Pentru că săptămâna trecută politicienii noștri s-au îndeletnicit cu tot soiul de năzdrăvănii, nu vă voi oferi un editorial cu o singură temă, ci un soi de cocktail. Poftiți în sală, domnilor, să înceapă circul!

● Săptămână zbuciumată în Ilfov. Gabi Firea, indignată că PNL s-a aliat cu PDL în cadrul Consiliului Județean Ilfov, iar conducerea superioară de partid și de stat nu ia măsuri, a anunțat că-și dă demisia. Picătura care a umplut paharul a fost numirea lui Marian Petrache în funcția de coordonator a campaniei electorale a PNL pentru alegerile europarlamentare. Gestul, sfâșietor și ultimativ al senatorului PSD de Ilfov, a rupt inimile celor doi copreședinți USL și, în sfârșit, părțile beligerante s-au întâlnit 

într-o ședință de mediere, lucru pe care Marian Petrache îl ceruse cu vreo 4 luni înainte. Rezultatul? O împăcare spectaculoasă. Așadar, pupat Piața Endependenții, semnat protocol, jurat dragoste veșnică. Să dea Domnul să țină! Dar eu sunt sceptic. Așadar, aștept cu interes să văd cât va dura pacea în interiorul struțocămilei useliste ilfovene…

● Vizita subsecretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, a fost și ea prilej de circ politic. Venită să vadă cum stă România cu statul de drept, pe care politicienii noștri nu ratează nicio ocazie să-l facă poștă, Mrs. Nuland n-a fost chip să-l întâlnească pe premierul Ponta. În zadar l-a căutat domnia sa, ca Diogene, cu lumânarea, Victoraș dispăruse în ceață. De necrezut, nici chiar vicepremierul Liviu Dragnea nu știa pe unde bântuie Micul Titulescu. După plecarea oficialului american, a apărut și el, pur și neprihănit ca un crin și ne-a anunțat că fusese să se vadă cu liderul socialiștilor italieni.

● După întoarcerea fiului rătăcitor, am fost anunțați că alegerile europarlamentare vor fi organizate împreună cu referendumul pentru Constituție, asta dacă cei din Comisia de la Veneția își vor da acordul pe revizuire. Opoziția, în frunte cu micul Boc, a sărit ca arsă că așa ceva nu se poate. Actualul primar de Cluj a uitat că, în 2009 propusese și el același lucru. Atunci era bine, acum nu. Oricum, guvernul vrea să organizeze scrutinul pentru referendum în două zile, doar, doar se vor exprima peste 50% din alegători. Eu unul, sunt gata să pun pariu că nu vor veni la urne nici măcar 30%…

● O lovitură sub centură pe care a primit-o Guvernul, dar mai ales vicepremierul Liviu Dragnea, a fost cea aplicată de 

Curtea Constituțională. Ea a declarat legea descentralizării neconstituțională, astfel că, până una alta, rămânem centralizați. Cred că președinții de consilii județene și primarii au respirat ușurați că au scăpat de haloimăsul ce ar fi urmat. Ponta a declarat, însă, că nu renunță la principiul descentralizării. Om cu „prințipuri”, ce Dumnezeu!

● Câteva zile mai târziu CC, recidivează și le mai arde una peste bot celor ce inițiaseră schimbările în noul Cod Penal, care ar fi oferit o superimunitate aleșilor nației. Numai că CC a sesizat că se creează astfel două categorii de cetățeni, ceea ce însemnă, chiar și pentru un copil de grădiniță, discriminare.

Concluzia mea este, așadar, următoarea: guvernanții noștri țin morțiș să ne demonstreze valabilitatea zicalei „din greșeală în greșeală, spre victoria finală!” Piei drace!