Guvernul a aprobat o hotărâre de completare a normelor metodologice pentru aplicarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât să se asigure aplicarea unitară și echitabilă a prevederilor legale referitoare la pensionarii sistemului public de pensii care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a, ori în condiții deosebite și/sau condiții speciale de muncă.

Articol apărut în nr. 350 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

“Guvernul a aprobat o completare a normelor metodologice pentru aplicarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. E vorba de pensionarii din sistemul public de pensii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, pensionari care au desfășurat, înainte de a intra în pensie, activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001. E vorba și de activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/sau condiții speciale – pensionari care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale. Practic, vorbim de regularizarea nivelului pensiilor pentru aceleași condiții de muncă. Se aplică și pentru persoanele în cazul cărora nu s-au aplicat acele modificări. Astfel, se aplică o majorare cu 50% a punctajelor anuale pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, și de 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite“, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu.

Întrebată despre numărul de beneficiari ai măsurii adoptate de Guvern, Petrescu a dat câteva exemple de categorii de pensionari care au posibilitatea majorării pensiei.

“E vorba de pensionari ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 în baza unor acte normative cu caracter special și recalculate prin OUG 4/2005. Vă dau câteva exemple, pentru că sunt mai multe categorii de persoane: nevăzători și persoane cu handicap, persoane pensionate potrivit prevederilor HG 267/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din industria minieră, persoane din industria extractivă de petrol și gaze, persoane care și-au desfășurat activitatea în aviația civilă, ca personal navigant. Sunt doar câteva exemple, dar sunt mult mai multe categorii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Pe același subiect, într-un comunicat de presă al Guvernului se arată că recalcularea drepturilor de pensie conform art. 169 alin. 1 din Legea 263/2010 se realizează din oficiu, iar drepturile de pensie recalculate se plătesc în etape, astfel: ”în luna iulie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1990 – 31 martie 2001 inclusiv” și, respectiv, “în luna decembrie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s‐au deschis în perioada 1 aprilie 2001 – 31 decembrie 2010 inclusiv”.

“În situația în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se menține punctajul mediu anual și cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării”, mai precizează Executivul.