Pe 8 iunie, ora 07.00, se încheie campania electorală!

Biroul Electoral de Circumscripție județeană nr. 25 Ilfov este condus de judecător Andrei Radu Dincă, președinte, (locțiilor – judecător Andrada Roxana Penciuc), iar Octavian Daniel Rada este reprezentantul Autorității Electorale Permanente, în cadrul acestuia.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 705

Ca reprezentanți ai partidelor politice, din BEJ Ilfov fac parte Ojog Răzvan Daniel (PSD), Mihalcea Petre Dorin (PNL), Stelea Gabriel (Partidul Uniunea Salvați România), Bucur Cornel (AUR), Bârsan Botond-Arnold (UDMR), Mirnov Irinel (Comunitatea Rușilor-Lipoveni din România), Amarandei Sergiu Daniel (Pro România), Popescu Alexandrina (PMP), Ene Alina Georgiana (Partidul Umanist Social Democrat), Stan Alina Mariana (S.O.S. România) și Stăncioiu Gabriela Doina (Partidul Alianța Socialistă).

Pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Ilfov (https://if.prefectura.mai.gov.ro) puteți afla, completând CNP-ul și numele de familie, care este secția de votare de care aparțineți și, tot la această secțiune de informații veți găsi harta secțiilor de votare din județ.

În județul Ilfov, potrivit datelor Autorității Electorale Permanente, numărul alegătorilor cu drept de vot din Registrul Electoral era, la data de 17 aprilie 2024, de 415.747 persoane.

Numărul total de ce­tățeni cu drept de vot înscriși în Registrul Electoral la data de 31 mai 2024, la nivel național, era de 18.978.908. În perioada 1.05.2024-31.05.2024, la nivelul primăriilor din România au fost operate în Registrul Electoral următoarele radieri: 19.962 persoane au fost radiate ca urmare a decesului, 215 persoane au fost radiate ca urmare a faptului că li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puse sub interdicție. Un număr de 107 persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegă­tori care au împlinit 18 ani în perioada 1.05.2024-31.05.2024 este de 19.696, aceștia fiind înscriși în Registrul Electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcției Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP). Datele importate de la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor relevă că au intrat în evidențe 2.673 alegători noi, iar datele importate de la Direcția Generale de Pașapoarte relevă că au intrat în evidențe 9.998 alegători noi.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul Electoral, 18.018.921 au domiciliul sau reședința în țară, iar 959.987 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

229.021 alegători români au 18 ani, iar 12.467 de alegători români au vârsta de peste 100 de ani.

Cum se votează pe 9 iunie? Nu este obligatoriu să votezi la ambele scrutinuri!

Potrivit președintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, alegerile locale sunt cel mai dificil de organizat. Aici sunt cel puțin patru buletine de vot întotdeauna! ”Sunt circumscripții în fiecare UAT, niciun vot dintr-o localitate nu seamănă cu cel din cealaltă și din acest punct de vedere e un pic mai dificil și pentru cetățeni să voteze pe patru buletine. Acum sunt comasate, în plus a venit și buletinul pentru europarlamentare. Avem o singură circumscripție și în România și în exterior, și e un singur buletin pe care se votează atât în țară, cât și în străinătate. Autoritățile locale vor folosi tușiere în cabina de vot. Am decis prin hotărâre ca în fiecare cabină de vot să existe o tușieră care să fie utilizată dacă e nevoie. Secțiile de vot se deschid la ora 7.00 în toată țara. S-a luat decizia de a fi ora 7.00 pentru că trebuie protejat și personalul secțiilor de votare. Se încheie, în principiu, la ora 22.00. Dacă se constată că mai sunt oameni care nu au apucat să voteze, tuturor li se va permite să voteze până la ora 23.59, când aplicația se închide automat. Se va prezenta un act de identitate, va fi scanat pe o infrastructură electronică, tableta aparține STS, dar aplicația e a noastră, instalată de STS. Se va constata că are drept de vot, că persoana este înscrisă în Registrul Electoral, se va duce la biroul de secție și va primi cinci buletine de vot. Buletinul de vot e foarte simplu, ce e foarte important e că pe pagina din interior e o legendă în care sunt trecuți toți competitorii politici și este indicat numărul de pagină la care acesta se găsește. Se deschide la competitorul politic pe care-l agreezi, și acolo sunt cu nume și prenume toți candidații. Nu are decât două file față și verso pentru membri, deci e relativ simplu. Ștampila trebuie pusă în interiorul patrulaterului, oriunde. Chiar dacă a ieșit un pic din patrulater se va vedea care a fost intenția votantului. În orice parte a patrulaterului, fie și din eroare, din greșeală dacă a trecut puțin peste, votul va fi considerat valabil”, a explicat Toni Greblă.

Alegătorii nu sunt obligați să voteze la ambele scrutinuri. Ei pot refuza buletinele pentru locale sau cel pentru europarlamentare.

În ziua votării – 9 iunie 2024 – în fiecare oră, pe pagina de internet https://prezenta.roaep.ro/ vor fi afișate, pe fiecare tip de scrutin

l comuna/orașul/municipiul/sectorul și județul/municipiul București,

l numărul de alegători care s-au prezentat la vot, defalcat pe fiecare tip de scrutin, vârste, gen, rural și urban,

l numărul alegătorilor care au votat pe liste electorale permanente,

l numărul alegătorilor care au votat pe liste electorale suplimentare,

l numărul alegătorilor care au votat pe copiile de pe listele electorale complementare și speciale,

l numărul alegătorilor care au votat cu urna specială.