Poveste despre pasiune, talent și bărbăție

În cele ce urmează voi scoate la iveală o „poveste” pe care, sunt sigur, puțini locuitori din Ilfov o cunosc. Povestea unor oameni, a unor tineri și copii care mânați de pasiune pentru rugby au ajuns să facă performanță la un nivel demn de admirat. Este povestea Clubului Sportiv Orășenesc Pantelimon care se dovedește a fi un incubator de talente rugbistice cu rezultate notabile la nivel național. Un unicat la, se poate spune, la nivel național.

Jocul cu balonul oval, cum le place comentatorilor sportivi să spună, este un sport care șlefuiește caractere și formează oameni puternici. Prin natura sa, rugby-ul sădește în cei care-l practică un puternic simț al solidarității, al întrajutorării, al sacrificiului de sine. Pentru că tu, unul dintre cei 15 jucători, nu poți face nimic de unul singur. Pentru că rugby-ul este, poate, cel mai colectiv joc din câte au fost născocite vreo­dată. Aici, trebuie să pui umărul, la propriu, să-ți ajuți coechipierul, iar el la rândul său, trebuie să te sprijine în țelul vostru comun – victoria. 

Prima „sămânță”  a aruncat-o „Cioc”

Povestea noastră începe în anul 1999. Totul a pornit de la un antrenor pasionat și inimos, cu rezultate excepționale. Antrenor emerit, unul dintre creatorii unei întregi pleiade de rugbiști de top.  Atunci,  Dumitru Sterian, cu­noscut de toată lumea rugbiului după porecla „Cioc”, căci despre el este vorba, consilier local în comuna, pe atunci, Pantelimon, a înființat un centru de copii. Și, așa cum era și firesc, el a purces în căutarea de copii și tineri pe care să-i formeze ca viitori jucători. „Am vrut să-i adun de pe stradă, de pe maidan. Să‑i feresc de droguri, băutură și alte nenorociri. Pe cei pe care-i antrenam îi verificam săptămânal la școală, să nu lipsească și să aibă rezultate bune la învățătură. Din toți elevii mei, doar 2 nu au luat Bac-ul!”, își amintește Dumitru „Cioc”. Și, tot el  se mândrește cu faptul că, la Campionatele Europene de juniori din Rusia, în 2000, din naționala României au făcut parte și 7 dintre jucătorii antrenați de Dumitru „Cioc”, cum ar fi Petre Mitu, Mihai Dumitru, sau Dinu Filip. Atunci, echipa țării noastre a  câștigat medalia de bronz a competiției continentale. Aceștia, mai apoi, au făcut performanță la echipe mari din Franța și au jucat în națională, în prima grupă valorică la Campionatul Mondial de seniori. „În total am avut 11 jucători formați de mine, care au jucat în Franța. În prezent mai sunt activi doar 2”, spune Dumitru „Cioc”. Iar anul acesta, un alt ilfovean din Pantelimon a fost convocat la lotul naționalei care va participa la Campionatul Mondial de Rugby din Anglia. Este vorba de Tudorel Bratu, mijlocaș la grămadă, pantilimonean get-beget care s-a format la CSO sub îndrumarea lui Dumitru „Cioc”, de la vârsta de 8 ani.

De la RCO la CSO Pantelimon

În anul 2002, Dumitru „Cioc”, a înființat clubul de rugby Rugby Club Olimpic Pantelimon, care, în 2004, a devenit Rugby Club Pantelimon, susținut de primăria localității. În 2010, cu jucătorii care depă­șiseră vârsta junioratului, a fost înființată și o echipă de seniori, iar în sep­tembrie al aceluiași an, la inițiativa primarului Marian Ivan, el însuși rugbist de performanță, și cu sprijinul Consiliului Local, a luat ființă Clubul Sportiv Orășenesc Pantelimon. Dumitru „Cioc”, a devenit președintele aces­tui club. Alături de el își desfășoară activitatea vicepreșe­dintele Mihai Costel, directorul executiv Mihai Lăutaru și antrenorii Marius Lache, Bogdan Bolboacă, Ștefan Dulgheru și Antonio Dumitru. Jucătorii echipei de seniori crescută de Dumitru „Cioc”, nu l-a făcut de râs pe cel care, atunci când erau de‑o șchioapă, le sădise în suflet dragostea pentru acest sport. În 2012, ei au câștigat campionatul Diviziei Naționale și au promovat în Superligă. Din păcate, resursele financiare nu le-au permis să continue și echipa s-a desființat. O bună parte dintre jucători, însă, au ajuns la echipele de elită ale rugbiului românesc, care i-au primit cu brațele deschise, având în vedere valoarea lor. 

200 de copii aspiră la performanță

Astăzi, CSO Pantelimon își continuă activitatea la copii și juniori. O activitate încununată cu titluri importante în competiții la fel de importante. Se pare că, la Pantelimon, performanța este la ea acasă. O dovadă în acest sens o constituie și prezența în număr mare a tinerilor rugbiști din Pantelimon în loturile naționale, după cum a ținut să sublinieze Dumitru „Cioc”.

Clubul are în prezent aproape 200 de sportivi legitimați. Cei mai mici au 8 ani, iar cei mai mari au ajuns la categoria U 20. Dar CSO acoperă toate categoriile de vârstă, având grupe pentru copii de 8, 10, 12, 14, 16, 18 ani, antrenați de Marius Lache, Bogdan Bolboacă, Ștefan Dulgheru și Antonio Dumitru, cum aminteam mai sus. Ei înșiși, foști jucători de valoare. Și, ceea ce trebuie subliniat, – nouăzeci la sută dintre ei sunt din Pantelimon.

Muncă + transpirație = succese

O matematică simplă, la prima vedere. Dar, în spatele acestei ecuații se află mii de ore de antrenament cu dinții strânși pentru a-ți infrânge durerile și a-ți depăși limitele. Am asistat, zilele trecute la un antrenament al echipei U18, proaspătă vicecampioană națională. Despre performanțele tuturor echipelor de la CSO am aflat de la antrenori și președintele clubului. „Încă de la înființarea grupelor de copii, noi am fost campioni la aproape toate categoriile de vârstă. Campioni municipali și naționali. În 2005-2006, cu generația ‛90, am fost vicecampioni naționali. În 2008, eram campioni naționali la U17, în 2009, la U18, iar în 2010, – la U19. Tot în 2009, am fost declarați cea mai bună echipă de juniori, din România. Astfel s-a format echipa de seniori, despre care v-am mai vorbit. Iar la această categorie avem și două titluri naționale la rugby în 7”, ne-a făcut un bilanț Dumitru „Cioc”.

Anul 2015, plin de satisfacții

În discuția noastră intervine și Marius Lache antrenorul echipei U18. „Anul acesta am avut multe satisfacții din partea jucătorilor noștri. Atât la copii, cât și la juniori. Echipa pe care o antrenez este, anul acesta, vicecampioană națională. Ghinionul a făcut să pierdem cu 10-6 în fața echipei Tomitanii Constanța. Am avut și 3 eseuri, care nu ne-au fost acordate. După acest joc, 5 copii au fost selecționați pentru lotul național U20. Deja au efectuat un prim stagiu de pregătire. Iar toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul domnului primar Marian Ivan și al Consiliului Local”, spune el.

Iată o poveste care arată că dacă vrei cu adevărat, poți ajunge, acolo sus. Despre performanțele celor mai mici dintre rugbiștii din Pantelimon vom vorbi într-o ediție viitoare, deoarece spațiul editorial nu ne permite acum. Țineți aproape și veți afla de ce au fost în stare copiii de la CSO Pantelimon, în acest an competițional.