◉S-au făcut popasuri pentru rugăciuni
◉Bucurie sfântă, la Catedrala Patriarhală
@ Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a sfințit ramurile de salcie care au fost împărțite credincioșilor
@ După doi ani de pauză impusă de măsurile pentru limitarea răspândirii virusului pandemic, Icoana Mântuitorului Iisus Hristos a fost purtată, din nou, în procesiune în centrul Capitalei
@ Ierarhi, preoți, monahi și mii de credincioși din Capitală și din județul Ilfov au participat la pelerinajul impresionant de la Patriarhie
Rememorând intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Hristos în Cetate când, întâmpinat cu ramuri de salcie sau de finic, a fost ovaționat cu Osanale și cântat ca un Mare Împărat al lui Israel, preoții și credincioșii din Capitală și din județul Ilfov au “refăcut”, în mod simbolic, drumul Mântuitorului, spre Ierusalim. Pelerinajul organizat de Patriarhia Română împreună cu Arhiepiscopia Bucureștilor a avut loc în Sâmbăta lui Lazăr.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 596, ediția print
Sâmbătă, 16 aprilie. Pelerini din regiunea București-Ilfov, purtând în mâini ramuri de salcie și finic, au participat în sâmbăta învierii lui Lazăr, înviere care anticipează Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, la procesiunea de Florii, din București. În jurul orei 16:15, pelerinii s-au reunit cu preoții în rugăciune la Mănăstirea “Radu Vodă”, ctitorie a domnitorului Radu Vodă, unde Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a sfințit ramurile de salcie care au fost împărțite credincioșilor. După slujba sfințirii stâlpărilor, pelerinii, cu ramuri de salcie și finic în mâini, au pornit în procesiune spre Catedrala Patriarhală. Slujitorii bisericilor din Ilfov și București au stat în fruntea credincioșilor pe tot parcursul procesiunii.
S-au făcut popasuri pentru rugăciuni”
Ore bune, în centrul Capitalei au răsunat clopotele de sărbătoare, rugăciunile, cântările religioase de laudă, cinstire și bucurie, închinate Mântuitorului. În fața procesiunii au fost purtate toaca și icoana sărbătorii Floriilor, care îl prezintă pe Hristos Domnul intrând în Cetatea Ierusalimului, călare pe un asin și întâmpinat de credincioși cu urale. Monahii au purtat Sfânta Cruce și steaguri bisericești, iar diaconii, cădelnițe. S-au făcut popasuri pentru rugăciuni, s-au intonat imnuri și cântări specifice Postului Mare. Anul acesta, icoana reprezentativă a marii sărbători, împodobită cu flori frumoase și grațioase, ca simbol al curăției a fost adusă de preoții Protoieriei Ilfov Nord, din județul Ilfov. S-a mers în procesiune pe următorul traseu: Mănăstirea ”Radu Vodă” – Bdul Mărșești – Bdul Dimitrie Cantemir – Str. Bibescu Vodă – Calea Șerban Vodă – Catedrala Mitropolitană ”Sfântul Spiridon – Nou” – Str. Principatele Unite – Str. Ienăchiță Văcărescu – Str. Sfânta Ecaterina – Biserica ”Sfânta Ecaterina” – Paraclis Universitar – Str. Bibescu Vodă – Colina Bucuriei – Catedrala Patriarhală. S-au făcut opriri pentru ectenii și rugăciuni în fața Catedralei Mitropolitane ”Sfântul Spiridon – Nou” și în fața Bisericii ”Sfânta Ecaterina” – Paraclis Universitar (Facultatea de Teologie ”Justinian Patriarhul”). Pelerinajul a fost organizat de Patriarhia Română împreună cu Arhiepiscopia Bucureștilor.
Bucurie sfântă, la Catedrala Patriarhală”
Procesiunea s-a încheiat la Catedrala Patriarhală unde pelerinii au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu o rugăciune de binecuvântare și un frumos cuvânt de învățătură. Catedrala Patriarhală din București s-a transformat, așadar, în sâmbăta lui Lazăr, în Cetatea Ierusalimului, unde Hristos a revenit pentru ultima oară, înainte de moartea și Învierea Sa. O mare de credincioși a “refăcut” așadar, în Ajunul Floriilor, drumul pe care Împăratul păcii l-a parcurs spre Cetatea Ierusalimului, spre patimă de bunăvoie. “Venirea Domnului la Ierusalim a pregătit Patima Sa cea mântuitoare, jertfa curățitoare de pe Cruce și Răstignirea Sa răscumpăratoare pentru ca, odată cu moartea, să ne poată arăta și slăvita Sa Înviere din morți. Este deci revelat drumul nostru spre Înviere, care trece prin greutăți, patimi și moarte, pentru a ajunge la viață”, spun clericii. Acesta a fost primul pelerinaj de Florii, după cei doi ani de pandemie de coronavirus.
Conform tradiției, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sfințit icoana Mântuitorului și le-a adresat celor prezenți un frumos cuvânt de învățătură, desprins din minunata sărbătoare a Floriilor, amintind totodată, importanța zilelor dinaintea Învierii Domnului. Iată că după doi ani de pandemie, când am trăit în izolare și am arătat iubire față de semeni ținându-i la distanță, Dumnezeu ne-a învrednicit să reluăm tradiția Pelerinajului în ajunul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim. Pelerinajul de Florii este icoană înainte-vestitoare a bucuriei Sfintelor Paști. Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim are o semnificație deosebită pentru că, după ce a trecut prin suferință și moarte și a fost îngropat, Hristos a Înviat din morți și a intrat în Ierusalimul Ceresc în care nu va mai fi moarte. Această intrare în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, care trece prin Sâmbăta lui Lazăr și prin Duminica Floriilor, este o lucrare mântuitoare. Ea nu mai are un sens pedagogic precum cele patruzeci de zile de post, ci are caracter mistic, de împreună-pătimire cu Hristos. Prin această lucrare mărturisitoare a pelerinajului am concentrat în gesturi, cuvinte și cântări esențialul credinței noastre, și anume legătura între Cruce și Înviere, între suferință și biruință, între întristare și bucurie”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, sâmbătă seara, la Pelerinajul de Florii din Capitală. Cu acest prilej, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a apreciat și prezența credincioșilor în număr mai mare față de pelerinajul anterior, care a avut loc în anul 2019. La final, Părintele Patriarh a felicitat și a adus mulțumiri Protoieriei Ilfov Nord care a făcut icoana reprezentativă a Mântuitorului Iisus Hristos, icoană ce a fost purtată pe brațe, în procesiune, de către preoții din parohiile din cuprinsul acestei protoierii. De asemenea, Preafericirea Sa, le-a mulțumit tuturor celor care au sprijinit organizarea pelerinajului.