Ministerul Agriculturii a anunțat că sesiunea de depunere de proiecte pentru sprijinul acordat tinerilor fermieri din România va fi lansată la sfârșitul lunii aprilie 2020, iar suma totală alocată este de peste 42 de milioane de euro, doar pentru tinerii fermieri. Proiectele se vor depune la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Mai exact, Ministerul Agriculturii informează tinerii fermieri că pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” sunt alocate 42.681.019 euro.

Suma alocată pentru sesiunea din 2020, sM 6.1, este de aproape 4 ori mai mare decât suma care a fost disponibilă în sesiunea din 2018 pentru sprijinul destinat tinerilor fermieri, respectiv 11 milioane de euro. Tinerii fermieri pot să obțină maximum 50.000 de euro. În viitoarea Politică Agricolă Comună 2021-2027, s-a propus ca suma acordată tinerilor fermieri să crească la 100.000 de euro. De asemenea, vârsta până la care pot să beneficieze de ajutor să crească la 45 de ani.

Criterii de eligibilitate

Sunt eligibili doar tinerii fermieri, cu vârsta de până la 40 de ani, care depun o cerere de finanțare într-un interval de cel mult doi ani de la data preluării unei exploatații agricole și care dețin competențe și calificări profesionale în domeniul în care proiectul se va implementa și care se stabilește pentru prima dată ­într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații. Instalarea pentru prima dată la conducerea unei exploatații agricole poate fi realizată atât prin înființarea unei ferme, cât și prin achiziția uneia existente.

Tinerii fermieri trebuie să dețină exploatații agricole cu o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 și 50.000 de SO (standard output). Pentru cultură mare, grâu, porumb și floarea soarelui, suprafața minimă necesară pentru încasarea ajutorului financiar este de cel puțin 20 de hectare.

Valoarea ajutoarelor nerambursabile

În funcție de dimensiunea economică a exploatației agricole, tinerii fermieri pot primi următoarele ajutoare nerambusabile:

• 40.000 de euro, în cazul în care exploatația agricolă este cuprinsă între 12.000 și 30.000 SO;

• 50.000 de euro, în cazul în care exploatația agricolă este cuprinsă între 30.000 și 50.000 SO.

Prima tranșă este de 75% din valoarea totală, în funcție de dimensiunea economică a exploatației agricole, și se achită la momentul semnării contractului de finanțare.

Tranșa finală de 25% se va achita după implementarea planului de afaceri, dar nu mai târziu de trei ani, sau cinci ani în cazul exploatațiilor pomicole, de la semnarea contractului de finanțare.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.487