vaccin hexavalent acestor mame de la vârsta de şase săptămâni a copilului”, informează Ministerul Sănătăţii.

Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei
Pentru vaccinul ROR care previne rujeola, oreionul şi rubeola, există 200.000 de doze de vaccin. În judeţele în care dozele se vor dovedi insuficiente, se vor realiza redistribuiri astfel încât, medicii să paotă vaccina toţi copiii.

Vaccinul hexavalent pentru bebeluşi
Vaccinul hexavalent care este administrat bebeluşilor la 2, 4 şi 11 luni, pentru a nu se îmbolnăvi de difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită de tip  B şi pentru a nu dezvolta o infecţie cu Haemophilus B, se desfăşoară cu sincope.

“MS a finalizat în luna decembrie licitaţia de achiziţie a acestui vaccin ceea ce a făcut ca semnarea acordurilor cadru cu furnizorii să fie în prezent în curs. Contractul pe anul 2017 se va putea încheia numai după aprobarea bugetului”, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Vaccinul împotriva tetanosului și poliomielitei pentru copiii de 6 ani
Pentru vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat efectuat copiilor la vârsta de 6 ani pentru prevenirea difteriei, tetanosului, tusei convulsive și poliomielitei, stocurile sunt deja epuizate. Motivul? Produsul nu a fost cumpărat anul trecut aşa că, abia acum se fac demersuri pentru a fi achiziţionat.

Citește și:Criza vaccinurilor: Doar pentru prevenirea tuberculozei sunt doze suficiente