Anul 2017 se anunță unul în care o multitudine de proiecte inițiate de Consiliul Județean Ilfov vor prinde viață, rând pe rând. Este vorba de investiții menite să asigure o dezvoltare economică sănătoasă, de programe cu conotație socială, culturală sau educațională, majoritatea dintre ele cu finanțare din fonduri europene.

Despre acest portofoliu de inițiative, care au ca scop o dezvoltarea armonioasă și durabilă a județului, ne-a vorbit Remus Trandafir, directorul Direcției Absorbție Fonduri Interne și Internaționale (DAFII).

Sprijin pentru intreprinderile mici și mijlocii

Așadar, unul dintre proiecte își propune sprijinirea întreprinzătorilor mici și mijlocii, cei care formează clasa de mijloc a societății și un pilon important al economiei. Așa cum spune și denumirea proiectului, el își propune stimularea transferului de afaceri în județul Ilfov. Acest transfer de afaceri va avea un impact pozitiv asupra creșterii economice și va determina to­todată și o creștere a numărului de locuri de muncă. De asemenea, un alt efect pozitiv va fi optimizarea implementării programelor pentru fonduri structurale de investiţii.

„Proiectul «STOB Regions – Succession and Transfer of Business in regions», în cadrul căruia Consiliul Județean Ilfov a aplicat ca partener, a fost acceptat spre finanțare în cadrul Programului INTERREG EUROPE, Axa Prioritară 2, Competitivitatea întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiţii 3(d) – sprijinirea capacităţii IMM-urilor de a creşte pe pieţele regionale, naţionale şi internaţionale şi de a se angaja în procesele de inovare. Partenerii acestui proiect sunt Camera de Comerţ şi Industrie Brandenburg – Germania,Consiliul Municipal Glasgow – Scoția, Kainuun Etu Ltd – Finlanda, Regiunea Danemarca de Sud, Regiunea Malopolska- Polonia, Agenţia Regională de Dezvoltare Plovdiv – Bulgaria, Agenţia Regională de Dezvoltare Gorenjska (BSC Kranj) – Slovenia, Camera de Comerţ Sevilla- Spania. Valoarea totală a proiectului este de 2.133.138 Euro, din care bugetul CJ Ilfov este de 138.425 euro”, ne-a explicat Remus Trandafir.

Stimularea inovării și a investițiilor în cercetare, în macro-regiunea Dunării

Un alt proiect, denumit D-STIR (Danube Framework for Responsible Research and Innovation using Socio-Technical Integration), își propune îmbu­nătățirea condițiilor cadru pentru inovare în macro-regiunea Dunării, care se va realiza prin integrarea cercetării și inovării responsabile în cadrul acestui proces. El este legat, într-o mare măsură și de proiectul laserului de la Măgurele, ELI-NP.

CJ Ilfov va participa ca partener asociat alaturi de alți parteneri interni (Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Est, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară-Horia Hulubei) și externi (Cassovia Live Sciences, Consiliul Județului Csongrad, Institutul de Fizica a Academiei Cehe de Științe, ELI-HU, etc.) în cadrul proiectului Interreg Danube D-STIR.

RI2Integrate este un alt proiect la care CJ Ilfov va participa ca partener asociat în cadrul proiectului Interreg Danube RI2Integrate alături de alți parteneri interni și externi (Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară-Horia Hulubei, ELI-HU, Agenția Regională de Inovare Central-Transdanubiană, Măgurele High ­Tech Cluster etc.).

„Obiectivul principal este acela de a exploata potențialul de dezvoltare economică și a determina o mai bună integrare a funcționării proiectelor de investiții în infrastructura de cercetare și dezvoltare din cadrul Uniunii Europene, prin ela­borarea și punerea în aplicare a instrumentelor inovatoare pentru metodele de studiu a macro-regiunii ca parte integrantă a Regiunii Dunării”, ne-a mai precizat directorul DAFII.

Citește și: CJ Ilfov își propune valorificarea resurselor geotermale