Comuna Afumați, sâmbătă 13 și duminică, 14 aprilie. Cel de-al patrulea praznic închinat Sfântului Pahomie de la Gledin, unul dintre cei mai mari cărturari ai țării noastre, a îmbrăcat, din nou, Parohia Afumați II și întreaga comună în frumoase veșminte de sărbătoare.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 448
Cu numai două săptămâni înaintea Învierii Domnului, Sfântul Pahomie s-a bucurat de o cinstire cu totul aparte în sufletele localnicilor din Afumați, pentru că atât el, sfântul care-i ocrotește de mai bine de trei ani, cât și ei, oamenii locului, în frunte cu părintele paroh, Florin Ionică și cu primarul Gabriel Dumănică, au dragoste de Dumnezeu, de Biserică și de semenii lor aflați în suferință. Marele praznic, ne-a readus și pe noi, echipa Jurnalului de Ilfov, în sânul familiei creștine de la Afumați. Credincioșii ambelor parohii din comună ne-au dovedit, încă o dată, ce evlavie puternică s-a impregnat în sufletele lor pentru Sfântul mare făcător de minuni Pahomie de la Gledin. Uniți în rugăciune și credință încă din seara zilei de 13 aprilie, în Parohia Afumați II, tumultul grijilor cotidiene s-a risipit lăsând loc nădejdii și iubirii Divine.
Praznic în lumina credinței
Liniștea și smerenia s-au așternut peste noi toți, chiar din clipa în care Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, înconjurați de un sobor ales de preoți, au început să se roage, deschizând slujba într-un mod deosebit de frumos, cu momente de folos sufletesc, demne de cinstirea Ierarhului Pahomie, o personalitate marcantă a Bisericii și culturii poporului român. Cum afumățenii sunt adevărați iubitori de comuniune cu Dumnezeu, prin glasurile impecabile ale preoților și ale membrilor corului psaltic, coordonat de Protopsaltul Marin Bogdan, Casa Domnului, de la Afumați, s-a umplut imediat de căldura și sfințenia rugăciunilor. Natura ne recompensa și ea căci, în acea atmosferă duhovnicească, până și ploaia rece și densă de afară parcă devenise milostivă.
Să ne străduim să trăim în lumina credinței și învățăturii creștine a Sfântului Pahomie, a fost și îndemnul Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, pe care ni l-a adresat după slujba minunată prin care ne-a mângâiat sufletele. „Iubiți credincioși, ne aflăm în perioada Sfântului și Marelui Post al Paștilor, cu două săptămâni înainte de Praznicul Învierii Domnului. Cu toate acestea, s-a dorit ca într-o atmosferă de pocăință și smerenie, acest mare ierarh care a fost și episcop și un strălucit monah, să fie pomenit în biserica dvs., întrucât de câțiva ani a devenit ocrotitor al acestui sfânt lăcaș, alături de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. (…) Sfântul Pahomie ne îndeamnă să-L iubim mai întâi pe Dumnezeu și apoi, să-i iubim și pe cei de lângă noi. Au mai rămas două săptămâni până la Învierea Domnului. Fiecare dintre noi ar mai putea să schimbe câte ceva rugându-se mai mult, spovedindu-se, plângându-și păcatele. Dacă am reuși măcar o lacrimă să strivim între genele sau pleoapele ochilor noștri, ar însemna că încă nu este totul pierdut, ar mai fi un ceas, un moment de întoarcere către Dumnezeu. Fericiți sunt oamenii care întâmpină sărbătoarea Învierii nu doar tăind un cocoș sau mai mulți și înroșind ouăle după tradiția noastră, ci mai ales, schimbându-și interiorul sau omul dinlăuntru rugându-se mai mult, iertând și iubind și, mai ales, plângând pentru păcatele lui. Vă îndemn din toată inima să întâmpinați și să întâmpinăm sărbătoarea Învierii Domnului cu inimile smerite, cu rugăciune fierbinte către Atotțiitorul ca să ne ierte greșelile pe care le-am săvârșit și cu bucuria regăsirii cu Dumnezeu, dar și a regăsirii noastre, a apropierii de oameni, a apropierii și a iertării celor care ne-au greșit, a celor pe care i-am întâlnit, a celor pe care i-am supărat sau a celor care ne-au supărat. Dar să știți, iubiți frați în Domnul, că iertarea nu este doar una care se rostește cu buzele, ci una care se simte în interior. (…) De aceea, primul drum pe care-l facem în această perioadă trebuie să ducă la biserică, pentru că biserica este un pridvor sau o antecameră a Împărăției Cerurilor”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei.
