Spitalul Județean Ilfov a intrat efectiv, de luni, 18 ianuarie, în cea de a doua campanie de vaccinare împotriva COVID-19. Practic, pentru această unitate medicală de elită este doar o firească continuare a unui proces care se derulează deja de trei săptămâni. Potrivit datelor oficiale, până la închiderea ediției, la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Județean Ilfov, au fost vaccinate 1.187 de persoane în etapa 1, iar pentru ziua de luni au fost programate 187 de persoane.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 532

Massawi Tarig, directorul medical al Spitalului Județean Ilfov, ne-a declarat că organizarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, în cadrul instituției medicale, a început teoretic, de când s-a născut ideea de vaccinare. ”Iar de când a venit ordinul de organizare a centrelor naționale de vaccinare împotriva COVID-19 și noi am observat că ne aflăm printre ele, am început imediat să identificăm zonele unde putem să amenajăm acest lucru. Ulterior, s-a decis ca pe data de 27 decembrie 2020 să înceapă vaccinarea și trebuia neapărat să facem ca centrul să fie funcțional. La noi primele doze au ajuns pe 31 decembrie. A fost necesar să identificăm zonele de vaccinare. Am ales zona verde a secției UPU”, ne-a spus dr. Massawi Tarig, care a explicat că era evident dificil ca într-un spital ­COVID să fie organizată o astfel de zonă. ”Dar am ales zona verde a secției UPU tocmai ca să asigurăm un circuit bine pus la punct. Mai ales că vin oameni de afară și intră într-un spital COVID. Drept urmare, am identificat acest loc sigur și ținem cont, în primul rând, de faptul că se intră în această zona pe baza unei liste unde sunt trecute persoanele programate pentru vaccinare anti coronavirus”, a menționat specialistul. Această listă a persoanelor programate se află la poarta spitalului, așadar nu are acces decât persoana care este programată. De la intrare, pacientul este condus la zona de așteptare din UPU, unde intră la registratură, se înregistrează, după ce se îmbracă corespunzător și respectă toate regulile epidemiologice. Ulterior pacientul intră în zona de triaj și apoi, completează toate formularele epidemiologice. Mai apoi, pacientul intră în zona de vaccinare, unde este încă o zonă de înregistrare, apoi este vaccinat, după care primește adeverința din care rezultă că a fost vaccinat, fiind menționată ziua, ora și tipul vaccinului. ”Deocamdată vorbim de vaccinul Pfizer. Această procedură asigură a doua doză de vaccinare, adică rapelul”, a mai precizat directorul medical.

Echipamente medicale la dispoziție pentru orice intervenție

Pacientul primește prin programul informatic un e-mail prin care va fi anunțat când va urma a doua doză. Pacientul se duce apoi în zona de postvaccinare unde este așteptat de un medic și de o asistentă, este supravegheat timp de 15 minute, apoi pleacă acasă pe o altă ieșire, care duce exact afară, spre poarta de ieșire. Este, așadar, un circuit continuu. Sunt doi medici pe tură, ei se schimbă la câteva ore, unul dintre medici este epidemiolog, pe zona de triaj, iar cel de-al doilea este medic clinician în zona de postvaccinare. De reținut că toate persoanele care sunt înregistrate și vin la vaccinare trebuie să completeze un chestionar.

”Dacă apare o persoană cu probleme, există medic, avem medicamente, aparate, monitoare și avem posibilitatea să intervenim, inclusiv în caz de șoc anafilactic. ­Într-o tură, funcționează doi medici, doi registratori și șase asistente medicale. Programul este fixat prin programare, care se face cu 48 de ore înainte”, a precizat dr. Massawi Tarig. El ne-a spus că programul standard de funcționare a centrului de vaccinare este 8.00-20.00, zilnic.

Etapa 1 de vaccinare a mers mai repede decât s-a estimat

”Ne asigurăm că nu pierdem nimic, că se folosesc toate dozele deschise și nu rămâne nicio doză nefolosită. Există situații speciale, în care cei programați nu reușesc să ajungă. Comunicăm și cu cei de la DSP, dar acest lucru este asigurat și prin sistemul informatic, iar ei văd programările. Persoanele care s-au programat dar nu au ajuns se pot reprograma. Interesul în această vaccinare este asigurăm cel mai mare număr de persoane vaccinate, doar a fost făcută o prioritizare. Era prioritar să începem cu cadrele medicale, iar ulterior categorii speciale, boli cronice, administrativ, armată, care intră în contact cu mai multe persoane. La noi, lucrurile au mers foarte bine la cadrele medicale, a mers mai repede decât ne-am așteptat. Sigur, au fost și cadre medicale care nu au dorit să se vaccineze, dar cred că în final vor veni, pentru că acestea văd că ceilalți care s-au vaccinat nu au pățit nimic. Cred că e o chestiune de timp”, spune dr. Tanig.

Spital suport COVID de jumătate de an

Reamintim că Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov a fost selectat, la sfârșitul lunii iulie a anului trecut, ca spital suport COVID-19, pentru a primi pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, acest lucru fiind posibil datorită investiţiilor realizate în această unitate sanitară, având în vedere că unitatea medicală dispune de una dintre cele mai dotate secţii ATI, inclusiv de ventilatoare. Pentru ca spitalul să facă față solicitărilor, la sfârșitul lunii noiembrie au fost luate noi măsuri pentru suplimentarea capacităţii de tratare a SARS-CoV-2. De asemenea, Consiliul județean Ilfov a decis suplimentaarea numărului de paturi pentru bolnavii de ­COVID-19 cu 40 de locuri pentru tratarea cazurilor uşoare, cumulând un total de 160 de paturi.