Planeta ar putea număra 8,5 miliarde de persoane în 2030, potrivit ONU. Care ar putea fi soluțiile pentru a asigura hrana pentru un astfel de surplus de populație și unde ar trebui să locuiască noii locuitori ai planetei pentru a nu accentua degradarea mediului și pentru ca noile colonii să dispună de resursele necesare? Suplimentul Le Plus al cotidianului Le Nouvel Observateur a încercat să ofere o serie de răspunsuri în acest sens.

Potrivit unor declarații recente ale lui Nicolas Sarkozy, suprapopularea mondială este un risc mai important pentru umanitate decât schimbarea climei.

O persoană care ajunge astăzi la vârsta de pensionare a văzut populația triplându-se de la nașterea sa. În jur de 7,3 miliarde de oameni trăiesc azi pe Terra, iar estimările ONU evocă o ipoteză de creștere medie de până la 8,5 miliarde de oameni în 2030, 9,7 miliarde în 2050 și 11,2 miliarde în 2100.

Chiar dacă nu ar exista schimbarea climei și consecințele sale asupra productivității agricole, aprovizionării cu apă potabilă și gradului de habitabilitate al anumitor regiuni de pe glob, tot ar exista o problemă cu resursele.

 

Posibile soluții

Vor trebui, așadar, găsite soluții viabile pentru a-i hrăni pe toți acești oameni, iar site-ul francez oferă câteva soluții în acest sens.

Potrivit Agerpres, prima dintre soluțiile propuse este reducerea numărului de nașteri. Aceasta ar fi soluția logică. Întrucât nu există suficiente resurse, ar trebui prevenită creșterea populației, de exemplu condiționând ajutorul internațional de reducerea numărului de nașteri sau introducând la nivel mondial ”alocațiile familiale în sistem invers”, pentru a recompensa familiile cu mai puțin copii, în special în țările cu o creștere puternică.

A doua soluție propusă este reducerea risipei alimentare. Nu este poate o soluție pe termen lung, dar omenirea produce cantități colosale de hrană fără a le consuma. Recent, se estima că în Europa ar putea fi hrănite 200 de milioane de persoane în plus cu produsele care nu se consumă și, odată ajunse în pragul expirării, sunt aruncate.

O altă soluție propusă este aceea de a aduce o evoluție a producției agricole, care trebuie să țină cont de schimbarea climei printr-o adaptare a culturilor. În prezent, s-a calculat că risipa resurselor la nivelul producției ar permite hrănirea a trei miliarde de persoane suplimentare. Cifra poate părea una nerealistă, dar ea este rezultatul unui studiu desfășurat la universitatea din Minne­sota. Potrivit autorilor, oamenii ar trebui să mănânce mai mult din ceea ce produc și deci să reducă proporția de culturi consacrate biocarburanților și alimentației animale. S-ar putea astfel ameliora practicile agricole în special în regiunile în care producția este mai puțin importantă, precum în Asia, Africa sau Europa de Est.

O altă soluție, care ține de regimul alimentar – este consumul de pui și de… insecte. Reducerea proporției culturilor consacrate alimentației animale ar reprezenta un câștig colosal, scrie suplimentul Le Nouvel Observateur. Asta ar însemna ca oamenii să mănânce mai mult carne de pui și de porc decât carne de vită, care consumă de șapte până la opt ori mai multe calorii. Și poate să treacă la consumul de proteine provenite din insecte.

 

Case pe Marte!

 

Nu în ultimul rând, oamenii ar trebui să colonizeze Marte și spațiul în general, apreciază autorul articolului. Nu este o soluție pe termen foarte scurt dar astfel se poate pregăti viitorul. Elon Musk și-ar dori înființarea unei colonii de un milion de persoane, minimul necesar pentru ca ea să fie autosuficientă. La rândul său, miliardarul Jeff Bezos visează la stații spațiale care să servească și de uzine și de colonii, cu milioane de persoane în orbită. La acestea s-ar putea adăuga coloniile lunare și, de ce nu, unele situate chiar mai departe. Dar este puțin probabil ca aceste soluții să fie folositoare până la sfârșitul secolului pentru rezolvarea problemei suprapopulării, scrie Le Plus.