Căldura devine tot mai greu de suportat. Profită de zilele de vacanţă, ia-ţi familia şi relaxaţi-vă la poalele munţilor, în răcoarea pădurilor de foioase şi conifere. Şi da-că tot ajungeţi la munte, nu ezitaţi să vizitaţi şi peşterile din zonă, o minunăţie a naturii care atrage anual mii de turişti de pe toate continentele. Cele mai pitoreşti obi-ective speologice care pot fi vizitate sunt:

Pestera Muierilor

Este un splendid monument al naturii. Peştera Muierilor este obiectivul speologic cel mai căutat pe timp de vară, cel mai vizitat din întreaga Românie atât de turişti din ţară, cât şi de peste hotare. Se apreciază că în fiecare an, obiectivul este vizitat de circa 450.000 de turişti de pretutindeni. Denumirea sa vine de la faptul că ea a constituit adăpostul femeilor şi copiilor în perioada migraţiei popoarelor. Aici poţi să mergi în orice anotimp, dar în zilele toride de vară, răcoarea din sălile speologice e mană cerească. Pe tot parcursul vizitei în peşteră vei fi însoţit de un ghid care îţi va furniza informaţii cu privire la formarea şi dezvoltarea obiectivului, îţi va descrie sălile ş.am.d. În muzeul de la Peştera Muierilor nu vei călători în întuneric, obiectivul fiind electrificat.

Ce poţi să vizitezi?

Sala Liliecilor – care adăpostește foarte multe colonii de lilieci

Galeria Urșilor – unde s-au găsit oseminte ale ursului de cavernă, dispărut de pe suprafaţa Pământului de peste 1.500 de ani

Sala Turcului – unde stalagmitele uriașe, crustele parietale, domurile și concreţiunile de tavan iau forme caudate, fiind denumite după formele lor, cum ar fi, Moș Crăciun, Uliul Rănit, Cadâna etc.     

Sala Perlelor – unde tavanul coboară sub 50 cm și ascunde gururi mici, încărcate de apă și perle revărsate pe un pat imaculat de piatră.

Cum ajungi aici?

Prin Râmnicu Vâlcea, la Baia de Fier, la 19 km de Horezu  

Program de vizitare – zilnic, între orele 09.00 – 20.00 

Preţ bilet – adulţi 10 lei; copii/elevi 5 lei.


Pestera Ursilor

Reprezintă de asemenea, unul dintre cele mai importante obiective speologice din România. Peştera Urşilor a fost descoperită în anul 1975, accidental. În acel an, pe 17 septembrie a avut o dinamitare în marmură şi, pentru că s-a format o spărtură , unul dintre participanţii la respectiva acţiune a intrat în peşteră. Obiectivul care se întinde pe o lungime de 1,5 km este încântător, galeriile creând un peisaj de basme. De fapt, 521 de m sunt declaraţi rezervaţie ştiinţifică. Şi aici vei cutreiera sălile în lung şi-n lat, împreună cu un ghid care ţi va descrie paradisul subteran de la Peştera Urşilor. În interior există energie electrică.

Ce poţi să vizitezi?

Galeria Urșilor – unde sunt păstrate 1.500 de cranii și o mulțime de culcușuri ale urșilor 

Galeria Emil Racoviţă – în care este expus un schelet de urs exact în poziţia în care a murit, foarte multe domuri, bazine de apă și stalactite  

Galeria Luminilor – ce deţine statuete impresionante formate din stalagmite și stalactite denumite după forma lor – Mastodontul, Lacul cu Nuferi, Portalul etc.   

Sala Oaselor, Sala Spaghetelor și Sala Emil Racoviţă –  unde se află resturi scheletice ale urșilor.

Cum ajungi aici?

Prin Oradea, la 16 km de Satul Chișcău, în Comuna Pietroasa

Program de vizitare – de marţi până duminică între orele 10.00 – 17.00 

Preţ bilet – adulţi 15 lei; copii 10 lei.

Pestera Polovragi

Este una dintre cele mai mari şi mai frumoase peşteri din Europa, fiind amenajată într-o zonă cu un peisaj floristic extraordinar. Obiectivul datează de pe vremea dacilor, iar legenda spune că aici trăieşte Zamolxe, zeul dacilor şi că picăturile ce se preling din ţurţurii de piatră reprezintă lacrimile pe care acesta le-a vărsat după ce Dacia a fost cucerită de romani. Se ştie însă că, în această peşteră s-a adăpostit călugărul Pahomie, aceasta purtând numele şi de Peştera lui Pahomie, care ar fi lăsat drept dovadă un desen pe pereţi reprezentând moartea cu coasa. Deşi este iluminat, încă de la intrare vei fi îndrumat de un ghid.

Ce poţi să vizitezi?

Sala Divină – cu pereţi roșii, „îmbrăcaţi” într-o piele de leopard

Culoarul Liliecilor – în care se găsesc lilieci de peșteră 

Culoarul Stâlpului – abundă în formaţiuni carstice (stalactite, stalagmite ș.a.m.d.).

Cum ajungi aici?

Prin Horezu, la 2 km de Mânăstirea Polovragi

Program de vizitare – de marţi până duminică, de la 10.00 la 19.00 

Preţ bilet – adulţi 5 lei; copii 2,5 lei.