Autoritățile locale din comuna Corbeanca au inițiat, așa cum anunțam într-unul dintre numerele precedente ale publicației noastre, un proiect cultural unic în județul Ilfov – o tabără de sculptură în piatră. Tabăra de sculptură în piatră de la Corbeanca se va desfășura în perioada 25 aprilie-30 mai într-o alveolă din fața noului parc din localitate.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 494, ediția print

La eveniment vor participa 10 sculptori români consacrați. Totodată, în Centrul Cultural aflat în vecinătatea parcului, va fi amenajată o expoziție cu lucrări din bronz ale acestor artiști. Pentru o mai bună cunoaștere a acestor artiști plastici, Jurnalul de Ilfov și-a propus prezentarea operelor și activității acestora. În acest număr, îl avem ca „oaspete”, pe artistul plastic Jorge Mafu.

Îmblânzitorul de sticlă și metal

Jorge Mafu, fiul marelui nostru actor Ernest Maftei, s-a născut pe 16 mai 1956, la București. Între anii 1976-1980 a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, în cadrul Secției Ceramică-Sticlă-Metal. Atras de sticlă, acest material atât de fascinat și interesant, el s-a dedicat, la începutul carierei, odrăslirii de vitralii monumentale aproape în toată țara. În paralel, s-a dovedit un grafician înăscut, excelând mai ales în domeniul portretisticii caricaturale, multe dintre lucrările surprinzând prin dinamismul și subtilitatea liniilor. Atras apoi de sculptură, a ales în cele din urmă metalul, care, ca și sticla, în stare fluidă poate fi prelucrat cu mult mai multă acuratețe. Lucrările sale din metal surprind prin plasticitatea lor, prin elemente neașteptate, unele inspirate din arta populară, capabile să transmită mesaje puternic emoționale. „Tabăra de sculptură de la Corbeanca este o inițiativă deosebită! Mai ales că în ziua de azi lumea nu prea mai este aplecată spre artă, ci mai degrabă către lucruri perisabile, consumabile. Iar lucrările de artă, semne care rămân peste veacuri, nu prea mai au impact asupra oamenilor din ziua de azi”, spune maestrul Jorge Mafu.