Bursa locurilor de muncă din Ilfov

Anual, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) organizează două burse de joburi, primăvara și toamna. La nivel județean, AJOFM Ilfov a organizat, pe 11 aprilie, la Colegiul Economic „Viilor” din București Bursa Generală a Locurilor de muncă, prima din acest an.

La această ediție Bursei Generale a Locurilor de Muncă de la Colegiul „Viilor”, au participat conform spuselor directorului executiv adjunct al AJOFM, Iulian Gavrilescu, 44 de firme, printre care și câteva societăți care oferă cursuri de formare profesională, în cadrul unor proiecte europene. „Același lucru îl oferim și noi, dar am dorit să existe o gamă cât mai largă și diversificată de cursuri și anume cursuri pe care Agenția nu le organizează, astfel încât doritorii să poată opta pentru un curs în cadrul unui proiect european. În cadrul bursei există și un atelier în care solicitanții pot învăța cum se întocmește un CV sau o scrisoare de intenție. Activitatea instituției noastre este orientată spre căutarea continuă a unor căi noi de asigurare a calității vieții oamenilor, prin ocuparea unui loc de muncă tot mai bun. Urmărim să acordăm un sprijin real celor aflați în căutarea unui loc de muncă adaptat nevoilor și așteptările lor. De asemenea ne dorim ca formarea profesională să contribuie la găsirea mai rapidă a unui loc de muncă”, ne-a declarat Iulian Gavrilescu.

468 de locuri de muncă, la această ediție

Oferta ocupațională a celor 44 de firme prezente la târgul de joburi a fost generoasă. Este vorba de 468 de locuri de muncă, dintre care 59 pentru cei cu studii superioare, 290 pentru absolvenții de liceu, 69 pentru muncitori calificați și 50 pentru necalificați. Directorul executiv al AJOFM Ilfov, Georgiana Țigănașu, a apreciat că astfel de burse de muncă sunt foarte eficiente pentru că aici poți găsi oferte diversificate de joburi. „Este o oportunitate de a pune angajatorii în contact direct cu cei care caută un loc de muncă. Este o măsură activă de combatere a șomajului. Anul acesta AJOFM a contactat peste 500 de angajatori, dar au confirmat participarea numai cele 44 de firme. Estimăm că la această bursă vor veni aproximativ 1.000 de șomeri. Noi facem cu această ocazie și un studiu în privința eficacității acestei burse, fiecare solicitant completând un chestionar privitor la modul în care aceștia au perceput contactele pe care le-au avut cu angajatorii”, ne-a precizat Georgiana Țigănașu.

O prezență inedită la bursa locurilor de muncă a fost cea a Centrului General Împotriva Traficului de Persoane București. reprezentată de coordonatorul acestui centru, comisarul șef de poliție Petre Brăgaru. „Suntem prezenți aici pentru a preveni participanții, aflați în căutarea unui loc de muncă, să fie foarte atenți către ce angajator se îndreaptă. Ei pot fi înșelați în privința locului de muncă, de aceea trebuie să opteze pentru un angajator serios, să încheie un contract de muncă legal, să-l studieze bine, să-l înțeleagă, pentru ca, în felul acesta, să nu ajungă pe mâna traficanților de persoane. Aceștia îi pot înșela cu ușurință, promițându-le un loc de muncă bine plătit, deși nu li se cere experiență în domeniul respectiv sau cunoașterea limbii din acea țară. Odată ajunși în străinătate se trezesc cu o altă situație. Nu sunt plătiți cu cât s-a stabilit, sunt cazați în condiții improprii, sunt exploatați, muncesc de dimineața până seara”, ne-a spus comisarul șef Brăgaru.