Autoritățile locale din comuna Corbeanca au inițiat, așa cum anunțam în numărul precedent al publicației noastre, un proiect cultural unic în județul Ilfov – o tabără de sculptură în piatră. Pentru finanțarea acestui proiect au fost accesate fonduri în valoare totală de 85.000 de lei de la Administrația Fondului Cultural Național. Acestor fonduri li se adaugă 14.030 lei, sumă care reprezintă cota de participare a Primăriei Corbeanca.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 488, ediția print

Așadar, Tabăra de sculptură în piatră de la Corbeanca se va desfășura în perioada 25 aprilie-30 mai într-o alveolă din fața noului parc din localitate. La eveniment vor participa 10 sculptori români consacrați. Totodată, în Centrul Cultural aflat în vecinătatea parcului, va fi amenajată o expoziție cu lucrări din bronz ale acestor artiști. Cei 10 participanți la tabăra de sculptură de la Corbeanca sunt: Anton Rațiu, care va fi și director artistic al evenimentului, Jorge Mafu, Dorin Lupea, Titi Ceară, Ovidiu Ștefan Toader, Dinu Câmpeanu, Andrei Marina, Radu Dumitru, George Tănase și Bogdan Breza. Pentru o mai bună cunoaștere a acestor artiști plastici, Jurnalul de Ilfov și-a propus prezentarea operelor și activității acestora. În numărul precedent l-am prezentat pe cel care va fi și directorul artistic al acestui eveniment cultural, maestrul Anton Rațiu. În acest număr, îl avem ca „oaspete”, pe sculptorul George Tănase.

Maestrul unor opere impresionante

George Tănase este de sorginte ilfovean. El s-a născut pe 30 august 1959, în comuna Gruiu, și a absolvit Universitatea Națională de Artă Plastică București, specialitatea „Sculptură”, în anul 1997, an în care a și debutat cu două lucrări la o expoziție de artă, în București. L-am cunoscut pe George Tănase în atelierul său din curtea Combinatului Fondului Plastic, unde cioplea cu dalta o nouă lucrare, din lemn. El ne-a povestit despre cariera sa și despre operele expuse atât în țară, cât și în străinătate. De-a lungul anilor, George Tănase a participat la un grup de creație pentru proiecte monumentale în România, Rep. Moldova și Israel și la expoziții de grup în Franța, Italia, Spania, Germania, Ungaria și Germania. Opera sa cuprinde numeroase lucrări monumentale, cum ar fi statuia din bronz a lui Ștefan cel mare și Sfânt din fața Primăriei sectorului 2 din București, busturile lui Mircea Eliade, Dimitrie Cantemir (aflat la Bruxelles), ansamblul de statui ale 10 domnitori români de la Târgoviște, Mihai Eminescu (Sofia) sau bustul lui Nichita Stănescu, aflat la Muzeul Literaturii Române din București. Pentru aceste lucrări, sculptorul a fost premiat în mai multe rânduri. L-am întrebat pe maestrul George Tănase cum apreciază inițiativa Primăriei Corbeanca de a organiza o tabără de sculptură în piatră. Ne-a răspuns că este un proiect lăudabil și că, deja, are în minte o lucrare care rezonezează foarte bine cu tema evenimentului – „Armonie”. „Este o inițiativă foarte bună! Lăudabilă, după părerea mea. Ar trebui să existe mai multe evenimente de genul acesta, pentru că au cam dispărut astfel de tabere, în România. Am deja o idee pentru acest eveniment, pentru că mie îmi place să pun suflet și viață în fiecare lucrare și nu îmi place să mă repet în lucrările mele, ci să găsesc de fiecare dată ceva nou, ceva inedit”, ne-a spus maestrul George Tănase.