Sâmbătă, 5 iunie, la Buftea, 30 de bijuterii pe 4 roți au putut fi admirate la expoziția și parada “Old cars ride & show Buftea”, eveniment organizat de Asociația Clubul Vehiculelor de Epocă, cu sprijinul Primăriei și al Centrului Cultural Buftea.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 522, ediția print
Posesorii mașinilor de epocă și-au dat întâlnire, sâmbătă, pe esplanada din fața Primăriei Buftea pentru a-și expune, cu mândrie, autovehiculele în care au investit, nu doar bani pentru recondiționare și întreținere, dar și foarte multă pasiune. Vremea a ținut cu participanții, precum și cu vizitatorii, astfel că în intervalul 12:00-13:30, în piațeta din fața Primăriei Buftea a avut loc expoziția “Muzeul automobilului…pe roți!”, cel mai vârstnic automobile expus fiind un Ford A din 1929. ”Am numit expoziția Muzeul autombilului… pe roți, având în vedere că în România nu există un muzeu al autovehiculului”, ne-a declarat Cornel Radu, președintele comisiei tehnice și de evenimente din cadrul Clubului Vehiculelor de Epocă.
Foarte mulți vizitatori s-au bucurat de expoziție, au admirat mașinile, încercând totodată să afle cât mai multe informații legate de fiecare model în parte, istoric sau date tehnice despre autovehicule, să le studieze și să facă foarte multe poze. Un bun prilej de socializare și voie bună pentru iubitorii autovehiculelor, și nu numai, care au avut ocazia să studieze mărci precum: GMC Pickup Truck 1956, Ford A 1929, Jeep CJ5 1960, Chevrolet BelAir 1960, Alfa Romeo Giulietta 59, Dacia 1300 1970, Fiat 1300 1964, Panther, diferite modele de Mercedes, Trabant 1.1 – 1990, Skoda 100S – 1978, ARO, Fiat Campagnola 1964, Opel Olympia 1958, IMS, Fiat 500, Oltcit Club 1982, Citroen sau Ford Mustang 1966.
După expoziție, au urmat o paradă și un picnic
La ora 13:30 s-a dat startul paradei celor 30 de autovehicule de epocă în orașul Buftea, pe un traseu prestabilit, care a inclus și o oprire în parcul Palatului Știrbey, la capela Stirbey, unde s-a făcut o fotografie de grup. Parada s-a încheiat cu un picnic la Crevedia, pe malul lacului Colentina. Toți proprietarii mașinilor prezente la eveniment au primit diplome de paticipare.
Cornel Radu, președintele comisiei tehnice și de evenimente din cadrul Clubului Vehiculelor de Epocă ne-a spus că la eveniment au participat în mod special proprietari de autovehicule din Muntenia, mai ales din București, Ilfov sau Argeș. ”Noi organizăm în fiecare an acțiuni și evenimente, dar pandemia nu ne-a permis să organizăm și o paradă de primăvară, am găsit așadar de cuviință, acum, să dăm startul paradei de vară 2021, mai ales că, cu aceste mașini de epocă pot circula mai mult în această perioadă a anului”.
Asociația Clubul Vehiculelor de Epocă a fost înființată pe data de 17 iulie 1992 de un grup de șapte posesori de vehicule de epocă, foști membri activi ai secției specializate din Automobil Clubul Român. Clubul Vehiculelor de Epocă este persoană juridică română, organizație independentă și non-profit, care în prezent număr peste 200 de deținători de automobile și motociclete produse între anii 1912 și 1988. Organizația este înscrisă și în Retro Mobil Club Român care este autoritatea națională în domeniu.
Ford A din 1929, veterana expoziției
Mihai Hățiș, din București, ne-a prezentat Ford Model A din 1929, o bijuterie auto care a fost adusă în România în anul 2016 și a fost recondiționată total, proces care a durat aproximativ un an și jumătate. ”Ne bucurăm de această mașină și participăm cu ea la evenimente. Mașina a fost foarte atent recondiționată și probabil că valorează câteva zeci de mii de euro. Un asfel de model a fost produs în peste 4,5 milioane de exemplare și sunt încă foarte multe în circulație”, ne-a declarat Mihai Hățiș. Acesta ne-a spus că pasiunea sa pentru mașinile vechi pare să fi fost transmisă și celor trei fii ai săi, unul dintre aceștia având deja un Ford Escot din 1973.
Directorul Centrului Cultural Buftea, Robert Nagy a mulțumit din partea instituției pe care o conduce și a Primăriei Buftea deținătorilor minunatelor mașini expuse.
”La mulți ani tuturor celor care au venit astăzi la lumina soarelui de iunie, să admire aceste frumoase mașini. Mă bucur că avem spiritul acela de deschidere către tot ce înseamnă frumos, cultură, tinerețe unită cu bătrânețea acelor mașini. Dar bătrânețe în sensul de clasicism, în sensul de ceva foarte bine așezat, consolidat. Îmi doresc ca această acțiune să fie o continuare a celei cu Clubul trabantiștilor și să o repetăm în fiecare an”, a declarat prof. Alexandru Vaida, viceprimar al orașului Buftea.
Parada de vară a mașinilor de epocă s-a bucurat de un succes deosebit, fiind și un bun prilej de întâlnire, mai ales în contextual ridicării restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Oamenii s-au bucurat de ocazia de a se întâlni în aer liber la o manifestare care să îi facă să se simtă liberi și fericiți, ca înainte de pandemie. Un eveniment de altfel mult așteptat, după mai bine de un an de pauză și de restricții, un bun prilej pentru povești frumoase și amintiri plăcute.