Vineri, pe 27 aprilie, şomerii din toată ţara au avut o şansă în plus să-şi găsească un loc de muncă. Agenţiile Teritoriale pentru Ocuparea Forţei de Muncă au organizat Bursa Locurilor de Muncă. În Ilfov, câteva sute de şomeri de toate vârstele au plecat acasă cu un job asigurat sau cel puţin, cu posibilitatea de a urma un curs de calificare.
Muncitorii au avut cele mai mari şanse
Convinşi că Bursa organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ilfov, este singurul loc în care şi-ar putea găsi servicii, dis-de-dimineaţă, la sediul instituţiei s-au prezentat mii de localnici. Cei mai norocoşi dintre ei au reuşit să-şi găsească un job pe măsura aşteptărilor sau măcar să se înscrie la un curs de calificare gratuit, cu posibilitatea de a obţine un post ulterior, când obţin certificatul de absolvent. “Angajatorii prezenţi astăzi la evenimentul nostru, oferă circa 250 de locuri de muncă, dintre care, 22 pentru cei cu studii superioare, 48 pentru cei cu studii medii, 28 pentru muncitorii calificaţi şi 51 pentru muncitorii necalificaţi”, a declarat pentru Jurnalul de Ilfov, Iulian Gavrilescu, directorul executiv al Agenţiei. Agenţii economici au căutat 1 asistent manager, 1 referent, 1 inginer electromecanic, 2 asistenţi comercial, 5 casieri, 5 agenţi de securitate, 2 lăcătuşi sudor, 1 dispecer, 1 manager de proiect, 1 director general pentru o societate comercială, 1 fizician, 2 ingineri tehnolog prelucrări mecanice, 1 manager relaţii financiare externe ş.a.m.d.
Instruiţi să completeze un CV
Pentru a veni în sprijinul şomerilor, agenţia a pus la dispoziţie personal care a oferit consiliere tuturor celor interesaţi să-şi găsească de lucru. Cu mic cu mare, localnicii au învăţat cum să-şi caute un post, spre ce domenii să opteze în funcţie de pregătirea lor profesională şi de experienţa în muncă, şi mai ales, cum să facă faţă unei întâlniri cu angajatorul. “La ediţia aceasta venim cu ceva nou. Pentru identificarea mai bună a unui loc de muncă, astăzi, oferim un punct de informare şi consiliere profesională, unde consilieri specializaţi îi vor ajuta pe cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă să identifice mai uşor jobul potrivit, alcătuirea unui CV (n.r. – un CV Europass, similar celor ce se aplică în statele membre ale Uniunii Europene) şi a unei scrisori de intenţie. Va exista şi un punct de informare cu privire la posibilităţile de reconversie profesională, fapt ce va permite participanţilor să identifice un curs de calificare, recalificare, specializare sau perfecţionare care să-i ajute să-şi găsească mai repede un loc de muncă, în meserii, profesii sau ocupaţii care sunt căutate, în acest moment pe piaţa forţei de muncă”, a mai spus directorul Gavrilescu, înaintea deschiderii oficiale a Bursei.
Şomerii, plâng la propriu de foame
Lipsa locurilor de muncă este o problemă reală şi apăsătoare pentru mulţimea aflată în această situaţie mai mult decât grea. Ne-o dovedeşte numărul mare de locuitori ai Ilfovului care caută cu disperare să facă orice, numai să-şi câştige existenţa. Conform datelor agenţiei teritoriale, la nivel judeţean, în luna martie erau înregistraţi 2.632 de localnici fără servicii, din care 1.283 femei. Peste 1.000 de oameni au rămas fără o pâine în urma disponibilizărilor masive din companiile private. Cei mai mulţi au venit la Bursa Locurilor de muncă, disperaţi că nu-şi găsesc de lucru nicăieri, nu le oferă nimeni nicio şansă, iar cei care totuşi le intend o mână de ajutor, le oferă un salariu din care nu pot trăi de azi pe mâine. Disperaţi, mulîi dintre ei, ieri muncitori în folosul comunităţii, astăzi, şomeri cu acte în regulă, plâng la propriu de foame. Când sunt intervievaţi, fie refuză să declare ceva de teamă că-şi îngreunează şi mai mult situaţia, fie, din ochii lor trişti se ivesc lacrimi de durere şi deznădejde.
“Sunt disperată. Nu pot trăi cu 500 de lei”
“Am 33 de ani, sunt din Popeşti Leordeni şi am o vechime în muncă de 15 ani. Am lucrat în confecţii textile, iar ultimii ani mi i-am petrecut muncind ca bucătar într-un restaurant local. Acum şase luni am rămas fără serviciu pentru că s-a închis unitatea şi am plecat cu toţii. De atunci caut în orice domeniu de lucru, dar în zadar. Cu greu găsesc un post, dar şi ăla e bătaie de joc. Patronii îmi dau un salariu de 700 de lei pe cartea de muncă, urmând să primesc cash, circa 500 de lei pe lună. Cine poate trăi cu aceşti bani? Sunt dezamăgită complet şi disperată în acelaşi timp. Mai am şi un copil mic de crescut, în condiţiile în care, cu acest salariu nu-mi plătesc nici măcar transportul şi mâncarea de peste zi la serviciu. Sper să-mi găsesc acum ceva mai bun, altfel, nu ştiu cum voi trăi de aici înainte”, ne-a spus indignată şi cu ochii înlăcrimaţi, tânăra M.L., din Popeşti.