Stocurile de vaccin cuprinse în Programul Național de Vaccinare (inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent și Tetravalent) sunt disponibile în întreaga țară. Cel puțin așa susțin reprezentanții Ministerului Sănătății care acuză că, din considerente politice, s-a recurs intenționat la o dezinformare în masă. Iată ce trebuie să știți despre vaccinarea copilului!

 

„Conform normelor legale, părinții care doresc imunizarea copiilor trebuie să se îndrepte către medicii de familie, nu către furnizorii de medicamente privați, în speță către farmacii. Hotărârea Nr. 155/2017 din 30 martie 2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018 și Ordinul Nr. 377/2017 stipulează că vaccinarea copiilor din grupele eligibile se realizează de către medicii de familie în mod obligatoriu. În acord cu procedurile legale, dozele de vaccin necesare sunt distribuite de Ministerul Sănătății către medicii de familie, prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică. Articolul 31 din Hotărârea menționată descrie mecanismul de furnizare a serviciilor medicale privind vaccinarea: “Realizarea vaccinării copiilor din grupele eligibile, stabilite potrivit calendarului naţional de vaccinare, precum şi realizarea campaniilor de vaccinare suplimentare decise de Ministerul Sănătăţii sau direcţiile de sănătate publică drept măsuri de sănătate publică sau în situaţii epidemiologice cu risc crescut de îmbolnăvire sunt obligatorii pentru toţi medicii de familie.” Tot în interesul adevărului, mai trebuie precizat faptul că, de ani buni, aceasta a fost procedura standard prin care s-a derulat Programul Național de Vaccinare. Nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește mecanismul de furnizare a acestui serviciu medical esențial. Modificările care se aduc, anual, vizează includerea unor noi vaccinuri în schema de imunizare”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

Dozele de vaccin antirujeolic au avut prioritate

„Ministerul Sănătății dezaprobă și condamnă toate încercările de a induce în eroare opinia publică și de a prezenta în mod fals activitatea acestei instituții și pe toți cei implicați în desfășurarea programelor de sănătate publică. Reamintim faptul că Ministerul Sănătății a derulat în procedură de urgență toate achizițiile necesare pentru asigurarea vaccinurilor cuprinse în Programul Național de Vaccinare, acordând o atenție specială procurării dozelor de vaccin antirujeolic. De asemenea, Ministerul Sănătății a implementat un program riguros de raportare a stocurilor de vaccin disponibile în teritoriu, în scopul prevenirii unei situații de criză similare celei din toamna anului trecut. Concomintent cu aceste demersuri urgente, a fost modificat cadrul legislativ cu privire la procedura de achiziţie pentru vaccin, pentru a permite achiziţii multianuale. Această modificare legislativă va înlătura posibilitatea izbucnirii unei crize similare celei din toamna anului trecut. În plus, Ministerul Sănătății definitivează în această perioadă legea vaccinării ale cărei prevederi vor adresa cauzele profunde ale declinului numărului de copii vacccinați”, adaugă Ministerul Sănătății.