„Îi mulțumim Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortdoxe Române, pentru faptul că a acordat înalta binecuvântare ca această biserică a noastră deosebită să primească un al doilea hram, pe cel al Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin. Ne bucurăm Preasfinția voastră, că deși timpul este din ce în ce mai scurt, Bunul Dumnezeu a rânduit să fiți astăzi la parohia noastră, pentru al patrulea an consecutiv. Vă mulțumim din inimă că de fiecare dată ați venit în mijlocul nostru pentru a ne sluji atât de frumos, a ne binecuvânta și a ne povățui prin acest cuvânt deosebit, de învățătură duhovnicescă! În semn de prețuire vă dăruim o icoană smerită cu Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, a spus părintele paroh.
„Cu asemenea oaspeți, asistăm la un moment de o deosebită bucurie pentru comunitatea noastră. Încep prin a mulțumi Preasfinției voastre, Părinte Timotei Prahoveanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, vă mulțumesc Preacucernice Părinte Consilier al Centrului Eparhial, Costinel Ailioaie, Preacucernice Părinte Protopop al Protoieriei Ilfov Nord, Cristian Burcea, Preacucernici părinți ai celor două parohii din comuna noastră și din comunele vecine, Petrăchioaia, Ștefănești, Găneasa, Preacucernice părinte diacon, vă mulțumesc minunat și distins cor pentru că ne-ați dăruit aceste momente unice care au făcut din hramul bisericii o mare sărbătoare pentru comuna noastră! Mulțumesc cadrelor didactice ale școlii noastre și enoriașilor celor două parohii care s-au unit astăzi (n.r. – sâmbătă, 13 aprilie), în ziua praznicului! Cu mare bucurie ne-am adunat la acest eveniment important, hramul Sfântului Pahomie de la Gledin, pe care biserica noastră l-a dobândit ca urmare a resfințirii din data de 28 februarie 2016, săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Ne amintim și acum cu bucurie și emoție acele momente care au avut loc în prezența a mii de credincioși și care au transformat biserica noastră într-o bijuterie inestimabilă de artă și arhitectură românească. Țin să vă reamintesc tuturor, că Primăria și Consiliul Local sunt alături de ambele parohii din comună. Am fost, suntem și vom fi alături de Parohia Afumați I, cu biserica veche și cimitirul vechi, dar și de Parohia Afumați II, cu biserica nouă și cimitirul cel nou, parohie pe care o sărbătorim acum. Ca în fiecare an, cum realizăm în comună investiții importante în școli, în infrastructura comunei, în asfaltarea străzilor, extinderea rețelei de apă și canalizare, în înfrumusețarea localității prin amenajarea de spații verzi și în multe alte lucruri de maximă necesitate, anul acesta, a venit rândul ca la Parohia Afumați I și la cimitirul vechi să facem o capelă nouă, o clopotniță nouă, dependințe, o poartă nouă, alei și un grup sanitar. Toate acestea au fost solicitate de enoriașii parohiei care sunt astăzi prezenți aici într-un număr foarte mare și le dăm curs. Și la Parohia Afumați II se continuă lucrările pentru casa parohială și pentru finalizarea împrejmuirii cimitirului. Cu acest prilej, le mulțumesc din suflet preoților pentru implicarea în toate lucrările pe care le facem la biserici și cimitire. Vă doresc tuturor multă sănătate și împlinirea tuturor dorințelor. La mulți ani, dragi creștini din Afumați”, a spus primarul Gabriel Dumănică.