Autoritățile locale din comuna Corbeanca au inițiat, așa cum anunțam într-unul dintre numerele precedente ale publicației noastre, un proiect cultural unic în județul Ilfov – o tabără de sculptură în piatră. Pentru finanțarea acestui proiect au fost accesate fonduri în valoare totală de 85.000 de lei de la Administrația Fondului Cultural Național. Acestor fonduri li se adaugă 14.030 lei, sumă care reprezintă cota de participare a Primăriei Corbeanca.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 489, ediția print
Așadar, Tabăra de sculptură în piatră de la Corbeanca se va desfășura în perioada 25 aprilie-30 mai într-o alveolă din fața noului parc din localitate. La eveniment vor participa 10 sculptori români consacrați. Totodată, în Centrul Cultural aflat în vecinătatea parcului va fi amenajată o expoziție cu lucrări din bronz ale acestor artiști. Pentru o mai bună cunoaștere a acestor artiști plastici, Jurnalul de Ilfov și-a propus prezentarea operelor și activității acestora. În acest număr, îl avem ca „oaspete” pe cel mai tânăr artist plastic dintre participanți, Ovidiu Ștefan Toader.
Artist precoce, de la 9 ani
Ovidiu Toader s-a născut pe 30 aprilie 1991 în Brașov. A absolvit Liceul de Artă „Hans Mattis Teuch”, din Brașov, și Universitatea Națională de Arte București. A urmat și un masterat de sculptură în clasa Nicolae Păduraru din cadrul Facultății de Arte Plastice. Încă de la o vârstă fragedă, a fost atras de artele plastice, după cum ne-a mărturisit el. Ovidiu Toader a fost un artist precoce. Încă din clasa a III-a, el a urmat cursuri de specialitate la clasa de Modelaj a liceului brașovean amintit. Această înclinație către artă i-a fost descoperită de părinții săi, care și-au dat seama că fiului lor îi place foarte mult să deseneze.
„Fiind foarte năzdrăvan, părinții mei au observat că atunci când îmi dădeau niște foi de hârtie mă linișteam și stăteam cuminte 2-3 ore, să desenez. Fratele meu studia vioara, iar eu, mergând odată la Liceul de Artă la recitalul lui, spre final nu am mai avut răbdare și am plecat să mă plimb prin școală. Și m-au găsit ai mei, după vreo 2 ore, plin de lut, în sala de modelaj. Atunci, o profesoară le-a spus că mă pot înscrie la acest liceu la Pictură, dar pot veni și la modelaj. Timp de 2 ani am făcut acest lucru în fiecare săptămână, acolo
mi-am exprimat libertatea. În rest, eram foarte năzdrăvan, dar acolo, la modelaj, eram cel mai liniștit”, ne-a povestit Ovidiu Toader.
Ajuns la Universitatea de Arte, în București, artistul a fost atras de secția de „metal” și a dorit să afle cum se poate modela acesta și dacă i se poate da orice formă dorită. În timpul și după terminarea studiilor, Ovidiu Toader a participat la numeroase expoziții în București și în țară, unde a expus lucrări în metal, bijuterii, lucrări de sculptură în piatră și lemn. El s-a remarcat și prin utilizarea unor materiale neconvenționale, cum ar fi polistirenul sau spuma poliuretanică. De asemenea, a participat, în mai multe rânduri, la Tabăra de Sculptură „Adamclisi Art Archeology”. Așadar, deși are numai 28 de ani, Ovidiu Toader a impresionat prin originalitatea lucrărilor sale și se dovedește a fi un reprezentant de viitor al modernismului românesc în artă.