Autoritățile locale din comuna Corbeanca au inițiat, așa cum anunțam într-unul dintre numerele precedente ale publicației noastre, un proiect cultural unic în județul Ilfov – o tabără de sculptură în piatră. Tabăra de sculptură în piatră de la Corbeanca se va desfășura în perioada 25 aprilie-30 mai într-o alveolă din fața noului parc din localitate.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 493, ediția print
La eveniment vor participa 10 sculptori români consacrați. Totodată, în Centrul Cultural aflat în vecinătatea parcului, va fi amenajată o expoziție cu lucrări din bronz ale acestor artiști. Pentru o mai bună cunoaștere a acestor artiști plastici, Jurnalul de Ilfov și-a propus prezentarea operelor și activității acestora. În acest număr, îl avem ca „oaspete”, pe artistul plastic Titi Ceară.
O operă impresionantă prin originalitatea sa
Maestrul Titi Ceară s-a născut pe 28 noiembrie 1957 la Techirghiol. În anul 1983 a absolvit Academia de Artă din Iași, Secția sculptură. Șapte ani mai târziu, a beneficiat de o bursă de studii din partea Ministerului de Externe italian. Apoi, în anul 1991, a primit Premiul pentru Sculptură al Academiei de Arte „Pietro Vannuci”. Un alt premiu obținut a fost în anul 2000, când UAP i-a acordat Premiul pentru Artă Ambientală. De-a lungul carierei sale a expus lucrări atât în expoziții personale, cât și de grup, în Spania (Valencia și Requena), Italia, (Roma, Perugia) Ungaria (Budapesta), Luxemburg, Germania (Leipzig), Olanda (Amsterdam), Belgia (Louviere), Coreea de Sud (Boryeong) și, bineînțeles, România. De asemenea, Titi Ceară a participat la numeroase simpozioane de sculptură organizate atât în țară, cât și în străinătate.
În căutarea esenței formelor
Artistul, după cum ne-a mărturisit, se caracterizează ca fiind un adept al figurativului. „Îmi place figurativul, dar, în ultima perioadă, m-am tot «subțiat» spre un minimalism și spre lucrări cât mai simple, cât mai concentrate. Eu caut acum o idee a structurii, încerc să aduc liniile la o esență. Iar tema primordială care mă obsedează este «Pietá»”, se descrie acesta. Inițiativa Taberei de sculptură de la Corbeanca i se pare foarte frumoasă „Poate că, în felul acesta intrăm și noi în Europa, în sensul că s-au făcut parcuri în orice sat, cu trei bănci sau mai știu eu ce. Dacă nu ai acolo o lucrare de artă, degeaba îl faci. O localitate în care nu există o lucrare de artă importantă, nu este vizitată de nimeni. De ce vizitează lumea Italia, Franța? De aceea, trebuie să ai niște lucrări de artă importante, care rămân ale comunității!”, ne-a spus maestrul Titi Ceară.