Cea de-a 14-a ediție a campaniei de «Prevenție și depistare a cancerului de col uterin», organizată de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, în parteneriat cu Institutul Oncologic din București (IOB), a avut loc sâmbătă, 16 februarie, la dispensarul din Glina. Zeci de reprezentante ale sexului frumos au fost investigate gratuit și au primit cele mai bune sfaturi pentru prevenirea maladiei care le poate curma viața, la vârste tinere.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 440, ediția print
„Campania și-a atins scopul. Sunt comunități precum Pantelimon, Glina care ne-au chemat și a doua oară să investigăm femeile între 25-64 ani pentru cancerul de col uterin. Anul acesta situația stă bine, nu am găsit paciente suferinde. Sperăm în continuare să le ajutăm. Dacă vom găsi paciente în suferință, Patriarhia s-a oferit să le ajute, în sensul să le grupăm, să fie aduse la Institutul Oncologic unde sunt mai mulți ginecologi-oncologi, astfel încât să le putem trata până nu apar probleme de sănătate. Următoarele acțiuni le vom avea acolo unde vom fi solicitați și oricâte femei se vor prezenta, vom veni în întâmpinarea lor. Primesc de la noi tot ce au nevoie în privința actelor. (…) Noi la IOB le putem ajuta cu medic ginecolog, dacă nu au, cu informații și tratament”, ne-a spus dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic București. Prevenirea cancerului de col uterin începe prin efectuarea testului Babeș-Papanicolau, singurul examen medical care permite diagnosticarea precoce a eventualelor leziuni canceroase când poate fi instituit tratamentul care poate salva viața pacientei. De aceea, medicii care participă la această campanie recomandă femeilor să efectueze periodic acest test. Dacă este descoperită în stadiu incipient, boala se tratează cu succes.
„Astăzi au fost și două persoane, nu neapărat ca să-și facă testul Babeș-Papanicolau, ci ca să le ceară sfaturi medicilor de la Institutul Oncologic prezenți în campanie, să afle cu exactitate unde pot merge pentru alte examinări și ce investigații mai trebuie să facă în situația lor. Una dintre doamne are probleme oncologice importante, a fost consiliată și îndrumată către un spital din București, unde va primi tot sprijinul. Este foarte important să mergem la sate, să sprijinim localnicii. Foarte mulți dintre ei nu sunt informați, nu știu că beneficiază de consiliere și controale gratuite. Consilierea pe care o facem prin această campanie și prin celelalte programe pe care le desfășurăm este esențială”, ne-a explicat Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Sâmbătă vor fi investigate femeile din Găneasa
Ca de fiecare dată, campania s-a desfășurat impecabil, prin implicarea preoților din localitate. „Salutăm această acțiune a voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale care s-a derulat în parohia noastră. Este o acțiune extrem de importantă pentru femeile care ajung foarte greu la o unitate medicală din oraș, pentru persoanele cu venituri foarte mici și care nu se pot deplasa ușor la unitățile medicale aflate la o distanță destul de mare de localitatea noastră. Mulțumim organizatorilor!”, a spus părintele Ionuț Turcu, de la Parohia Glina. Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari, sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru. Următoarea ediție a acestei campanii va avea loc sâmbătă, 23 februarie, la dispensarul din Șindrilița, Găneasa.