Preoții se vor implica în Campania de vaccinare împotriva noului coronavirus. Aceștia au, în primul rând, datoria de a-i îndemna pe credincioși să se informeze, a explicat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, într-un interviu la Radio Europa Liberă. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 532, ediția print

Potrivit Basilica.ro, la sugestia col. dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național pentru coordonarea activi­tăților de vaccinare împotriva SARS-Cov-2, Patriarhia Română ­le-a transmis deja ierarhilor un material informativ referitor la vaccinarea împotriva acestui nou coronavirus. 

“Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație. În legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv”, a transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, ­într-un comunicat de presă.

Așadar, preoții îi vor ajuta pe credincioși să afle răspunsurile de care au nevoie, îndemnându-i să găsească sursele de informare credibile. “Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimțământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor și a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate. În concluzie, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare și complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni. În acest mod, teama și ezitarea vor fi învinse de încredere și speranță”, a mai spus Vasile Bănescu, conform comunicatului de presă. Potrivit acestuia, “Biserica se implică în absolut firescul demers de informare a clericilor și credincioșilor ei cu privire la această vaccinare”. Vasile Bănescu a pus accent pe faptul că „opțiunea pentru vaccinarea cu actualul vaccin anti-COVID trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul limpede al unei serioase, substanțiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculațiilor excesive și a extremelor. Doar cineva bine informat din surse sigure, credibile, validate instituțional, poate lua o decizie adecvată, menită să îi protejeze sănătatea personală și pe a celor din jur. Scopul este, desigur, ca informarea să se facă ierarhic și ca informația să ajungă la toți credincioșii”.

Vaccinurile protejează organismul

Acțiunea de informare a fost stabilită la videoconferința dedicată măsurilor de combatere a infecției cu virusul SARS-Cov-2 și organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte care a avut loc în data de 14 decembrie. La întrunirea online au participat reprezentanți ai autorităților și ai cultelor religioase. Potrivit materialului informativ respectiv, vaccinurile conțin forme slăbite sau fragmente (proteine, informație genetică) ale unui microorganism, incapabile să producă boala; ele au rolul de a declanșa un răspuns imun ce protejează organismul. Acestea antrenează răspunsul imun propriu și specific organismului uman, inclusiv cel de memorie, prin care corpul învață să recunoască un anumit microorganism străin, să lupte eficient împotriva acestuia și astfel să împiedice îmbolnăvirea în momentul în care se va întâlni cu patogenul real. Un vaccin conține, de regulă, un agent ce seamănă cu un microorganism infecțios, și este adesea produs din: forme slăbite sau ucise ale acelui microb, din toxinele pe care acesta le eliberează, sau din una dintre proteinele de pe suprafața sa. În prezent, împotriva COVID-19 există patru tipuri de vaccinuri în curs de dezvoltare/dezvoltate, se arată în broșura informativă.

Cu toții putem avea broșura informativă! Iată cum o accesăm rapid!

Cei care doresc mai multe detalii privind aspectele medicale legate de vaccinarea împotriva noului coronavirus, cuprinse în materialul informativ care a ajuns la ierarhii ortodocși, găsesc broșura în 18 pagini accesând site-ul https://basilica.ro/wp-content/uploads/2021/01/BROSURA-INFORMARE-VACCINAREA-IMPOTRIVA-COVID-19-IN-ROMANIA.

Foto: Basilica.ro