Numărul persoanelor care au suferit accidente de muncă a scăzut în primele nouă luni ale anului trecut cu 7,2%, comparativ cu aceeași perioadă din 2015, la 3.317 persoane, în timp ce numărul lucrătorilor accidentați mortal s-a redus cu 54,1%, la 96 persoane, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii.

Sectoarele economiei în care au avut loc cele mai multe accidente de muncă în perioada ianuarie-septembrie 2016 sunt comerț cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor; construcții de clădiri; transporturi terestre și transporturi prin conducte și fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor. Cei mai mulți accidentați mortal s-au înregistrat în sectoarele: construcții de clădiri; transporturi terestre și transporturi prin conducte și silvicultură și exploatare forestieră.

Un număr mare de accidentați în muncă s-a înregistrat în primele 9 luni din 2016 în municipiul București (815 – reprezentând 24,6% din totalul accidentaților pe țară), în Petroșani (120 accidentați, 3,6% din total) și în județele Brașov și Constanța. Iar ca număr de accidentați mortal în muncă, tot în București s-a înregistrat cea mai mare valoare – 9 accidentați mortal, reprezentând 9,4% din totalul persoanelor accidentate mortal/țară.

Din punct de vedere al vârstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de muncă a evidențiat faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani dețin ponderea cea mai mare. Aceeași categorie de vârstă are cel mai mare procent de accidentați mortal, pe primele 9 luni ale anului 2016. Iar din punct de vedere al vechimii la locul de muncă al accidentaților, a rezultat faptul că, 67,1%, adică 2.226 de lucrători din totalul accidentaților au fost persoane cu vechime de până la 5 ani.