Medicii au reușit să salveze mai mulți bolnavi, prin transplantul de organe și țesuturi, în acest an și în mod special, în trimestrul al doilea. Programul Național de Transplant a cunoscut astfel, o creștere semnificativă pe fondul numărului tot mai mare de donatori.

 

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, medicii au efectuat 70 de transplanturi renale (București, Cluj și Iași), 30 de transplanturi de ficat (București și Iași), precum și trei operații de transplant de cord (unul la București și două la Târgu Mureș).

Șase donatori de organe și țesuturi, numai în ultima săptămână

„Aceste date demonstrează că Programul Național de Transplant funcționează la capacitate bună și cunoaște o revenire importantă, după criza alarmantă de anul trecut. Un exemplu grăitor este că, numai în ultima săptămână, au fost depistați și îngrijiți șase donatori de organe și țesuturi în mai multe centre medicale din țară și din municipiul București. Creșterea numărului de donatori înseamnă salvarea mai multor vieți, precum și scurtarea listelor de așteptare pentru transplant din partea pacienților cu insuficiențe severe de organ”, anunță Ministerul Sănătății.