Cea mai mare organizație de fermieri din Europa, COPA-COGECA, a atras atenția, printr un comunicat, asupra faptului că prezenţa crescută a speciilor protejate de carnivore mari a dus la daune economice semnificative pentru crescătorii de animale şi pune în pericol păstoritul tradiţional, economia locală şi biodiversitatea.
COPA-COGECA arată în documentul amintit că, „Statele membre cheltuiesc milioane de euro din fondul agricol pentru compensarea daunelor şi a măsurilor de protecţie ineficiente”.
Drept urmare, experţii naţionali, miniştrii agriculturii şi deputaţii europeni s-au întâlnit pe 18 martie în Parlamentul European, unde au cerut Comisiei Europene să-şi „reconsidere abordarea privind protecţia carnivorelor mari”. Acest eveniment a reunit experţi, fermieri şi autorităţi pentru a oferi o imagine de ansamblu a situaţiei şi a propune soluţii pragmatice la această preocupare tot mai mare.
Pagube imense provocate de carnivorele mari
„Voci din întreaga Europă s-au unit, reclamând următoarele aspecte: numărul carnivorelor mari creşte rapid, acestea devin tot mai îndrăzneţe, apropiindu-se de case şi animale, şi reprezintă o ameninţare majoră pentru sectorul agricol şi comunităţile rurale. Lupii, urşii bruni şi râsul se înmulţesc acum în Europa, exercitând presiune asupra ecosistemelor şi tradiţiilor pastorale, ceea ce marchează o schimbare alarmantă a statutului lor anterior. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cormoranul mare din regiunile de acvacultură. Experţi din Spania, Italia, Franţa, România şi Finlanda au prezentat cazuri grave, care au avut ca efect stoparea producţiei locale, abandonarea păşunilor şi depopularea mediului rural”, se precizează în comunicat.
Măsuri pentru o gestionare mai eficientă a efectivelor de animale sălbatice
În opinia europarlamentarului Marijana Petir şi a ministrului finlandez al Agriculturii, Jari Lappe, o primă soluţie la această problemă constă într-o mai mare flexibilitate a statelor membre UE de a adapta gestionarea speciilor protejate, în funcţie de particularităţile şi obiceiurile lor.
În acest context, deputaţii Clara Aguilera şi Elsi Katainen (ALDE) i-au solicitat ministrului Petre Daea să deschidă o discuţie cu privire la anexele directivelor Naturii pentru a permite o gestionare mai eficientă şi directă a carnivorelor şi a cormoranilor mari, dat fiind faptul că aceste specii nu mai sunt pe cale de dispariţie.
La finalul întâlnirii, secretarul general al COPA-COGECA, Pekka Pesonen, a declarat că măsurile scumpe de protecţie ale carnivorelor mari, insuficiente la acest moment, împreună cu prejudiciile cauzate, au un impact negativ asupra sustenabilităţii activităţilor agricole, iar fermierii sunt astfel împiedicați să practice păstoritul.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.445