Autoritățile locale din comuna Corbeanca au inițiat, așa cum anunțam într-unul dintre numerele precedente ale publicației noastre, un tabăra de sculptură Corbeanca, proiect cultural unic în județul Ilfov – o tabără de sculptură în piatră. Tabăra de sculptură în piatră de la Corbeanca se va desfășura în perioada 25 aprilie-30 mai într-o alveolă din fața noului parc din localitate.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 490, ediția print
La eveniment vor participa 10 sculptori români consacrați. Totodată, în Centrul Cultural aflat în vecinătatea parcului, va fi amenajată o expoziție cu lucrări din bronz ale acestor artiști. Pentru o mai bună cunoaștere a acestor artiști plastici, Jurnalul de Ilfov și-a propus prezentarea operelor și activității acestora. În acest număr, îl avem ca „oaspete”, pe artistul plastic Dinu Câmpeanu.
„Știubeie”, „Ferecături” și „Ștergare”, pline de spiritualitate românească
Maestrul Dinu Câmpeanu s-a născut pe 4 februarie 1946, în București. 27 de ani mai târziu, el absolvea Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, din București, Secția Sculptură. De-a lungul îndelungatei sale cariere, artistul a participat la numeroase tabere și simpozioane de creație atât în țară, cât și în străinătate, începând cu cea de la Măgura Buzăului, unde a avut 3 prezențe, și continuând cu cele de la Arcuș (Covasna), Sângeorz-Băi (Bistrița), Slatina (Olt), Prilep (fosta Iugoslavie), Sighetu Marmației, Săliștea (Sibiu), „Forma Viva” (Slovenia), Lumsden (Marea Britanie), Borkel en Schaft (Olanda), Behringen (Germania), Morges (Elveția), Irdning (Austria), Târgu-Jiu (Gorj) etc. Dinu Câmpeanu a expus lucrări, în cadrul unor expoziții personale atât în România, cât și în Germania, Olanda sau Franța, iar lucrările sale pot fi întâlnite în colecții de artă din Argentina, Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania, Olanda, Slovacia, Elveția, Austria, Portugalia, Spania și, bineînțeles, România.
În mâinile sale, lemnul prinde viață
Artistul preferă în lucrările sale noblețea și căldura lemnului, care te duc cu gândul la rădăcinile strămoșești ale poporului nostru, la perfecțiunea și armonia proporțiilor caselor și obiectelor țărănești. „Face parte din specia, tot mai rară, a creatorilor încă locuiți de buna-cuviință a facerii-cu-miez din materiale nobile”, îl descrie pe Dinu Câmpeanu criticul de artă Aurelia Mocanu. Artistul are, de altfel, câteva teme preferate pe care le reia și le repetă în forme desăvârșite, care-ți umplu sufletul de căldură și bucurie molcomă. Așa te întâlnești cu lucrări ciclice, dar întotdeauna diferite, cum ar fi „Știubeiul”, „Ferecăturile”, „Rodul”, „Pomul Vieții”, „Ștergarele”, „Ferestrele pământului”, a căror repetiție nu te obosește, ci, dimpotrivă, îți încântă ochiul și te surprind prin originalitatea lor. „Prin felul acesta de a percepe, a arăta și a transpune lucrurile am încercat ca să dau un alt înțeles obiectului popular banal. Îmi place să lucrez cu lemnul, căruia încerc să-i dau o plasticitate aparte. Tabăra de la Corbeanca este o inițiativă frumoasă și interesantă. E mare lucru să organizezi așa ceva într-o astfel de localitate. Mă bucur că voi fi unul dintre participanți”, ne-a spus maestrul Dinu Câmpeanu.