Liceenii din Otopeni se implică în proiecte frumoase conștientizând că formarea lor de astăzi stă la baza societății de mâine. Peste 30 de elevi ai Liceului Teoretic „Ioan Petruș”, din Otopeni, se pregătesc pentru un eveniment foarte important, ce se va desfășura joi, 25 mai, începând cu ora 11.00, la Casa de Cultură ”Ion Manu”.
Articol apărut în nr. 352 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Direcția Generală Anticorupție, prin Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și județul Ilfov, în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Județului Ilfov, Asociația Pro Democrația și Primăria Orașului Otopeni au organizat proiectul intitulat ”Mamă, Doamnă profesoară, eu nu dau șpagă!” prin implicarea Liceului Teoretic „Ioan Petruș”, din Otopeni, la prima ediție a concursului cu tema „Anticorupție prin mesaje motivaționale”. Tinerii sunt invitați pe 25 mai să participe la decernarea premiilor echipelor câștigătoare și să asiste, cu această ocazie, la un spectacol surpriză, organizat de Trupa „Strict Secret”.
Obiectivul proiectului îl reprezintă implicarea liceenilor în creșterea și transmiterea unor mesaje motivaționale anticorupție către părinți și profesorii lor, dar implicit și către societatea civilă, trei dintre principalii actori care stau la baza formării, consolidării și dezvoltării tinerilor, cetățeni implicați și responsabili. Prin intermediul acestor mesaje, se dorește determinarea celor trei categorii sociale și conștientizarea că cea mai benefică cale de urmat este aceea a corectitudinii și integrității, iar transmiterea unor astfel de valori tinerilor constituie o investiție în viitor, ajutându-i să își formeze o personalitate intolerantă și proactivă față de manifestările corupției.
11 echipe caută mesaje de impact
Proiectul s-a desfășurat în perioada 1 aprilie – 18 mai, când au avut loc activități de informare cu toți elevii claselor IX-XII din cadrul liceului, un număr de peste 270 de elevi, iar în perioada 15 aprilie – 18 mai 2017, elevii au avut de pregătit în grupe de câte trei, mesaje motivaționale, în format audio/video sau scris pe care să le adreseze părinților, profesorilor sau societății civile.
„Copiii au fost receptivi, le-a plăcut ideea acestui proiect și s-au înscris”, ne-a declarat Monica Kiriță, profesor coordonator. S-au format astfel 11 echipe a câte 3 copii. Ei au avut de realizat spoturi video, de până la 3 minute sau de redactat mesaje/texte, între 350 și 500 de cuvinte.
Mesajul câștigător va fi imprimat și pe un pliant care va fi distribuit în alte instituții de învățământ sau instituții administrative.
„Prin discuțiile avute, exemplele și filmulețele vizionate de către elevi cu ocazia întâlnirii cu experții anticorupție, conștientizând că formarea lor de astăzi stă la baza societății de mâine și pentru a fi în concordanță cu principiul «aud și văd, văd și țin minte, fac și înțeleg», ne-am gândit că ar fi o experiență interesantă ca elevii să poată aborda de exemplu, părinții și profesorii, cei mai apropiați, cei mai puternici decidenți ai educației lor pentru a le comunica într‑un alt mod despre faptul că au aflat, au înțeles și nu doresc să se implice în viitor în săvârșirea vreunei fapte de corupție”, ne-a declarat comisar șef Costela Hostinar, împuternicit șef serviciu Prevenire și Relații cu Publicul Direcția Generală Anticorupție – Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov (DAMBJI).
Mai mult decât atât, tinerii au învățat că trebuie să sesizeze și să îi îndemne pe toți să o facă, având la dispoziție gratuit TelVerde anticorupție: 0800 806 806.
Nu este prima „descindere” a ofițerilor DGA la Liceul Teoretic „Ioan Petruș”, fiind al treilea an de colaborare. Unii dintre elevii de anul acesta au participat și la activitățile din 2016, iar probabil o parte din participanții de clasa a IX-a din generația actuală vor participa și în viitor.
„Intenționăm să valorificăm protocolul de colaborare dintre DGA și Inspectoratul Școlar al județului Ilfov și să ținem ore de informare și cu alte licee din județul Ilfov. O foarte mare deschidere și dorință de a fi informați cu privire la activitatea DGA, faptele de corupție, consecințele corupției și modurile de sesizare am avut din partea unor primării din județ cum ar fi Bragadiru și Voluntari, unde vom desfășura activități de informare anticorupție și cu funcționarii primăriilor și cu elevii liceelor. Nu mai vorbesc de deosebita deschidere a Primăriei Otopeni, care a venit în sprijinul elevilor otopenari și le-a acordat o serie de premii pentru cele mai bune mesaje motivaționale”, a mai spus comisarul șef Costela Hostinar.
Munca în echipă este foarte importantă
La rândul său, Iuliana Iliescu, manager proiecte Asociația Pro Democrația, a declarat că este important faptul că tinerii au participat, au căutat mesaje și vor reține ceva important din acest proiect. Pe 25, vor fi premiați cei mai inspirați elevi, cei care au transmis un mesaj de impact. „Pentru mine, aici este partea de cetățenie activă. Se dezvoltă personal copiii. Și desigur vrem să le prezentăm și niște mesaje făcute de o trupă de teatru foarte bună. Vor fi premiați și au șansa de a câștiga locuri în taberele Pro Democrația. Foarte important este lucrul în echipă, iar noi ne propunem ca mesajele tinerilor să fie transmise mai departe, să demonstrăm că tinerii se implică, să arătăm normalitatea și să îi încurajăm pe cei care vor fi anul acesta în finală să fie un fel de mentori”, a mai spus Iuliana Iliescu.